UE comentează decizia CC privind dizolvarea Parlamentului: Atacurile împotriva Curții și a diplomaților sunt inacceptabile

421
0

Decizia Curții Constituționale (CC), care a constatat existența circumstanțelor necesare pentru dizolvarea parlamentului, a creat calea pentru ieșirea din criza instituțională prelungită în care se află R.Moldova, consideră Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell. „UE se așteaptă ca toți actorii politici să o urmeze. Atacurile împotriva Curții și a diplomaților UE sunt inacceptabile, fiind o deviere de la nevoia de reforme reale”, accentuează el, într-un mesaj pe Twitter.

Amintim în acest context că joi, 15 aprilie, CC a dat câștig de cauză solicitării formulate de președinta Maia Sandu, care dorește declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Doi judecători – Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan – au formulat opinii separate.

În legătură cu aceasta, duminică, 18 aprilie, Consiliul republican al PSRM a emis o declarație, prin care califică decizia CC ca pe o „lovitură de stat, cu scopul de a instaura în Moldova un regim de guvernare extern, în interesul curatorilor de peste hotare” ai Maiei Sandu. Socialiștii o acuză pe șefa statului de tentativă a „uzurpării puterii în stat”, în complicitate cu ceilalți judecători ai CC – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca – și care ar fi ghidați de ambasadorii occidentali. Drept urmare, PSRM a cerut demisia celor trei judecători, precum și a Maiei Sandu și organizarea unor alegeri prezidențiale anticipate. De asemenea, socialiștii amenință că vor promova în Parlament o lege cu privire la „uzurparea puterii în stat” de către Maia Sandu.

În replică, deputații din PAS i-au îndemnat pe socialiști să „bea ceai și să se vaccineze”.

Menționăm că, după decizia CC, Maia Sandu a anunțat că va semna în timpul apropiat un decret cu privire la dizolvarea Parlamentului. Ea nu poate face, însă, acest lucru, în condițiile stării de urgență, instituită prin votul majorității parlamentare „PSRM-Șor” sub pretextul pandemiei de COVID-19. Această decizie a fost contestată și urmează să fie examinată de Curtea Constituțională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here