(FOTO/VIDEO) Maia Sandu a discutat la Berlin și despre alegerile din 11 iulie. Președintele Germaniei: În R.Moldova se observă o polarizare excesivă a societății

1362
1
Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, și președinta R.Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi la Berlin (19 mai 2021) / Sursă FOTO: Facebook

Aflată în prima zi a vizitei sale oficiale la Berlin, președinta Maia Sandu s-a întâlnit miercuri, 19 mai, cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. Cei doi șefi de stat au discutat despre situația politică din R.Moldova și miza alegerilor anticipate din 11 iulie, despre relațiile bilaterale moldo-germane, continuarea programelor de asistență și atragerea unor noi investiții în economia R.Moldova, potrivit unui comunicat al Președinției de la Chișinău. De asemenea, Maia Sandu i-a mulțumit președintelui federal Frank-Walter Steinmeier pentru sprijinul Germaniei în depășirea crizei generate de pandemia de COVID-19.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La rândul său, Frank-Walter Steinmeier a observat o polarizare excesivă a societății din R.Moldova, situație pe care nu o consideră normală.

„Am reiterat determinarea R.Moldova de a avansa pe parcursul european și apreciem sprijinul Germaniei, una dintre țările fondatoare ale Uniunii Europene, pentru calea aleasă de noi”, subliniază Maia Sandu într-un mesaj pe Facebook.

„Am discutat cu domnul președinte despre situația politică și de securitate din regiunea noastră. Suntem îngrijorați de tensiunile înregistrate în ultima perioadă. Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Republicii Moldova. (…) În iulie 2021, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Sper că, și la aceste alegeri, cetățenii vor sprijini forțe politice care vor și pot face reforma justiției și care vor crea oportunități economice acasă pentru ca oamenii să nu fie forțați să plece din țară. Am încrederea că autoritățile germane vor crea condiții pentru ca cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Germania să poată vota în siguranță, pe 11 iulie, în pofida pandemiei”, a mai spus Maia Sandu, într-o confiență de presă comună, la finalul întrevederii.

„Avem multe de făcut. Doamna președintă ne-a impresionat cu programul de reforme pe care l-a prezentat”, a menționat, la rândul său, președintele german. Potrivit lui Frank-Walter Steinmeier, „cursul reformator curajos” ales de Maia Sandu ar putea impulsiona relațiile dintre Germania și R.Moldova în anii următori.

Amintim că șefa statului, care se află la Berlin în perioada 19-20 mai, are programată o întâlnire și cu Angela Merkel, cancelara Germaniei, și va participa la audieri pe tema R.Moldova în Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe și în Comisia pentru Afaceri Europene din Bundestag. Aceasta este cea de a șasea vizită în străinătate a Maiei Sandu de la începutul anului curent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU