Pensii indexate cu 1% și bonusuri electorale de 900 de lei

1557
2
O bătrână din satul Cârnățeni, raionul Căușeni. Foto: Natalia Munteanu

Cabinetul de miniștri a decis în ședința din 3 septembrie să majoreze cu 1,07% pensiile, începând cu 1 octombrie. Drept urmare, pensia minimă va crește cu 12,11 lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tot atunci, cabinetul de miniștri a votat acordarea suportului financiar unic majorat de la 700 de lei, la 900 de lei, pentru mai multe categorii de beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat, al căror cuantum nu depășește 3000 de lei.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, proiectul Hotărârii de Guvern a fost elaborat în temeiul Legii privind sistemul public de pensii, care prevede că pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie.

La 1 aprilie coeficientul de indexare constituie rata inflației înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Și așa cum rata inflației, în prima jumătate a anului în curs a fost de doar 1,07%, și indexarea este pe potrivă.

S-ar părea că e corect. Inflația a fost mică, prețurile au crescut moderat pe fondul unei scăderi a capacității de cumpărare și, respectiv, și pensiile au fost indexate cu o sumă mai mică.

Doar că această indexare derizorie nu se potrivește deloc cu abordarea Partidului Socialiștilor și liderului său informal Igor Dodon, pe când nu se aflau la guvernare. Acum doi ani, pe când toate treburile în stat erau diriguite de Guvernul Filip și patronul acestuia – Plahotniuc, Dodon spunea că pensionarii merită indexări de 4-5 ori mai mari față de ce promiteau la acel moment democrații lui Plahotniuc.

Încă în martie 2017, cu referire la preconizata de către guvernul Filip de atunci indexare a pensiilor cu 6%, socialiștii lui Dodon cereau o indexare de două ori pe an cu câte 20%.     

Astăzi, minimul de existență pe țară este de 1813 lei, iar pensia medie este 1278 de lei. Din 690 de mii de pensionari din republică, circa 640 de mii trăiesc cu pensie medie sau mai puțin decât este minimul de existență pe țară. Are loc un genocid social asupra acestor oameni de vârsta a treia”, declara la acel moment deputatul socialist Victor Sorocean.

Indexarea pensiilor cu puțin peste 6% doar o dată pe an este foarte puțin și este o bătaie de joc. De aceea noi propunem ca pensiile să fie indexate la 1 aprilie și la 1 octombrie, cu cel puțin 20%”, preciza deputatul PSRM, menționând că proiectul este agreat și de președintele Dodon.

Aceeași abordare o avea Dodon și peste doi ani. În aprilie-mai, 2019 acesta critica oferirea de către guvernul Filip a indemnizațiilor unice de Paști în mărime de 600 de lei pensionarilor. El declara acum un an și jumătate că decât o indemnizație unică, mai bine ar fi indexate pensiile cu 15-20%.

Într-o apariție TV din aprilie 2019, acesta propunea indexarea de două ori pe an, pe 1 aprilie și 1 octombrie, cu cel puțin 10% de fiecare dată. „Așa ar fi corect”, spunea atunci președintele.

După ce PDM a fost debarcat de la putere, iar socialiștii lui Dodon au intrat la guvernare în coaliție cu blocul ACUM, în august 2019, Dodon înaintează un proiect de lege, elaborat de premierul Ion Chicu și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, ambii pe atunci consilieri prezidențiali.

Proiectul nu prevedea însă o indexare cu o valoare fixă de 10 sau 20%, mărimea acesteia urmând a fi calculată deja în funcție de inflația medie din ultimii trei ani în cazul indexării din aprilie pentru toți pensionarii. „Coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, determinată în modul stabilit de Guvern”, era stipulat în proiect.

După ce au ajuns în noiembrie să controleze atât Parlamentul, cât și Guvernul, atitudinea socialiștilor a devenit mult mai cumpătată.

În ședința din 12 februarie 2020 Guvernul Chicu aprobă un proiect de lege ce prevede indexarea de două ori pe an a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea acestora. Potrivit proiectului, toate pensiile vor fi indexate în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie.

Însă nu se va ține cont de media anuală a ultimilor trei ani a inflației, ci doar de cea din semestrul anterior indexării. Astfel, la 1 aprilie coeficientul de indexare va echivala cu valoarea inflației înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării. La 1 octombrie coeficientul de indexare va fi egal cu valoarea inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Totodată, a fost exclus principiul echității promovat anterior insistent de Dodon. Vor fi indexate cu același coeficient atât pensiile mici, cât și cele mari. În cazul unui coeficient de indexare de 3% o pensie de 1000 de lei va crește cu 30 de lei, iar o pensie de 10 mii de lei va crește cu 300 de lei.

Astfel, de la declarațiile bombastice ale președintelui Dodon făcute pe când nu avea puterea, privind indexări cu 20% de două ori pe an, s-a ajuns la o indexare de două ori pe an și calculată de fiecare dată în baza inflației din semestrul anterior. Drept urmare, în aprilie pensiile au fost indexate cu 4,83%, iar acum, în octombrie, cu doar 1,07%.

Potrivit indexării, de la 1 octombrie 2020, valoarea pensiei minime pentru limită de vârstă va crește de la 1131 lei la 1143 lei. Este o creștere derizorie pentru a te lăuda cu ea în campania electorală.

Pentru a cuceri electoratul, Guvernul a adoptat însă o altă decizie.

Potrivit premierului Ion Chicu, pentru sporirea măsurilor de protecție socială a persoanelor cu venituri mici, beneficiarilor de pensii al căror cuantum este sub 3.000 de lei le va fi alocat un suport financiar unic majorat de 900 de lei. Cuantumul suportului financiar unic majorat se va acorda la 1 octombrie 2020”. Chicu a mai remarcat că, datorită acestui spor, indexarea reală a pensiilor va fi de 5%.

Cam manipulativă declarația premierului, or este clară destinația electorală a acestui ajutor unic. Dacă suma respectivă ar fi fost inclusă în indexare, pensia minimă ar fi sporit cu 57 de lei până la 1188 de lei, iar indexarea din aprilie ar fi fost făcută în baza sumei majorate.

În formula actuală, ajutorul unic, oferit cu câteva săptămâni înainte de alegeri, nu poate avea altă justificare decât cea electorală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII

  1. Toti cei saraciti, furati si mintiti trebue sa-i ia, cei 900 lei – i-i apartin, tot de la ei au fost furati. Dodon si gasca lui de sasilisti nu produce nimic ( in afara de minciuni, mizerii si ticalosenii) daca crede cineva ca lui se datoreaza „pomana”, ei stiu doar sa fure!. Luatii – dar nu-i votati, alt fel cu 1% o sa va hraneasca inca patru ani.