Tatiana Zemba: „În casă vorbim toți românește. Nimeni nu va uita limba maternă”

2772
0
Titi Zemba, la microfonul Nice Radio
Titi Zemba, la microfonul Nice Radio

Tatiana Zemba este originară din Cimișlia. De un deceniu trăiește la Nisa, Franța, alături de soț și cei trei fii ai lor – Nichita (opt ani), Ilias (șapte ani) și Ianis (trei ani), de care au grijă și bunicile lor. După un an de studii la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, timp în care a obținut o diplomă ce demonstrează un nivel avansat de cunoaștere a limbii franceze, a fost angajată la Nice Radio, unde, de patru ani, e șefa Departamentului relații cu publicul. Tot ea este președinta Asociației „Molda-Vita” ce numără circa 300 de membri.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ne-am dat rendez-vous pe Piața Maccena. Deși este prinsă cu mai multe activități pe lângă serviciul ei de bază (moderează diferite ceremonii ale basarabenilor), Tatiana Zemba a acceptat imediat să ne întâlnim.

În timp ce ne sorbim cafeaua, basarabeanca ne spune că a plecat de-acasă când avea 25 de ani, după ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (USM) și un masterat în comunicare publică la Universitatea de Studii Europene din R. Moldova.

A mers împreună cu soțul său în Italia, unde a avut grijă de bătrâni, a făcut menaj. „Mi-a fost foarte greu. Plângeam zilnic, dar știam că această muncă, deși cinstită, va fi pentru un timp doar”, ne mărturisește ea.

Un cuplu basarabean i-a chemat la Nisa. Și aici s-a început un alt mod de viață, Tatiana lucra la traduceri. Traducea din italiană în rusă și invers în cadrul unei agenții rusești de traduceri.

Paralel, s-a înscris la Universitatea din Nisa pentru a învăța aprofundat limba franceză. Studiile au fost cu plată – 1000 de euro pe an. „În acel an învățam șase basarabeni la universitate”, ne spune Tatiana, deși toți o cunosc după diminutivul Titi, Titi Zemba.

Cine a botezat-o „Titi”

O întreb cine i-a dat diminutivul Titi. Zâmbește. „Eram în clasele primare când am participat la un concurs muzical în România. Cântam frumos. Ajunsă pe o scenă în Țară, am exclamat emoționată: «Am ajuns în România, Hu-u!». O doamnă la o vârstă nobilă, membră a juriului, m-a întrebat cum mă cheamă. Când i-am spus Tatiana, ea mi-a răspuns: «Nu ești rusoaică să fii Tatiana, ești româncuță!». De atunci și profesoara cu care mersesem la concurs, Lilia Olog, mi-a spus doar Titi”, ne-a povestit cu emoții Titi Zemba.

Clima din Nisa e superbă și i-a priit și ei. Cei trei băieți ai cuplului Zemba sunt născuți aici. După trei luni de când erau pe Coasta de Azur a aflat că este însărcinată cu primul băiat, a urmat al doilea, și apoi, „când îmi doream o fetiță, a mai apărut un băiat. Sunt mamă a trei băieți frumoși”.

Fiii lui Titi pregătind ghiozdane pentru copii din patria părinților lor

Tatiana și-a adus alături mama și soacra. Ambele o ajută la creșterea și educarea copiilor. „Mama mea plânge des. Duce dorul casei pentru care a muncit o viață. După decesul tatei am luat-o cu noi, pentru că aici mi-am adus și toți frații. Suntem cinci în familie. Acasă a rămas doar mormântul tatei”, îmi spune printre lacrimi Titi.

Merge acasă numaidecăt o dată pe an la mormântul tatălui. „Altfel nu pot. Nu pot uita de tata!”. Anul trecut, a fost de mai multe ori acasă și a mers la mai multe licee din Cimișlia și Chișinău, unde a îndemnat absolvenții să aplice la studii în Franța.

Anul acesta, 15 studenți din R. Moldova își fac studiile la Universitatea Cote D’Azur din Nisa, Franța. Ai noștri sunt foarte buni”, spune cu mândrie jurnalista.

Pentru ceea ce are acum și ce lucrează a muncit mult. Din 2014, este la Radio Nice. În 2015, a încheiat și un contract.

Am avut și o periodă de stagiu, pentru că șefii de la radio voiau să fac management, eu nu aveam însă o asemenea calificare. Administrația și-a luat angajamentul să mă inițieze în management și publicitate”.

În 2016, ne-am dat seama că suntem o forță”

Tatiana Zemba a făcut și un stagiu la Moscova. Postul de radio este unul franco-rus, iar patronul este un rus. Acesta deține în Rusia un holding media alcătuit din șase posturi de radio.

Potrivit basarabencei, pe Riviera Franceză, cum i se mai spune Coastei de Azur, cunoașterea limbii ruse, dar și a altor limbi, este un avantaj. Titi vorbește franceza, italiana și rusa. Deoarece alături este Monaco, unde s-au stabilit mulți cetățeni ruși milionari, miliardari, aceștia au nevoie de serviciile moldovenilor la diferite munci – de menajeră, dădacă, bucătar, șofer, administrator, îngrijitor de iaht etc.

Tatiana Zemba sprijină mulți basarabeni care ajung la Nisa. Unora le ajută să-și facă actele, altora le dă sfaturi utile. În timpul pandemiei a fost una din organizatorii curselor de charter prin intermediul cărora mulți moldoveni au plecat acasă.

Basarabeanca împreună cu alți conaționali a fondat în 2018 Asociația „Molda-Vita” cu scopul de a ajuta comunitatea moldovenilor de la Nisa să se integreze în societatea franceză. Asociația are 300 de membri. Numărul lor este în creștere.

Ideea de a fonda asociația a venit după alegerile prezidențiale din 2016, când la urnele de vot s-au prezentat 1000 de moldoveni. „Atunci ne-am dat seama că suntem o forță”, ne-a mărturisit ea.

Pe Coasta de Azur sunt circa 15 mii de moldoveni

A fost depusă cererea la prefectura orașului Nisa și a fost acceptată. Integrăm mai ușor basarabenii în societatea franceză. Franța este un stat birocratic, unde se cer multe acte, certificate, și toate procedurile sunt diferite de ale noastre, iar lumea noastră se pierde și nu știe cum să procedeze. Îi ajutăm.

Să știți că, din an în an, tot mai mulți moldoveni vin la Nisa.

Titi Zemba, la microfonul Nice Radio

Din calculele noastre, în partea de sud a Franței, și în apropiere, unde e situat orașul Ventimiglia, Italia, sunt circa 7.000 de moldoveni. Cu această cifra am operat când am depus cerere pentru deschiderea unei curse directe Nice-Chișinău. Acum o altă companie a deschis zbor direct Chișinău-Nice, iar aceasta deschide doar când sunt circa 15.000 de oameni. Noi am atins această cifră”, ne-a explicat Titi.

Împreună cu alți conaționali de-ai noștri, Titi a cerut deschiderea unei Secții consulare la Nisa, a scris și mai multe demersuri oficiale în acest sens către autoritățile R. Moldova, deoarece sunt mulți cetățeni moldoveni pe Coasta de Azur. Până acum nu au primit un răspuns oficial.

Orice etapă din viață e trecătoare”

Am întrebat-o pe Titi de ce calități are nevoie un om ca să reușească să se integreze într-un stat străin și să lucreze legal, nu la munci de mâna a doua sau la negru.

Are nevoie de curaj și de încredere în forțele proprii. Eu am lucrat badante în Italia. E o muncă grea, dar îți câștigi pâinea cinstit. Orice etapă din viață e trecătoare. Femeile noastre muncesc mult”.

Deși ultimele informații publice spun că pe Coasta de Azur numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 este în creștere, copiii merg la școală.

Aici sistemul de educație este bine pus la punct. Îmi place mult. Chiar din primele luni de pandemie totul a fost bine pregătit. Copiii erau învățați cum să se spele pe mâini și să le spună și părinților. Noi am semnat pentru asta. O atenție deosebită o au copiii străinilor nou-veniți. Fac ore suplimentare din propria inițiativă. Prin intermediul jocurilor copiii învață multe. Nimeni nu plătește nimic, doar ca micuților să le fie ușor cu integrarea. Se investește mult în confortul psihologic. Copiii mei vorbesc franceză, dar în casă vorbim toți românește. Nimeni nu uită limba maternă”, ne-a mărturisit ea.

Titi Zemba nu uită niciodată de baștina sa. Atunci când revine acasă, îi ajută pe cei aflați în dificultate. În acest an, în august, prin intermediul Primăriei Cimișlia, a trimis acasă 20 de ghiozdane cu rechizite școlare pentru copiii care au nevoie, ne-a spus ea printre altele. Face mai multe acte de caritate despre care nu prea vrea să vorbească.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE