Expoziția personală „Zborul” a artistului plastic Veaceslav Ignatenco va fi inaugurată, pe 29 martie,  la Muzeul Național de Artă al Moldovei

498
0

Muzeul Național de Artă al Moldovei va inaugura expoziția personală  a artistului plastic Veaceslav Ignatenco „Zborul” vineri, 29 martie, ora 17.00. Pe parcursul a douăzeci de ani, artistul pictează în aer liber în satul Rașcov, raionul Camenca. În urma acestor călătorii au fost organizate șase expoziții personale dedicate satului Rașсov. Colecția de desene a maestrului numără peste 11 mii de desene. Vizitatorii vor putea vizita expoziția până pe data de 28 aprilie, curent.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Artistul plastic Veaceslav Ignatenco, născut la 6 decembrie 1954 în Republica Belarus, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Absolvent al Academiei de Arte Plastice din Minsk, este discipolul artiștilor belaruși Serghei  Katkov și Vitali Țvirco. Începând cu anul 1983 locuiește și activează la Chișinău.

Debutează în anul 1984 şi de atunci participă activ la expoziţiile tematice și de grup, organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova, atât în țară, cât şi în străinătate.

Pe parcursul activității sale artistice plasticianul organizează 65 de expoziții personale, este decorat cu medalia Francisca Scorina 2015, iar în anul 2019 i se decernează titlul onorific Maestru în Artă.

Colecția de desene a maestrului numără peste 11 mii de desene.

Lucrările artistului se află în colecțiile publice de la Muzeul Național de Artă din Minsk, Republica Belarus; Muzeul de Artă Contemporană, Minsk, Belarus; Muzeul Național de Istorie al Belarusului; Galeria de Artă G. H. Vașcenko, Gomel, Belarus; Muzeul Regional de Artă P. V. Maslenikov, Gomel, Belarus; Muzeul Național de Artă al Moldovei ; Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, or. Chișinău, Republica Moldova; Muzeul de Arte Plastice O. Belîi din or. Ciornomorsk, Ucraina; Muzeul Regional de Arte Plastice V. Vereșciaghin  din or. Nicolaev, Ucraina.

Pe lângă stilul de abstractizare geometrică în care au fost realizate lucrările prezentate în această expoziție, artistul pictează din natură și desenează zilnic de mai bine de un sfert de secol. Artistul a fost interesat de soluționarea problemelor ce țin de cromatism încă din anii studenției.

Peste o sută de tablouri ale lui Veaceslav Ignatenco sunt dedicate Chișinăului vechi și au fost prezentate în cadrul expozițiilor personale: Plimbare prin oraș, 2012; 30 de străzi ale Chișinăului, 2016; Templele Chișinăului, 2017; Melodia orașului, 2019; Chișinăul vechi, 2021; Chișinăul meu, 2021; Chișinăul nevăzut, 2023.

Pe parcursul a douăzeci de ani, artistul pictează în aer liber în satul Rașcov, raionul Camenca. În rezultatul acestor călătorii au fost organizate șase expoziții personale dedicate satului Rașсov.

„Compozițiile mele abstracte sunt geometrizate cu multă precizie. Pentru mine acestea prezintă anumite soluții arhitecturale transpuse pe pânză, care poartă o altă încărcătură stilistică decât pictura tradițională. Indifirent de faptul că le unifică compoziția, desenul, tonurile și semitonurile, lumina și umbra, anume culoarea pură accentuează forma…”, a mărturisit Veaceslav Ignatenco

„Un maestru experimentat în pictură și grafică care folosește nu numai tehnici realiste; el reunește cu ușurință imagini fantastice și este capabil, de exemplu, să surprindă spectatorii cu picturi cu susul în jos, în care „sus”-ul poate fi cu ușurință „ jos”… Temele abordate de artist în operele sale sunt atât de diverse, încât fiecare, cu siguranță, ar putea găsi ceva în concordanță cu propria percepție artistică, în ciuda diferențelor de gusturi.

Veaceslav Ignatenco este un observator curios al lumii înconjurătoare, pe care apoi ne-o „repovestește” prin intermediul pânzelor sale. Este ca și cum ne-ar deschide, prin tablourile sale,  o fereastră spre lumea proprie…”, a spus  Marina Podlesnaya, muzeograf, Casa-muzeu Pușkin

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE