Audieri în Parlament. Instituţiile de profil vor raporta în faţa deputaţilor referitor la uciderea lui Oleg Horjan

456
0

Legislatorii vor organiza audieri parlamentare în raport cu uciderea lui Oleg Horjan. Instituţiile responsabile vor fi invitate să raporteze pe marginea acestui caz. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Circumstațele  acestui teribil omor trebuie investigate minuțios. Vom organiza audieri parlamentare cu invitarea  instituțiilor de resort săptămâna viitoare pentru a examina toate circumstanțele cauzei și măsurile întreprinse de autorițățile Republicii Moldova. Vom sesiza organismele internaționale pentru a contribui la elucidarea acestui caz. Această crimă este o sfidare a principiilor general umane și a voinței majorității absolute a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului de a consolida încrederea reciprocă și de a trăi în pace și bună înțelegere”, scrie Popşoi pe pagina sa de socializare.

Vicepreşedintele Parlamentului mai menţionează că Horjan „a fost una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale din raioanele din stânga Nistrului”.

Precizăm că liderul comuniştilor din regiunea transnistreană a fost asasinat în propria casă, iar pretinsele autorităţi separatiste investighează versiunea comiterii omorului în timpul unui jaf.

Avocaţii Asociaţiei Promo-LEX au cerut autorităților constituționale ale Republicii Moldova investigarea promptă și eficientă a decesului liderului comuniştilor din Transnistria, Oleg Horjan, și prezentarea rezultatelor anchetei.

Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol. În urma unui protest din vara lui 2018, acesta a fost reţinut şi ulterior condamnat la 4,5 ani de puşcărie, fiind acuzat de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a declarat sentința pretinsei curţi supreme din partea stângă a Nistrului ca fiind lovită de nulitate absolută. Oleg Horjan a fost eliberat din detenţie ilegală în decembrie 2022, după ispășirea integrală a pedepsei, invocând o serie de abuzuri la care a fost supus fiind încarcerat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE