Avocaţii Promo-LEX cer autorităţilor investigarea decesului comunistului Horjan, iar Biroul Politici de Reintegrare vrea o comisie neutră sub auspiciile OSCE

510
0

Avocaţii Asociaţiei Promo-LEX solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova investigarea promptă și eficientă a decesului liderului comuniştilor din Transnistria, Oleg Horjan, și prezentarea rezultatelor anchetei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei cer autorităţilor competente ale statului să sesizeze şi să implice structurile internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană. Se mai cere asigurarea protecției activiștilor care manifestă împotriva încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană, sancționarea persoanelor responsabile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv limitarea dreptului de circulație și înghețarea activelor acestora aflate în Republica Moldova.

Activiştii Promo-LEX solicită insistent monitorizarea cazului și condamnarea persecuțiilor sistemice ale activiștilor din regiunea transnistreană.

„Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol și era una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale. În urma unei întruniri publice din 02.06.2018 și a acțiunilor sale de protest public, Oleg Horjan a fost „reținut” și ulterior „condamnat” la patru ani și jumătate de închisoare, fiind acuzat de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”, se menţionează în nota Promo-LEX.

Precizăm că în iunie 2023, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a declarat sentința pretinsei curţi supreme din partea stângă a Nistrului ca fiind lovită de nulitate absolută.

Oleg Horjan a fost eliberat din detenţie ilegală în decembrie 2022, după ispășirea integrală a pedepsei, invocând o serie de abuzuri la care a fost supus fiind încarcerat.

„Promo-LEX amintește că Oleg Horjan în ultima perioada de timp s-a poziționat ca un apărător al drepturilor omului, atât prin declarații politice, cât și prin inițiative de susținere a unor grupuri de persoane care au fost sau sunt victime ale regimului de la Tiraspol.  Astfel, Promo-LEX menționează că, potrivit Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului, garanțiile și drepturile activiștilor, jurnaliștilor, voluntarilor ce realizează activități de promovare și apărare a drepturilor omului trebuie să le fie asigurate de către statele în care activează aceștia”, se mai menţionează în comunicatul instituţiei.

La rândul său, Biroul pentru Politici de Reintegrare a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

„Concomitent, am propus crearea unei comisii de anchetă neutre, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă a circumstanțelor acestei fapte tragice. Biroul condamnă cu vehemență acțiunile criminale care atentează la viața și sănătatea oamenilor”, se menţionează în comunicatul instituţiei.

Precizăm că, în dimineaţa zilei de luni, liderul comuniştilor din regiunea separatistă transnistreană a fost găsit mort  în propria locuinţă. Pe corpul bărbatului au fost depistate urme de moarte violentă. Poliţia Republicii Moldova s-a autosesizat și anunţă că „întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE