Cei trei miniştri, care au luat locul celor ce au demisionat săptămâna trecută, au şi depus jurământul, luni, 17 iulie, la Preşedinţie.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINERespectiv, la cârma Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale revine Andrei Spînu, care a mai deţinut această poziţie în Guvernul Gavriliţa. Doar că, de această dată, el nu va mai fi responsabil de domeniul energetic, întrucât, după demisia Nataliei Gavriliţa şi învestirea noului Cabinet a lui Dorin Recean, pentru domeniul respectiv a fost creat Ministerul Energiei.
După plecarea sa din Guvern, el a fost desemnat secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.
În repetate rânduri, Spînu a fost găsit vinovat de tarifele mari la energie. Unii i-au cerut demisia şi tragerea sa la răspundere penală chiar. Cu toate acestea, în luarea sa de cuvânt, şefa statului, Maia Sandu, l-a lăudat pe vechiul-noul ministru pentru realizările sale din trecut.
„Domnul Spînu a fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul său precedent. Şi-a asumat o lovitură de imagine încercând să rezolve probleme extrem de complicate într-o perioadă în care am văzut preţuri foarte mari la energie şi a reuşit să asigure ţara cu resurse energetice în pofida crizei şi şantajului Moscovei. Am reuşit să diversificăm şi aici este meritul tău, Andrei”, a menţionat şefa statului, Maia Sandu.
La rândul său, premierul Recean a menţionat că aşteaptă de la Andrei Spînu „reducerea ciclului de la concepere până la darea în exploatare pe toate segmentele şi accelerarea implementării proiectului satul european”.
La conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în locul lui Anatolie Topală, a fost numit fostul deputat PAS, Dan Perciun. Şefa statului Maia Sandu a remarcat meritele sale anterioare în cadrul ministerului de profil, iar premierul Dorin Recean a trasat obiectivele prioritare ale instituţiei pe care urmează să o conducă.
„Dan, educaţia este fundamentul societăţii noastre. Trebuie să facem ca educaţia universitară să fie competitivă. La fel, este important să creştem calitatea educaţiei în şcoli”, a spus Recean.
La conducerea Ministerului Afacerilor Interne, în locul Anei Revenco, a fost numit Adrian Efros, care a condus până în prezent Centrul Unic de Gestionare a Crizei.
„Adrian Efros are o vastă experienţă în domeniul securităţii şi menţinere a păcii. A manifestat, în ultimii doi ani, capacităţi de foarte bun coordonator al Centrului Unic de Gestionare a Crizei după invazia Ucrainei de către Rusia. El ştie foarte bine care este preţul păcii”, a menţionat preşedinta Maia Sandu, iar premierul Recean a avertizat asupra obiectivelor prioritare în MAI.
„Trebuie să reducem timpul de intervenţie în toate colţurile Republicii Moldova şi să creştem încrederea cetăţenilor în poliţie. Aceşti doi indicatori de performanţă vor fi monitorizaţi foarte atent”, a precizat Recean.
Precizăm că vinerea trecută, premierul Dorin Recean a anunţat remanieri în cabinetul său de miniştri. Şeful Guvernului a anunţat vacante portofoliile de la Interne, Infrastructură şi Dezvoltare Regională, Educaţie şi Cultură.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE