„O corporație politică încăpățânată”

451
0

Comentatorii politici consideră că remanierile actuale sunt neputincioase să influențeze actul guvernării

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Remanierile făcute în cadrul Guvernului sunt niște paliative, iar PAS nu ia pulsul societății și se încăpățânează să facă schimbări profunde. În același timp, PAS nu este capabil să facă modificările profunde din cauza influenței unor miniștri în actualul guvern și în cadrul partidului. Acestea sunt estimările comentatorilor politici despre ultimele schimbări în cadrul guvernului și zvonurile care circulă după ședința fracțiunii PAS de duminica trecută la Președinție.

Pe 13 noiembrie, mai mulți deputați din fracțiunea majorității parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au fost convocați la Președinție. Unii deputați care au ieșit de la această ședință au avut un comportament care denota controverse aprinse în cadrul formațiunii. Mai mult, pe rețelele de socializare a fost anunțată deja o nouă candidatură la funcția de premier – consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean. „Gazeta de Chișinău” a încercat să afle ce reprezintă de fapt schimbările minime la guvern în condițiile unor controverse aprinse.

 La trei zile de la ședința de duminică seară, șeful formațiunii PAS și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că ședința convocată la Președinție nu a fost altceva decât o discuție banală în cadrul fracțiunii.

„Nu a avut loc de mult penultima (ședință – i.g.). S-au acumulat mai multe subiecte, inclusiv legate de situația de securitate, problema energetică, compensații, remanieri în guvern”, a spus speakerul. „A fost nevoie de discuție, ea a avut loc, acum toate interpretările și toată zvonistica (Sic!). Bine, noi avem așa un public mai…, o societate cu o imaginație bogată.”

În cadrul ședinței de miercuri a executivului au fost anunțate noile candidaturi ale guvernării pentru Ministerul Mediului și Ministerul Economiei. Este vorba de un minister, al Mediului, care a rămas fără ministru de mai multe luni, și de altul, al Economiei, care are o activitate criticată de multă vreme.

„Câteva intervenții pe anumite ministere”

În locul lui Sergiu Gaibu la economie a fost numit Dumitru Alaiba, iar la mediu a fost instalată în funcția de ministru o secretară de stat, Rodica Iordanov. „Noi am considerat că este nevoie doar de câteva intervenții pe anumite ministere. Ministerul Economiei este foarte important. Ne-am gândit că este nevoie de o persoană care are experiență în legislativ și va avea sarcina să comunice mai mult cu mediul de afaceri. Nu este exclus că, dacă va trebui, vom interveni și pe alte domenii”, explicat Igor Grosu. „Despre doamna Iordanov – este din domeniu, este din interiorul instituției.”

Schimbările neînsemnate în Guvern în contextul unor controverse care au ieșit din pereții Președinției denotă, în opinia comentatorului politic Nicolae Negru, „o lipsă de sensibilitate și o încăpățânare a guvernării”.

Deși PAS guvernează în condiții de dificultăți extraordinare în care discuțiile în contradictoriu sunt inerente, Nicolae Negru admite că PAS nu „ia pulsul societății”. „Aceste remanieri trebuia făcute de mult. Lucrurile trebuia făcute rațional, nu spontan, și asta nu este bine”, apreciază el. „PAS s-a pomenit în situația PCRM în 2001, când au luat 2/3 din Parlament. Însă Voronin a procedat corect. A plasat în funcții-cheie profesioniști cunoscuți. În cadrul PAS, noi o avem pe Maia Sandu ca locomotivă, care are în jurul său anonimi.”

 Facțiunile care ies la iveală

Comentatorul politic Anatol Țăranu susține că remanierile recente „nu sunt capabile să influențeze actul de guvernare”. „PAS-ul este o corporație politică închisă, care nu poate să depășească problema comunicării”, a estimat Țăranu. „În același timp, deși nu avem date despre facțiuni conduse de lideri neformali, în interiorul formațiunii nu mai există unitatea pretinsă și declarată în spațiul public.”

De cealaltă parte, observatorul Cornel Ciurea a afirmat că aceste modificări sunt „neesențiale” și că ministrul Sergiu Gaibu nu poartă nicio vină pentru lipsa de performanță.

„PAS nu poate să identifice soluții. Remanierile sunt niște paliative. Soluțiile capabile să producă schimbări sunt demisia actualului guvern sau alegeri anticipate care ar putea să ducă la dispariția formațiunii. Demiterea actualului guvern este dificilă din cauza ponderii pe care o au în executiv Andrei Spînu și Sergiu Litvinenco”, a spus Ciurea. „Mutări capabile să schimbe situația pot să aibă loc doar cu ajutorul străinilor.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE