„Când cineva îți închide o ușă, Dumnezeu îți deschide o fereastră”

1195
0

Violonista, actrița Teatrului Național „Mihai Eminescu”, solista trupei „Provincialii”, Aliona Triboi, e artista care trăiește în artă, prin artă și din artă

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

E și femeia care inspiră, mama care le asigură o educație aleasă copiilor săi, soția care reușește să păstreze echilibrul în familie. În rândurile de mai jos, dragi cititori ai GAZETEI, aflați de la artista Aliona Triboi despre noile sale proiecte, familie, artă… izvorul înțelepciunii și cel al puterii.

Ne-am întâlnit cu Aliona Triboi la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, instituție în care fiica ei studiază pianul. Cât timp Ruxanda era la ore, Aliona ne-a invitat în sala de concerte și ne-am făcut comod în primul rând.

 Doar o muncă asiduă încununează succesul

Aliona Triboi se dedică atât carierei, cât și croirii unui viitor în domeniul artelor pentru Ruxanda, fiica sa mai mare.

„O învăț și îi explic că nu pică totul din pod și că pentru fiecare succes, oricât de mic, trebuie să muncești. În spatele a două minute de cântat la pian stau ore de exerciții. Sunt multe nuanțe de care trebuie să se țină cont. Mă axez pe școala ei, pentru că, dacă sunt muzician și pot să o ajut, încerc să mă dedic maxim”, ne-a spus Aliona Triboi.

Artista este implicată în multe proiecte artistice, concerte, spectacole, filmări. Aliona este de părerea că trebuie să existe un echilibru între familie și carieră. Le reușești pe toate și le faci la un nivel înalt doar atunci când iubești ceea ce faci. Chiar dacă uneori trebuie să înfrunți mai multe obstacole pentru a realiza un proiect sau altul, munca e cea care încununează orice succes. Ea tinde să se autodepășească și nu se oprește din muncă, crede că mereu este loc de mai mult și de mai bine, lucru pe care îl spune și fiicelor ei.

„Nu pot să zic că reușesc tot, eu aș vrea să reușesc să fac mult mai multe, mi-ar plăcea. Visul meu a fost să am câteva clone: una ar fi o mamă excepțională și și-ar dedica tot timpul ei copiilor, alta ar fi un profesionist desăvârșit, care ar avea timp pentru a se descoperi și a învăța neîncetat lucruri noi, o alta ar fi o doamnă extraordinară care s-ar ocupa mai mult de ținutele ei și și-ar coase tot felul de rochii excepționale pentru scenă. La modul ideal, mi-ar plăcea să le reușesc pe toate, dar cum țara e destul de modestă la capitolul economie și finanțe, mulți actori și artiști se descurcă singuri și la capitolul vestimentație, și la capitolul management al carierei”, ne-a declarat Aliona.

Sursa armoniei și a liniștii

Armonia din familie este foarte importantă pentru Aliona Triboi, fiind o sursă nesecată de inspirație și putere pentru atingerea unor noi culmi:

„Armonia dintre noi contează foarte mult: să știm că suntem bine, că suntem sănătoși, că avem capacitatea de a munci. Și atunci le putem da o altă educație copiilor. Să le explicăm și să-i ajutăm. A doua sursă foarte importantă de energie este că eu iubesc foarte mult ceea ce fac. Mie îmi place să fiu în scenă, mie îmi place să caut, să găsesc intonații noi la replică, să mă autodepășesc”.

Aliona Triboi are programul încărcat, sunt în toi pregătirile pentru sărbătorile ce vin. Tot felul de evenimente și noi proiecte care vor putea fi admirate în curând de către cei care-i apreciază activitatea atât din Moldova, cât și din România.

„Urmează o serie de concerte, colaborări. După care un șir de spectacole la TNME. Urmează un concert pe versurile lui Adrian Păunescu în decembrie și două concerte la Sala cu Orgă. Pe 1-2 decembrie avem concerte cu „Provincialii” în România legate de Ziua României. Și de Revelion tot în acțiune vom fi. Mai avem de imprimat niște piese pentru un film care e o producție autohtonă. Este o experiență pe care noi o așteptăm an de an. Vom fi pe ecrane și în noaptea de revelion”, ne-a spus artista.

Colaborarea de bază la care ține foarte mult este cea cu trupa „Provincialii”, cu care are numeroase concerte în România. Aproape săptămânal, Aliona Triboi trece Prutul pentru a-și bucura și publicul din România. Artista recunoaște că are mai puține concerte în R. Moldova, însă publicul din România fredonează toate piesele trupei din care face parte.

„Când cineva îți închide o ușă, Dumnezeu îți deschide o fereastră. Doar trebuie să continui să muncești. Eu mă bucur că sunt omul potrivit la locul potrivit. În România eu chiar simt că sunt așteptată, oamenii mă vor anume pe mine. Din 2008, de când colaborăm cu „Provincialii”, doar în România activăm. Se fac tot felul de evenimente unde suntem solicitați. Oamenii sunt destul de aproape de versurile noastre. La un moment dat am înțeles că eu sunt practic mai mult acolo decât aici, acasă. Primii ani a fost mai complicat pentru că încă nu mă cunoșteau”, ne-a mărturisit Aliona Triboi.

Visul în cântec s-a mutat

Aliona Triboi este de părerea că există o traiectorie pe care Dumnezeu o dă fiecărei persoane, undeva este scris destinul nostru, sunt lucruri care sunt de neschimbat. Chiar și așa, contează foarte mult alegerile pe care le facem în viață, fie cele legate de carieră, fie de viața personală. Artista spune că vocea e un har de la divinitate, iar munca pe care a depus-o de la șase ani la școala de muzică, ulterior la Conservator și la Academia de Arte se răsplătește în timp, prin artistul complex care devii.

„Eu nu pot să zic că m-am visat pe scene mari. Uneori m-am visat, alteori îmi ziceam că eu nu trebuie să visez așa sus, pentru că cine sunt eu? Sunt o fată care vine de la țară, care a ținut sapa în mână, a avut buneii care au muncit pământul. Bunica mea a fot bucătăreasă, bunelul – șofer. Au avut ambii două profesii pământești. Mama mea, mai aproape de artă, a fost regizoare de concerte, tatăl meu a fost toboșar, aici probabil genele și-au spus cuvântul. Pentru că a simțit mama mea că am un gram de talent m-a dat la școala de muzică. Niciodată nu m-am gândit că voi face din asta o meserie, spre asta mergeam, dar foarte mulți dintre colegii mei au renunțat la un moment dat”, ne-a povestit Aliona Triboi.

Vibrații înălțătoare

Fie că e vorba de un concert sau un spectacol de teatru, artiștii trebuie să fie în formă în fața publicului, indiferent prin ce situații trec, ne spune Aliona. Totodată, trebuie să știi cum să faci față stresului și mereu să fii în competiție cu sine. Am întrebat-o pe cântăreață ce înseamnă pentru ea scena și ce simțiri o trec atunci când pășește spre public din culise:

„Atunci când pășesc în scenă și încep să cânt ceva ce-mi place, piese în care mă regăsesc și care pătrund adânc în celulele și sufletul meu, e de parcă m-aș teleporta într-o altă lume. Parcă ești între două lumi, pendulezi… e o stare plină de inspirație, măreție, este de parcă ai fi în dialog cu Dumnezeu. Asta se întâmplă atunci când ai muzicieni foarte buni lângă tine, toți vibrează pe aceeași undă. Când toate energiile se concentrează într-un singur produs… nasc stări absolut speciale, intrăm cu toții într-o lume care nu poate fi descrisă în cuvinte, dar care poate fi simțită, trăită”.

Dacă ar putea alege din nou traiectoria vieții sale, Aliona Triboi ar merge pe același drum de căutări și descoperiri profesionale, pentru că cel mai important pentru ea este să vibreze cu ceea ce face și să fie împăcată și liniștită că munca depusă pe tot parcursul anilor nu a fost zadarnică.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE