Grantul oferit de Germania este echivalent cu aproape 90% din valoarea compensațiilor prevăzute pentru luna noiembrie

143
0

Germania va dona Republicii Moldova 40 de milioane de euro pentru acordarea compensațiilor la energie, anunță prin intermediul paginii sale de Facebook, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Astăzi, 18 noiembrie 2022, la Chișinău a fost semnat Acordul de finanțare privind promovarea securității energetice a grupurilor vulnerabile printr-un grant din partea Republicii Federale Germania către Republica Moldova. Acordul prevede acordarea unui sprijin bugetar nerambursabil în valoare de 40 de milioane de euro Republicii Moldova, anunță printr-un comunicat Ambasada Germaniei La Chișinău.

„Fondurile din cadrul cooperării germane pentru dezvoltare au fost anunțate de către Guvernul Federal la cea de-a 2-a întâlnire a conferinței de sprijin pentru Moldova din iulie anul curent la București. Acestea vor constitui un suport pentru populație în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023 prin compensarea parțială a costurilor înalte la energie”, mai scrie în comunicatul misiunii diplomatice.

Ambasadoarea Margret Uebber: „Creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului neprovocat și nelegitim de agresiune al Rusiei în Ucraina duce la aceea, că multe gospodării din Moldova trebuie să plătească o parte semnificativă din venitul lor pentru energie. Aceasta este o povară enormă pentru multe gospodării. Suntem bucuroși să putem fi alături de prietenii noștri moldoveni în aceste vremuri dificile. Cu cele 40 de milioane de euro, susținem Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care ajută în special gospodăriile care au cea mai mare nevoie. Germania va continua să sprijine Republica Moldova în depășirea situației dificile actuale și să însoțească țara pe calea integrării europene.”

„Acest ajutor este condiționat de implementarea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice și a mecanismului de acordare țintită a compensațiilor.

Cu alte cuvinte, dacă nu am fi avut Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, dacă nu am fi avut procedura de înregistrare pe compensatii.gov.md și atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică, statul nostru nu ar fi beneficiat de acești bani”, explică ministrul.

Potrivit lui, de fapt, fiecare familie care s-a înregistrat pe compensatii.gov.md a pus umărul la atragerea acestui ajutor!

Grantul oferit de Germania este echivalent cu aproape 90% din valoarea compensațiilor prevăzute pentru luna noiembrie”, accentuează Marcel Spatari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT