Șantaj de la Kremlin

699
0

Sergiu Tofilat: „Fără gazul rusesc pe datorie, Transnistria va înceta să mai existe”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Gazprom a decis să reducă livrările de gaze către Transnistria cu 30% în octombrie și cu 40% în noiembrie, comparativ cu aceleași perioade ale anilor precedenți. Anunțul a fost făcut de către așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din regiune, Serghei Obolonik, în cadrul unei ședințe din 17 octombrie, scrie presa din regiunea transnistreană. Pe de altă parte, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, spun că, în prezent, Gazprom nu a emis o hotărâre oficială în acest sens. În context, „Gazeta de Chișinău” a contactat experți pentru a stabili care ar putea fi motivele pentru care Gazprom a decis reducerea livrărilor de gaze și cum ar trebui să procedeze autoritățile de la Chișinău.

„Situația este dificilă. „Gazprom” a decis să reducă livrările – în octombrie cu 30%, în noiembrie – cu 40%. În octombrie deficitul este de 36 de milioane de metri cubi, în noiembrie deficitul este de așteptat să fie de 55 de milioane de metri cubi de gaz”, a menționat Serghei Obolonik.

Așa-zisa conducere a Transnistriei a trimis Rusiei scrisori cu cereri.

La această etapă, consumul de gaze naturale va fi redus în detrimentul industriei. S-a decis reducerea temporară a livrărilor de gaze către o serie de întreprinderi din regiune, mai scrie presa transnistreană.

Autoritățile de la Chișinău nu sunt la curent cu decizia Gazprom

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că nici partea strângă și nici partea dreaptă a Nistrului nu au fost notificate de Gazprom privind reducerea livrărilor de gaze naturale. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

„Nici cei din partea stângă, nici cei din partea dreaptă a Nistrului nu au primit o astfel de informație. Pot doar să presupun că vorbesc despre situația în care Gazprom nu va rezerva capacități suplimentare pentru luna noiembrie, adică acea cantitate de 5,7 milioane de metri cubi de gaze va fi menținută și pentru luna noiembrie. Însă, ținând cont de faptul că în luna noiembrie se răcește timpul și consumul crește, aceste 5,7 milioane de metri cubi vor ajunge pentru mai puțin decât în luna octombrie”, a subliniat vicepremierul Andrei Spînu.

Prin urmare, ministrul menționează că, în cazul în care Rusia va decide să reducă volumul de gaze, autoritățile vor achiziționa gaze naturale de pe piețele internaționale.

„În primul rând, trebuie să facem economii. Printr-un mesaj public am venit cu un îndemn către toți cetățenii să economisim energia electrică și gazele naturale. Vom achiziționa gaz de pe piața internațională și vom asigura cetățenii cu suficient gaz”, a mai adăugat viceprim-ministrul.

De asemenea, Vadim Ceban a anunțat pe pagina sa de Telegram că, în prezent, Moldovagaz, care aprovizionează cu gaze naturale inclusiv locuitorii din stânga Nistrului, nu deține informații privind „rezervarea capacității lunare pentru furnizarea volumelor contractate în luna noiembrie pentru consumatorii moldoveni”.

Destabilizarea Republicii Moldova e scopul Moscovei

Solicitat de reporterul „Gazetei de Chișinău”, analistul politic Nicolae Negru a menționat că reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom în Transnistria are subtext politic și are ca scop destabilizarea situației în Republica Moldova.

„Sigur, orice acțiune a Moscovei trebuie privită în contextul războiului ruso-ucrainean. O destabilizare și o resetare a Republicii Moldova, așa încât aceasta să nu mai susțină Ucraina, e scopul ei. Transnistria este una din pârghiile pe care le aplică”, a afirmat Nicolae Negru.

Putin încearcă să paseze responsabilitatea pe autoritățile noastre

Reporterul „Gazetei de Chișinău” l-a contactat și pe expertul în energetică, Sergiu Tofilat, referitor la motivele pentru care concernul rus a decis reducerea livrărilor de gaze naturale.

„De la începutul lunii Gazprom ne oferă doar 5,7 milioane metri cubi pe zi, pentru ambele maluri. Iar nouă ne trebuie 8,1 milioane în octombrie și 13,3 milioane în ianuarie, pentru ambele maluri. Respectiv cantitatea oferită de Gazprom nicicum nu ne ajunge. Este un șantaj de la Kremlin, Putin încearcă să paseze responsabilitatea pe autoritățile noastre cum va fi folosit acest volum, adică cine va avea gaz și cine nu. Pentru malul drept 5,7 milioane ar ajunge în cea mai rece perioadă, dar malul stâng rămâne fără gaz”, a explicat expertul în energetică.

 Trebuie să ne pregătim de cel mai prost scenariu

Totodată, el a menționat că, „la cum se poartă Gazpromul cu țările din UE, trebuie să ne pregătim de cel mai prost scenariu cu sistarea livrărilor de gaz”.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, trebuie să căutăm furnizori alternativi de gaz.

„Fără gazul rusesc se oprește MoldGRES, deci trebuie să căutăm și oferte alternative de energie. Populația din Transnistria va rămâne fără gaz și se va refugia o bună parte la noi. Trebuie să avem un plan de acțiuni pentru gestionarea unei potențiale crize umanitare din Transnistria. Toate aceste acțiuni implică cheltuieli, trebuie să le estimăm și să cerem asistență financiară externă”, a subliniat specialistul.

Sergiu Tofilat mai spune că, odată ce suntem pregătiți cu toate punctele de mai sus, putem merge la negocieri cu Moscova.

„Fie ne dau volume suficiente de gaz, fie trecem la alți furnizori și rezolvăm conflictul transnistrean. Fără gazul rusesc pe datorie, Transnistria va înceta să mai existe”, a conchis expertul.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE