Balamuc în vreme de război

493
0

Protestatarii plătiți blochează circulația, primarul Ceban le urmează exemplul, șefa statului vrea „modificarea temporară” a legislației, iar juriștii zic: „Nu!”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De câteva săptămâni bune, centrul capitalei s-a transformat într-o arenă de circ de prost gust. Cei care și-au pus corturile în fața Parlamentului și Președinției pretind că protestează, deși unii habar nu au pentru ce, iar alții nu știu nici pe ce lume trăiesc. Oamenii vin și pleacă de parcă ar fi la muncă – au venit, și-au luat banul, au plecat. Când se plictisesc prea tare și nu-i program de miting, urcă pe scenă și se întrec la cântat. Și tot așa de aproape o lună. Degeaba se tot întreabă chișinăuienii de ce nimeni nu-i trimite pe la casele lor pe acești gospodari, de ce, dacă tot avem stare de urgență, este permis acest dezmăț, al cărui scop e clar – scindarea oamenilor și tensionarea situației, care și așa este la limită.

Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns, având în vedere faptul că țara vecină este terorizată de un război sângeros pornit de idolul de la Moscova al organizatorului acestor „proteste”, Ilan Șor, care le mai și vorbește uneori fanilor săi prin conexiune video.

În seara zilei de duminică, 9 octombrie, protestatarii lui Șor au decis că nu mai vor să stea cuminți și au blocat circulația pe o porțiune a bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În dimineața zilei de luni, 10 octombrie, atunci când peste Ucraina vecină cădeau zeci de bombe, care au ucis și nenorocit oameni nevinovați, iar teritoriul RM a fost survolat de câteva rachete ucigașe ruse, poliția de la Chișinău avea misiunea de a debloca circulația și a nu admite escaladarea situației. În condițiile în care Primăriei Chișinău i s-a solicitat, în repetate rânduri, să „dispună de urgență deblocarea traficului pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, prin dezinstalarea corturilor”.

Poliția deblochează, primarul Ceban blochează: „Voi achita amendă pentru această mică neconformitate”

De câteva săptămâni, autoritățile centrale și cele locale se învinuiesc reciproc pentru situația din centrul Chișinăului. Dacă poliția susține că nu prea are cum să intervină din moment ce nu există o dispoziție de rigoare emisă de Primăria Chișinău, în baza căreia să acționeze, primarul Ion Ceban se spală pe mâini: „Autorizația nu a fost emisă de primărie, respectiv, primăria nu are ce să retragă”. Iar pentru a fi mai convingător, probabil, a decis să blocheze el însuși circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare preț de câteva minute în care și-a expus argumentele.

„Acestea sunt mașinile Primăriei municipiului Chișinău și noi în mod intenționat am blocat Ștefan cel Mare. Eu personal voi achita amenda pentru această mică neconformitate”, a spus Ceban cerându-și scuze de la locuitorii orașului. În continuare, Ceban i-a acuzat de minciună pe reprezentanții autorităților centrale și ai poliției, invocând din nou că primăria nu are poliție municipală.

„Nu autorizează primăria, nu intervine primăria, intervin organele de poliție în conformitate cu prevederile legislației în vigoare… Atunci când este nevoie de intervenția pompierilor la incendiu, nu este nevoie de autorizația primăriei. Nu este nevoie de autorizația primăriei nici când este blocat Ștefan cel Mare… Noi nu avem poliție locală și nu putem interveni în acest sens”, a spus primarul Ceban aflat printre mașinile blocate în trafic.

Mai mult, în timp ce poliția expediază primăriei demersuri  cerându-i „să dispună organizatorilor protestului să schimbe formatul și să nu admită blocarea traficului”, la rândul său, primarul, fost socialist, expediază demersuri poliției. „Azi am semnat un demers pe adresa acestor domni, să folosească orice prevedere a legislației în vigoare pentru a debloca strada… Noi nu avem poliție locală și nu putem să intervenim în acest sens. Nu poate face cineva din primărie acest lucru”, a mai spus primarul Ceban.

„Joacă” sau nu Ceban în „echipa lui Șor”? Cert este că va fi tras la răspundere pentru isprava de la începutul săptămânii

La scurt timp după ce primarul Ion Ceban a blocat bulevardul Ștefan cel Mare cu mașinile din garajul primăriei și a acuzat Guvernul că „trișează în mod deliberat” atunci când pune pe seama autorităților locale responsabilitatea pentru situația din centrul capitalei, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a reacționat.

„Partea bună – Ceban azi s-a developat că joacă în echipă cu Șor. Dar cred că e abia începutul. Va deveni tot mai vizibil și acest tangou. Până la sfârșitul acestui război criminal din Ucraina, să vedeți cum frăția penalilor, tot ei minionii Moscovei din Chișinău, vor face deschis front comun și se vor developa în continuare. De la Șor la Ceban, vor împinge toți împreună. Țara asta era a lor până trei ani în urmă. Era bancomatul lor personal… Ei vor eșua. Iar ceea ce a făcut azi impostorul Ceban pentru Șor îl va costa scump. Știu, nu a vrut să facă asta. Probabil, așa au fost ordinele de la Moscova. Iar ordinele nu se discută, ele se execută”, a scris Alaiba pe pagina sa de socializare.

Cât de scump, urmează să vedem în cele ce urmează. Pentru că ceea ce a făcut primarul Ceban este „o încălcare gravă a legii”. O spune șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„Ceea ce a comis primarul general este o încălcare flagrantă a Codului contravențional, iar persoana este pasibilă de pedeapsă penală până la 90 u.c. sau lipsirea de dreptul de a ocupa anumite funcții de la 3 luni la un an de zile. Domnul primar nu a organizat o întrunire în condițiile legii, dar a organizat abuziv blocarea arterelor din mun. Chișinău”, a comunicat Cernăuțeanu.

Șefa statului vrea „modificarea legislației”, iar specialiștii în materie își „exprimă îngrijorarea”

Situația din centrul capitalei și disputa între autoritățile de nivel I și II a fost comentată și de către șefa statului, Maia Sandu, care a calificat ceea ce se întâmplă drept o „încercare a grupării  pentru hoție și război de a destabiliza situația din țară și a implica țara noastră în război”.  Totodată, Maia Sandu a mulțumit forțelor de ordine pentru faptul că „au reușit să mențină ordinea publică în condițiile protestelor organizate și finanțate de hoți”.

În context, președinta a solicitat Guvernului să examineze „modificarea temporară” a legii, care să permită să asigure ordinea publică chiar și în condițiile în care „unii actori din administrația locală sabotează eforturile Guvernului de a menține stabilitatea și ordinea în țară”, referindu-se la acțiunile sau inacțiunile primarului general, Ion Ceban.

De cealaltă parte, juriștii Asociației Promo-LEX s-au declarat „îngrijorați de această inițiativă”. „Modificarea legislației nu este oportună și nu poate fi determinată de un presupus conflict între administrația publică locală și forțele de ordine. Forțele de ordine au deja toate procedurile și pârghiile legale necesare pentru a interveni în situații care pun în pericol ordinea publică, viața, sănătatea oamenilor.  Modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept”, subliniază experții Promo-LEX.

„Gazeta de Chișinău” precizează că protestele în centrul capitalei au început pe data de 18 septembrie și sunt organizate de „Partidul Șor”. Liderul formațiunii, deputatul fugar Ilan Șor, se ascunde în Israel de justiția moldovenească. Acesta a fost condamnat de prima instanță la 7,5 ani de pușcărie fiind găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Totodată, deputata Șor, Marina Tauber, se află acum în arest la domiciliu. Aceasta este cercetată penal pentru acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE