„Războiul e la poarta noastră”

642
0

Diplomați și experți în domeniul militar vorbesc despre pericolul existent și acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a menține securitatea națională

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră au tranzitat spațiul aerian al Republicii Moldova luni dimineață, 10 octombrie. Potrivit autorităților, aceasta este o încălcare flagrantă a teritoriului și suveranității statului. Reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia unor diplomați și experți în domeniul militar referitor la pericolul existent, dar și la acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a menține securitatea națională.

 Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Apărării, cele trei ținte aeriene au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova între orele 08.33 și 09.02. Țintele au parcurs direcțiile Ciornaia –Moghilev Podolsk (Ucraina) – Râbnița – Soroca – Moghilev Podolsk, Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Râbnița – Rudi (Soroca) și Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Florești – în direcția Ucrainei.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat, în cadrul unei emisiuni de la postul național de televiziune, că aceste rachete prezintă un pericol destul de mare pentru că se cunoaște scopul cu care au fost lansate, ce direcție au și ce pot viza aceste ținte.

„Nu este clar dacă aceste rachete sunt cu caracteristici tehnice și tactice și nu pot devia de la cursul destinat și nu pot cădea undeva în timpul zborului. Noi am analizat direcțiile de deplasare, altitudinile și era clar că nu ne vizează pe noi, dar noi totuși analizăm care ar fi impactul asupra Republicii Moldova”, a menționat ministrul apărării.

Președinta Maia Sandu a declarat că tranzitarea teritoriului Republicii Moldova de cele trei rachete de croazieră militare ruse reprezintă o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității țării, comisă de forțele ruse.

„Câteva dintre cele 84 de rachete lansate ieri de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova. Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității țării, comisă de forțele ruse. Republica Moldova este o țară pașnică. Am spus acest lucru de fiecare dată și de fiecare dată am demonstrat acest lucru în acțiuni. Noi respectăm integritatea teritorială și suveranitatea altor țări și cerem să ne fie respectate hotarele. Noi facem totul ca să fie respectată pacea și liniștea în țară”, a menționat șefa statului, în cadrul unui briefing din 11 octombrie.

Referitor la acest subiect s-a pronunțat Comisia Europeană, care afirmă că utilizarea spaţiului aerian al ţărilor vecine pentru a ataca Ucraina este inacceptabilă, potrivit Agerpres.

De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat, marţi, 10 octombrie, atacurile cu rachete rusești asupra orașelor şi infrastructurii civile din Ucraina, precum și survolarea teritoriului Republicii Moldova.

Pericol iminent pentru securitatea statului

Politicianul Iurie Reniță, fost ambasador al Republicii Moldova în România, consideră că „violarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele rusești de croazieră (purtătoare de moarte) este în contradicție flagrantă cu principiile fundamentale ale dreptului internațional și constituie un pericol iminent atât pentru cetățenii noștri, cât și pentru securitatea statului în general”.

Totodată, el menționează că acțiunile autorităților în acest caz nu sunt suficiente.

„Convocarea ambasadorului rus la Ministerul de Externe este, mai degrabă, o măsură protocolară în asemenea situații, dar nu una suficientă. Gravitatea cazului și a situației, create de către Federația Rusă, obligă actuala guvernare să reacționeze cu promptitudine, în acest scop declanșând mecanismele bilaterale și multilaterale existente de cooperare cu organizațiile europene și internaționale – OSCE, UE, ONU și NATO, cu atât mai mult cu cât la New York e încă în derulare Adunarea Generală a Națiunilor Unite și ar trebui să valorificăm plenar tribuna celei mai importante organizații internaționale cu vocație universală”, susține diplomatul.

 Sunt necesare acorduri de apărare aeriană cu România și Ucraina

De asemenea, el spune că noua conjunctură politică și de securitate regională și europeană ne obligă să avem noi abordări, care să corespundă exigențelor actuale.

„E dreptul nostru ca stat suveran și independent să semnăm acorduri bilaterale cu Ucraina și România, să ne apărăm spațiul aerian, mai ales urmare celor întâmplate cu rachetele rusești de croazieră care au survolat teritoriul neutru al Republicii Moldova. Semnarea acestor acorduri de apărare aeriană cu România și Ucraina este perfect legală și legitimă, deoarece așa-numita neutralitate conform modelului rusesc mai trebuie și apărată. Pe moment, aceasta ar fi una din măsurile necesare pentru a ne proteja efectiv spațiul aerian, altfel pericolul este unul real, iar rachetele rusești de croazieră ar putea face victime și pe teritoriul sau spațiul nostru aerian”, a spus Iurie Reniță pentru „Gazeta de Chișinău”.

De asemenea, politicianul a afirmat că demult era timpul ca Ministerul de Externe să insiste pe reducerea considerabilă a numărului diplomaților ruși la Chișinău (actualmente 30) și aducerea lui la un număr egal cu cel al diplomaților noștri la Moscova (8), principiul reciprocității fiind stabilit în Convenția de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice.

Trebuie lichidate organizațiile ce promovează „russkii mir”

„Odată cu declanșarea războiului barbar rusesc împotriva Ucrainei unica sursă de aprovizionare cu combustibil a armatei ruse de ocupație din Transnistria se face cu acordul Chișinăului și cu tranzitarea teritoriului dintre Prut și Nistru. De ce nu punem în aplicare această oportunitate extraordinară? Din păcate, sunt încă foarte multe măsuri care ar trebui să fie aplicate față de Federația Rusă de către autoritățile de la Chișinău, printre care lichidarea rețelelor serviciilor secrete rusești, infiltrate în toate instituțiile statului și ale partidelor politice, clarificarea statutului diplomatic al numeroaselor ONG-uri, organizații cultural-lingviste și patriotice pentru promovarea valorilor a tot ce înseamnă russkii mir/lumea rusească”, a mai sugerat Iurie Reniță.

„În ograda noastră banditul se plimbă nestingherit”

Colonelul Andrei Covrig sugerează că conflictul din Ucraina ar putea viza și Republica Moldova.

„Războiul e la poarta noastră. Amenințări vin din zona Nikolaevului și a Odesei. Vorba nu e doar de aceste trei rachete rusești apărute deasupra capetelor noastre. Putin vrea să distrugă definitiv Ucraina. Apoi, ferește, Doamne!, la rând suntem noi. Semnal dur, dar concret, dacă doriți: voi – păcătoși și vulnerabili, noi – mândri și atotputernici”, spune colonelul în rezervă.

Totodată, el afirmă că neutralitatea nu este o soluție de siguranță pentru Republica Moldova

„În curtea în care proprietarul nu are câine, tâlharii se plimbă liber, din când în când mai fură câte-o găină-două. Chiar dacă te proclami neutru, aceasta nu costă nici un bănuț în fața unuia cunoscut de secole ca bandit mondial… De treizeci de ani la capitolul apărare și securitate doar vorbe, circa trei sute de acte normative de care nimeni nu-și mai amintește. Neutralitatea atotpăzitoare s-a dovedit a fi doar un fumuleț… Ca și securitatea în ansamblu, inclusiv cea militară, de cea a spațiului aerian – nici vorbă… În ograda noastră banditul se plimbă nestingherit”, spune colonelul.

 

Este necesar un plan de apărare

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Ion Leahu, ex-membru în Comisia Unificată de Control, a venit cu o serie de măsuri, care, în opinia acestuia, trebuie întreprinse de către autorități.

„Indiscutabil, incidentul înseamnă că războiul e la hotarele noastre. Liderul de la Moscova a declarat că sunt atacate obiectivele energetice. În apropierea Moldovei, Ucraina are mai multe asemenea centre, inclusiv baraje și hidrocentrale pe Nistru. Chiar dacă Moldova nu va deveni ea ținta atacurilor, decizia respectivă a Moscovei pune statul nostru în pericol. Situația se agravează prin faptul că noi nu dispunem de mijloace eficiente de apărare. În condiții normale, survolarea spațiului aerian al unui stat neutru de către dispozitive militare ar fi provocat un val de proteste, ar fi fost convocat Consiliul de securitate al ONU. Ce avem noi? De fapt, nimic. De parcă ar fi vorba de o năzdrăvănie a unui copil. Care ar putea fi reacția Guvernului Republicii Moldova? Rusia a demonstrat că e rezistentă la sancțiuni, efectul cărora va urma. Chișinăul ar trebui să se concentreze asupra elaborării unui plan de apărare pasivă a populației. Ministerele de forță trebuie să depună efort pentru a controla spațiul aerian, inclusiv cu ajutorul partenerilor de dezvoltare. Iar conducerea locală trebuie să recurgă la identificarea încăperilor de protecție și să aducă la cunoștința populației dislocarea acestora”, a menționat Ion Leahu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE