„Unire prin cultură – Caragiale să ne judece!” este genericul unui amplu festival de teatru care va demara luni, 10 octombrie, la Chișinău. Gazdă și inițiator al festivalului este Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”. „Evenimentul este consacrat celor 170 de ani de la nașterea marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale. Amintesc că anul acesta s-au împlinit și 110 ani de la trecerea lui Caragiale. Pentru noi e important să-l omagiem și pentru că Teatrul „Satiricus” îi poartă numele. Ideea proiectului ne-a venit mai demult, dar organizarea a necesitat timp și eforturi din partea noastră și a colegilor de peste Prut. Ne bucurăm că am reușit să aducem la Chișinău trupe din București, Suceava, Deva, Petroșani, cu-adevărat e o Unire prin cultură”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” Alexandru Grecu, directorul Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEFestivalul „Unire prin cultură – Caragiale să ne judece!” este organizat de Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și al Primăriei municipiului Chișinău.
În cele 10 zile ale festivalului (10-20 octombrie 2022), pe scena Teatrului „Satiricus” vor evolua Teatrul Evreiesc de Stat din București, condus de Maia Morgenstern, care va prezenta în premieră spectacolul „…și simț monstruos”, dramatizare de Monica Stoica și Vlad Isăilă după Ion Luca Caragiale; Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, România („O noapte furtunoasă”); Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani, România („D’ale carnavalului”); Teatrul Principal din București („D’ale carnavalului”); Teatrul de Artă Deva („O noapte furtunoasă”); Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, Chișinău („Năpasta” și „O scrisoare pierdută”). Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava va prezenta pe 16 octombrie și piesa „Întoarcerea acasă” de Matei Vișniec.
De asemenea, în cadrul festivalului, Teatrul de Artă din Deva, Hunedoara, va juca cinci spectacole, turneul acestei trupe tinere și ambițioase fiind posibil datorită parteneriatului dintre Consiliul județean Hunedoara și Primăria Municipiului Chișinău.
Solicitată să ne vorbească despre prezența dramaturgiei caragialiene în cariera sa artistică, Elena Oleinic, actriță la „Satiricus”, Artistă Emerită a R. Moldova, ne-a mărturisit: „Prima mea întâlnire cu Caragiale a avut loc încă la facultate, unde am prezentat la Arta vorbirii fragmente din schițele „Vizita” și „Bubico”, iar la examenul de Actorie am jucat în „Năpasta”. În teatru, am fost distribuită în două piese de Caragiale: „Conul Leonida față cu reacțiunea” (Efimița) și „D’ale carnavalului” ( Didina). Mi-e foarte aproape acest autor. E și ironic, și grotesc, și comic, și satiric, și tragic, și fantastic. Viața noastră toată, cu toate aspectele și metehnele ei, o găsim în opera lui Caragiale. De aceea, aștept cu nerăbdare spectacolele din Festivalul Caragiale, aștept să revăd, a câta oară, personajele îndrăgite, să văd noi montări, noi viziuni și să-l redescopăr pe Caragiale”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE