România poate salva Moldova de Gazprom

604
0

Alternativa Moldovei pentru scenariul în care Gazprom desface contractul cu Moldovagaz

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul să rezilieze contractul cu Moldova în orice moment din cauza încălcării condițiilor de stingere a datoriilor. Republica Moldova este dispusă să semneze cu România un contract de furnizare a gazelor naturale în volumul necesar să acopere și consumul Transnistriei.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat la începutul săptămânii curente că statul vecin poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi. „Au nevoie de 150 de milioane de metri cubi. (…) Dacă acum li se va opri furnizarea de gaze de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie. 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”, a spus Ciucă pentru Agerpres.ro.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că cele 5 milioane de metri cubi pe zi din partea României ar fi mai mult decât suficient pentru Republica Moldova. „Dl Ciucă a vorbit despre capacitatea tehnică de livrare a gazului prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Aceste 5,7 milioane pe care le oferă acum Gazpromul sunt pentru ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice”, a precizat Spînu în cadrul unui interviu pentru RFI România.

Andrei Spînu a mai spus că interesul Republicii Moldova este să semneze un contract pe termen lung cu România privind livrarea gazelor. „Asta ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă, dar ar fi un colac de salvare pentru Moldova pentru mulți, mulți ani înainte și ar rupe ultimul element de legătură care ne ține acum de Federația Rusă”, a spus ministrul.

Noi suntem gata să semnăm acest contract în orice moment când este un răspuns din partea colegilor din România. Am discutat acest subiect de foarte multe ori și înțelegem că mingea este pe terenul Guvernului din România, așteptăm un răspuns și imediat suntem gata să mergem înainte. Sigur, din moment ce avem un semnal de la București, zburăm să semnăm contractul.”

Gazprom poate să rupă contractul în orice moment

Gigantul rusesc a precizat la începutul săptămânii curente că își rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a opri complet livrările către Moldova în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până la 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenelor acordului de stingere a datoriei istorice a SA Moldovagaz.

Compania rusă a amintit, de asemenea, că Naftogaz Ucraina a refuzat să ofere Gazprom serviciul de transport de gaze integral. Din acest motiv, în octombrie 2022, concernul rus are capacitatea de a furniza gaze Moldovei doar în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi din cele 8,1 milioane de metri cubi contractate.

Drept reacție, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a acuzat Gazprom că încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. „Republica Moldova plătește pentru gaze. Gazprom are obligația să ni le livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom”, a spus el.

E important ca cetățenii să știe adevărul: Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaze, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale.”

Datorii „corecte și reale”

Conform contractului cu Gazprom, compania fiică a acesteia, Moldovagaz, este obligată până la data de 20 a fiecărei luni să își îndeplinească obligațiile privind achitarea costului gazelor consumate în luna precedentă, precum și jumătate din costul gazelor consumate în luna curentă.

În același timp, oficialul a declarat că nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor. „Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin”, a afirmat ministrul. „Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă.”

La rândul său, compania ucraineană Naftogaz a reacționat la declarațiile Gazprom și a subliniat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile cerute de Moldova. „Operatorul Sistemului de Transport de Gaze din Ucraina nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile solicitate de Moldova”, a declarat un reprezentant al companiei.

La sfârșitul lui octombrie 2021, după încheierea acordului de livrare a gazelor dintre Republica Moldova și Gazprom, cele două părți au convenit să se efectueze un audit independent al datoriilor acumulate la Moldovagaz, pentru malul drept al Nistrului – 700 de milioane de dolari. Neefectuarea auditului la datoriile Moldovagaz pentru malul drept îi oferă dreptul juridic gigantului rusesc să stopeze furnizarea de gaze naturale pentru Moldova.

Auditul cu rol de pretext

După o încercare eșuată, pe 11 august, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, a spus într-un interviu pentru Europa Liberă că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate în octombrie de Gazprom sunt suficiente în sezonul rece pentru malul drept al Nistrului.

În opinia expertului, unul dintre calculele Rusiei ar fi să creeze narațiunea că „băieții răi de la Chișinău” au comis „un genocid” împotriva Transnistriei. Victor Parlicov consideră că acest comportament al Gazprom-ului ar fi parte a unei strategii adoptate la Kremlin pentru a pune în șah Chișinăul. „[Kremlinul] …ne-a făcut o furcă din care trebuie să alegem între două opțiuni proaste”, opinează expertul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE