Gavrilița: „Cine nu înțelege gravitatea situației să se gândească la cât de aproape este Centrala Zaporojie”. Starea de urgență a fost prelungită cu încă două luni

393
0

Starea de urgență a fost prelungită, pe tot teritoriul țării, cu încă două luni de zile. Decizia a fost aprobată de majoritatea parlamentară în cadrul ședinței plenare de joi, 6 octombrie. În acest fel, Legislativul a acceptat recomandarea Guvernului după ce cu o zi înainte, Cabinetul de Miniștri a decis același lucru la solicitarea Comisiei pentru Situații Excepționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În discursul său de la tribuna Parlamentului, șefa Executivului, Natalia Gavrilița, s-a referit la riscurile care persistă și care se pot agrava în perioada imediat următoare.

Din păcate, astăzi, nu putem spune stop stării de urgență și nu ne putem întoarce la viața dinaintea datei de 24 februarie. De la 1 octombrie, volumul de gaze naturale a fost redus cu 30% și există riscul sistării integrale a furnizării de gaze, așa cum s-a întâmplat în alte state, ceea ce ar pune în pericol și furnizarea energiei electrice… Starea de urgență este necesară pentru a proteja oamenii și economia națională… Cine nu înțelege gravitatea situației să se gândească la cât de aproape este Centrala de la Zaporojie”, a declarat Gavrilița de la tribuna Parlamentului.

Menținerea stării de urgență este necesară pentru a oferi Guvernului instrumentele de rigoare pentru a acționa prompt în situații neprevăzute, care implică riscuri pentru țară și cetățeni.

Nimănui nu-i face plăcerea, dar noi trebuie să înțelegem că omenirea trece de la criză în cea mai mare criză, mai ales în ceea ce privește armele nucleare. Noi știm că statul care agresează Ucraina amenință tot mai des, au pus chiar și în mișcare acest mecanism. Adică există riscuri foarte mari. Dacă, Doamne ferește, se întâmplă, va trebui de luat decizii în câteva minute, nu ore și nu zile”, a specificat deputatul PAS, Eugen Carp.

Opoziția a protestat, iar Grosu a invocat „condiția psihică” a celor care lansează asemenea „zvonuri”

Solicitarea Guvernului pentru prelungirea stării de urgență a generat protestul opoziției parlamentare. Înainte de examinarea subiectului, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au afișat pancarte cu mesajul „Guvernarea PAS – pericol pentru Moldova”. Iar în timpul discuțiilor, au criticat solicitarea pe care au considerat-o nemotivată. Mai mult, deputata Diana Caraman a solicitat informații despre așa-numitele „laboratoare comune cu SUA pentru testarea virușilor”, care ar funcționa pe teritoriul țării noastre.

Dragi cetățeni, o asigur pe doamna Caraman și toți cetățenii Moldovei ca prima dată în viață aud despre laboratoare pe teritoriul Republicii Moldova. Nu am timp să citesc dezinformare și le sugerez tuturor să vadă foarte critic informațiile menite să inducă frică și panică. Prima dată în viața aud”, a declarat revoltată Natalia Gavrilița.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut instituțiilor responsabile să propună amendamente legislative pentru descurajarea „promovării deliberate a minciunilor în scopul destabilizării situației”.

Asta, dacă nu cumva este o condiție psihică, dar dacă se promovează deliberat asemenea falsuri, acești oameni trebuie să fie sancționați conform legii. Degradarea nu are limite. Doamne ferește…”, a comentat Igor Grosu.

Decizia de prelungire a stării de urgență pentru 60 de zile a fost aprobată cu votul a 53 de deputați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE