Moscova reia șantajul din 2021?

526
0

Gazprom ar putea să reducă volumul de gaze pentru Moldova pentru a pune presiune pe Guvern

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Moldova riscă de la 1 octombrie să nu mai primească gaze de la Gazprom. Pentru acest fapt, există pretextul necesar. Republica Moldova nu a efectuat auditul datoriilor pentru malul drept până la 1 octombrie. În situația în care Rusia nu poate să lase fără gaze Transnistria, pentru malul drept, după expertul Sergiu Tofilat, ar putea să aplice scenariul de anul trecut, când a oferit doar 70% din gazele necesare.

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare, „o inițiativă voluntară, ne-partizană, independentă de partidele politice existente”, acuză Moldovagaz că, în acordul din 2021, semnat cu Gazprom, și-a asumat datoriile pentru consumul regiunii separatiste. După estimările acestei organizații, Transnistria a acumulat doar în anul curent datorii la gaze 1,14 miliarde de dolari.

Conform contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, prelungit la 29 octombrie 2021, gigantul rusesc s-a obligat să furnizeze anual Republicii Moldova 3,3 miliarde de metri cubi pentru următorii cinci ani.

Din această cantitate, 1,24 de miliarde de metri cubi merg anual pentru malul drept al Nistrului și alte 2,06 miliarde pentru consumul de pe malul stâng.

Gazprom-ul livrează gaze regiunii transnistrene la prețuri derizorii și chiar și acești bani ajung în bugetul Tiraspolului. Datoria acumulată imputată periodic Guvernului de la Chișinău a atins, până în prezent, suma de 8,5 miliarde de dolari.

Astfel, schema pusă la cale de Moscova întreține regimul separatist de la Tiraspol și îi oferă Kremlinului un instrument de presiune asupra Chișinăului pentru datoriile acumulate de Transnistria.

O serie de prevederi” din contractul Moldovagaz și Tiraspoltransgaz

Drept reacție, președintele Consiliului de Administrație al companiei moldo-ruse Moldovagaz, Vadim Ceban, a scris pe canalul său de Telegram că furnizarea de gaze către regiunea transnistreană nu este realizată direct de Moldovagaz SA, ci este condiționată de încheierea unui acord între Tiraspoltransgaz și Moldovagaz.

Contractul specificat prevede termenele și condițiile de plată de către Tiraspoltransgaz către Moldovagaz, precum și răspunderea pentru neîndeplinirea raporturilor contractuale.

Moldovagaz furnizează gaze către Tiraspoltransgaz la prețurile la care le primește de la Gazprom.

Datoria Moldovagaz către Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor din Transnistria este egală cu datoria Tiraspoltransgaz către Moldovagaz”, a precizat Ceban.

Conform Acordului dintre Moldovagaz și Gazprom, a adăugat el, în cazul în care Moldovagaz are o datorie pentru gaze furnizate de Tiraspoltransgaz, părțile, în baza unui acord scris, vor lua măsuri pentru a transfera această datorie către Tiraspoltransgaz. În acest sens, există acorduri scrise între părți, inclusiv la nivel guvernamental.

Tiraspoltransgaz este debitorul

Ceban a mai spus că tariful pentru consumatorii finali ai malului drept al Republicii Moldova nu a inclus niciodată datoria pentru gazele furnizate consumatorilor din Transnistria.

Diferența dintre prețul livrărilor de gaze către Transnistria și tarifele stabilite de autoritățile din regiune pentru consumatorii finali este datoria regiunii față de Tiraspoltransgaz”, a precizat Ceban.

Se știe că în perioada 2007–2011, Moldovagaz a livrat gaze pentru Tiraspoltransgaz în baza unui contract semnat cu Gazprom în 2006. Acest contract a fost înnoit anual până în 2019 și prelungit în octombrie 2021 până în 2026. În paralel, în 2011, un al doilea contract semnat între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz prevede condițiile de livrare a gazelor rusești în Transnistria.

Șeful Moldovagaz a declarat și anterior că datoriile acumulate pentru consumul gazelor în stânga Nistrului sunt doar ale Tiraspoltransgaz.

Aceste datorii sunt ale celor care le-au acumulat – Tiraspoltransgaz. Datoriile sunt reflectate în așa-numitele conturi extrabilanțiere”, a spus Ceban, subliniind că furnizarea de gaze în Transnistria este reglementată printr-un contract semnat în octombrie 2021.

Moldovagaz nu este alter ego-ul Republicii Moldova”

În aceeași postare de pe Telegram, Vadim Ceban a publicat un fragment din decizia din 2021 a unei curți de Apel din New York în care se menționează că datoriile Moldovagaz față de Gazprom nu reprezintă datoriile Republicii Moldova.

O anumită companie offshore intenționa să obțină prin instanță circa 32 de milioane de dolari de la Republica Moldova și Moldovagaz, apărând poziția controlului deplin al statului asupra companiei. În urma examinării materialelor cauzei, instanța a recunoscut că Moldovagaz nu este alter ego-ul Republicii Moldova. Prin urmare, datoriile companiei nu sunt datorii ale statului. Astfel, așa cum am scris mai devreme, să declare datoria malului stâng (de fapt, a Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz) ca datorie a Guvernului Republicii Moldova față de Gazprom, ceea ce este cel puțin incorect”, a spus Vadim Ceban.

Deși Ceban limpezește această problemă alambicată, oricum, de la 1 octombrie, nu se știe dacă gigantul rusesc va livra gaze Republicii Moldova. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat pentru „Gazeta de Chișinău” că Gazprom nu a confirmat pe moment volumul de gaze pe octombrie pentru Republica Moldova.

Scenariul din 2021 se repetă

Ultima dată, Gazprom a confirmat volumele de gaze pentru septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la 1 octombrie. Realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă. Moldova a solicitat extinderea termenului până la 31 martie 2023.

Pe 11 august, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.

La sfârșitul lui octombrie 2021, după încheierea acordului de livrare a gazelor dintre Republica Moldova și Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cele două părți au convenit să se efectueze un audit independent al datoriilor acumulate la Moldovagaz, pentru malul drept al Nistrului – 700 de milioane de dolari.

Neefectuarea auditului la datoriile Moldovagaz pentru malul drept îi oferă dreptul juridic gigantului rusesc să stopeze furnizarea de gaze naturale pentru Moldova.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, admite scenariul ca Gazprom să recurgă la stratagema din toamna lui 2021.

Moldovagaz a contractat pentru octombrie 2021 de la gigantul rusesc 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesari pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic de gaze a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze a fost acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale din Republica Moldova, ceea ce a provocat scăderea presiunii în sistemul de transport.

În consecință, Moldova a fost obligată să identifice surse suplimentare pentru a rezolva această problemă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE