„Tinerii nu sunt motivați să vină în școală nici de stat, nici de salarii, de nimic”

726
0

Ministerul Educației anunța la începutul acestui an școlar că Republica Moldova riscă să intre în noul an școlar cu un deficit de aproape 2 200 de cadre didactice. Profesori de matematică, limba română, istorie, chimie și biologie, dar și învățători de clasele primare sunt la mare căutare în republică și capitală.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Ministerului Educației, raioanele cu cel mai mare deficit de profesori sunt cele din centrul republicii: Ungheni, Hâncești, Nisporeni, Călărași și Ialoveni.

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu mai mulți reprezentanți ai unor instituții din țară pentru a afla cum se descurcă la ora actuală, după aproape o lună de studii.

La Gimnaziul „Serghei Anisei” din satul Negrea, raionul Hâncești, mai mult de jumătate din angajați au vârsta peste 70 de ani, mi-a spus directorul gimnaziului.

„Am discutat cu absolvenți din universități, dar nici unul nu vrea să vină să lucreze. Refuză să vină în localități, în sate. Nu sunt motivați ca să vină aici. Nici de stat, nici de salarii, de nimic. Și, pe de o parte, și îi înțeleg. Am fost nevoiți să apelăm la cadrele didactice care au activat anterior sau care au vrut să se pensioneze și au plecat”, a declarat reporterului GAZETEI Liuba Donică, directoare a Gimnaziului „Serghei Anisei” din satul Negrea, raionul Hâncești.

Alt sat, aceeași problemă. Directoarea Liceului Teoretic din Mingir, raionul Hâncești, Svetlana Sîrbu, mi-a spus că sunt în căutare de specialiști tineri.

„Chiar din timpul verii am ținut să identificăm persoane care să vină la noi să lucreze. Mai avem posturi vacante, avem nevoie de specialiști tineri. Încercăm să facem față, dar tare ne dorim specialiști tineri la noi în instituție”, ne-a declarat Svetlana Sîrbu.

Totodată, am vorbit și cu Alina, elevă în clasa XII-a, în cadrul Liceului Teoretic Mingir. Fata este în ultimul an de liceu și vrea să depună actele la Universitatea Pedagogică și și-ar dori să se întoarcă în sat pentru a preda.

„Știți, eu am învățat aici și țin foarte mult la instituția asta. Tare mi-aș mai fi dorit să avem și noi parte de mai mulți profesori tineri, din păcate, nu am avut această posibilitate. Eu știu că salariile sunt mici, dar chiar îmi doresc să învăț la Universitatea Pedagogică din Chișinău și să revin aici, să le predau picilor care vin din urma mea.”

Tânăra mi-a spus că nu și-a dorit să plece din satul de baștină, iar această posibilitate de a se întoarce acasă este o onoare pentru ea.

„Eu cred că este o onoare și un lucru nobil să fii profesor. Să fii coleg cu cei care te-au învățat.”

Am vorbit și cu directoarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din satul Taraclia, raionul Căușeni, Pelaghia Traci. Aceasta mi-a spus că nu au cadre didactice tinere în cadrul instituției lor, dar și-ar dori să fie.

„La noi nu e așa mare problema aceasta precum în alte raioane. Avem și noi posturi vacante, un specialist tânăr mereu este bine venit în orice instituție, pentru că ei oricum au idei noi și o altfel de abordare față de elevi. Deocamdată noi ne descurcăm cu angajații pe care îi avem.”

Situaţia este critică şi în municipiul Chişinău, dar şi în raioanele Anenii Noi sau Nisporeni. Cifrele Biroului Național de Statistică arată că numărul profesorilor scade în fiecare an. Dacă în 2010, erau la catedră peste 60.000 de persoane, în anii 2019-2020, cifra este în scădere cu  peste 12.000 de profesori, adică cu 20%. Astfel, în prezent, în instituțiile de învățământ mai sunt aproximativ 48 de mii de cadre didactice, dintre care 85% sunt femei. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, la nivel naţional, în fiecare an se înregistrează un deficit de 2.000 de dascăli.

Numărul total de posturi didactice vacante, conform datelor Ministerului Educației:

  • 2018-2019 – 2.032 cadre didactice;
  • 2019-2020 – 2.174 cadre didactice;
  • 2020-2021 – 2.349 cadre didactice;
  • 2021-2022 – 1.975 cadre didactice;
  • 2022-2023 – 2.161 cadre didactice.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE