Manualele de limba română pentru clasa a V-a sunt vechi și nu corespund curriculum-ului. Cum se justifică MEC

1034
0

Elevii claselor a V-a nu au manuale de limba română sau, mai exact, au manuale vechi, care nu corespund curriculum-ului actual. Despre această problemă redacția „Gazetei de Chișinău” a fost informată de către o profesoară de limba română.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit acesteia, lipsa manualelor creează elevilor incomodității pentru studiu, iar cadrele didactice sunt puse în situația de a cumpără alte cărți și caiete cu exerciții corespunzătoare programei actuale.

În context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a contactat o bibliotecară din raionul Rezina, care ne-a relatat și ea despre problema respectivă.

În școala noastră toți elevii de clasa a V-a au manuale de limba română, însă ele sunt vechi și făcute în baza altui curriculum. Ne descurcăm cum putem. Demult trebuiau schimbate manualele de limba română la clasa a V-a”, a spus Ala Panuța, bibliotecară în cadrul Gimnaziului „Peciște”, raionul Rezina.

Gazeta de Chișinău” a expediat o solicitare către Ministerul Educației și Cercetării (MEC) pentru a afla de ce nu se tipăresc manuale de limba română în conformitate cu noul curriculum și cum se va implica MEC pentru soluționarea acestei probleme.

Comenzile de manuale sunt formate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în baza comenzilor înaintate de instituțiile de învățământ. În comanda de manuale se include și rezerva de stoc în mărime de până la 70% din numărul maxim de elevi și cadre didactice, care se preconizează că vor folosi manualul pe perioada de utilizare a acestuia”, a precizat MEC.

Potrivit instituției, durata de utilizare a manualelor pentru elevii claselor I-IV, de regulă, este de patru ani, iar pentru elevii din clasele V-XII – de cinci ani. Ministerul este în drept să modifice durata de utilizare a manualelor.

Până la aprobarea noului curriculum dezvoltat și reconceptualizat în anii 2018 și 2019, Ministerul a reeditat anual manuale cărora le expirase perioada de utilizare, completând stocurile conform comenzilor înaintate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului. Începând cu anul 2019, Ministerul a început editarea/reeditarea manualelor școlare în conformitate cu noul curriculum. În perioada anilor 2019 – 2021, au fost editate/reeditate 72 de titluri de manuale școlare în conformitate cu noul curriculum și în anul 2022 – două titluri de manuale școlare pentru clasa I (manualele la limba și literatura română (Abecedar) și Limba și literatura rusă (Букварь)”, explică MEC.

Totodată, ministerul precizează că în scopul îmbunătățirii procedurilor cu privire la evaluarea, selectarea și achiziția manualelor școlare, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un nou Regulament cu privire la evaluarea, selectarea și achiziția manualelor pentru învățământul general.

Ulterior, în iunie 2022, Ministerul a lansat anunțul de concurs pentru achiziția a încă 47 de titluri de manuale școlare pentru învățământul primar, gimnazial și liceal (cu deschiderea ofertelor în ianuarie 2023).

Astfel, aceste manuale vor fi evaluate, selectate și achiziționate în baza noului Regulament cu privire la evaluarea, selectarea și achiziția manualelor pentru învățământul general.

În lista manualelor anunțate la concursul menționat se regăsește și manualul de Limba și literatura română pentru clasa a 5-a”, subliniază MEC.

Cu referire la necesitatea procurării unor cărți și caiete suplimentare, MEC spune că acestea nu sunt obligatorii și achiziția acestora nu se finanțează de Minister.

Totodată, instituția menționează că manualele aprobate de Minister, în format electronic (fișiere, pdf), pot fi descărcate gratuit de pe site-ul Centrului Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație al Ministerului Educației și Cercetării.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE