Regimul de la Tiraspol a condamnat un activist pentru critica deschisă a războiului din Ucraina

183
0

Așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” a condamnat un activist din regiunea transnistreană la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Este vorba despre Victor Pleșcanov, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut permanent un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană, scrie promolex.md.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La 10 iunie 2022, acesta a fost privat de libertate contravențional pentru cinci zile pentru „huliganism”. Motivul „condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei la balcon și că ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. În timpul privării de libertate, domiciliul acestuia a fost percheziționat de structurile locale de securitate, fiind ridicate ilegal mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal.

Potrivit promolex.md, la 15 iunie 2022, Victor nu a mai fost eliberat din detenție. Soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – „arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit.

La 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, „judecătoria orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate. Pedeapsă ce urmează s-o execute în regim de colonie – închisoare cu regim deschis de executare a pedepsei. Până în prezent, Victor este deținut în așa-numitul Izolator de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol.

În luna iunie curent, autorităţile constituţionale de la Chişinău au cerut Tiraspolului să înceteze „persecutarea şi intimidarea” lui Victor Pleşcanov.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT