Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Republica Moldova ar urma să plătească circa 1.050 USD pentru o mie m3 de gaz”

500
0

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, precum că autoritățile de la Chișinău așteaptă ca Gazprom să respecte prevederile contractuale cu Moldovagaz și să aplice noua formulă la furnizarea gazelor naturale. Potrivit ministrului, începând cu 1 octombrie formula de calcul al costului gazelor ar urma să fie modificată, ceea ce ar urma să ducă la o scădere a prețului cu circa 45%.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Dragi cetățeni, pe 1 octombrie, peste două zile, ar trebui să fie aplicată noua formulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. Asta înseamnă că Republica Moldova ar urma să plătească în jur de 1.050 USD pentru o mie m3 de gaz. În prezent, plătim în jur de 1.880 USD. Adică vom avea un preț mai bun.

Ne așteptăm ca Gazprom să respecte contractul semnat cu „Moldovagaz”. Având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că Gazprom nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri:

  • cumpărăm păcură pentru Termoelectrica;
  • creștem stocurile de gaz;
  • întreprindem măsuri pentru reducerea consumului;
  • Energocom se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață;
  • alte măsuri conform planului de pregătire pentru sezonul de încălzire aprobat de Guvern.

Republica Moldova este o țară mică, însă merită respectul țărilor lumii, oricât de mari sau mici ar fi acestea. Interesul nostru primordial este ca cetățenii moldoveni să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile. De aceea, este important să rezistăm. De aceea, este important să acționăm ca o țară unită. De aceea, vom continua să avem grijă de cetățenii noștri și de viitorul țării noastre”, a scris Spînu pe pagina oficială de Facebook.

Amintim că, ieri, 28 septembrie, Agenţia pentru Reglementare în Energetică a aprobat, tarife noi la agentul termic, în urma solicitărilor Termoelectrica şi Cet-Nord. Acestea sunt cu 30 sau chiar cu 45 la sută mai mari.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE