Moldova, țara minunilor!

345
0

Tauber merge acasă, fugarul penal Șor convoacă proteste, iar fostul președinte Dodon îl susține și se plimbă cu… troleibuzul

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, scapă de celula din Penitenciarul nr. 13, după ce Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a „casat în totalitate” hotărârea Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana, care a dictat anterior menținerea după gratii a Marinei Tauber. Totodată, judecătorii de la Curtea de Apel au dispus că, în următoarele 20 de zile, Tauber va sta în arest la domiciliu.

Deputata Marina Tauber a declarat că decizia magistraților este „parțial îmbucurătoare” și că ea așteaptă să fie „eliberată”. „Eu aștept ca să pot, în cel mai scurt timp, să revin la lucru în Parlament. Desigur că arestul la domiciliu este o măsură mai bună decât să stai în închisoare, dar eu aștept să pot să activez în mod normal”, a spus Tauber după pronunțarea sentinței.

Tauber așteaptă să fie „eliberată”

Avocații Marinei Tauber, de asemenea, insistă că clienta lor este nevinovată și califică decizia de miercuri, 14 septembrie, a magistraților de la Curtea de Apel drept o „victorie a avocaților”. „Considerăm că vina nu este dovedită, bănuiala rezonabilă nu este dovedită de procurori. Data viitoare, vom insista să fie eliberată de orice măsură preventivă și aceasta este o victorie a avocaților în acest proces”, a comunicat unul dintre avocații Marinei Tauber, Aureliu Colenco.

Tradițional”, simpatizanții Marinei Tauber au protestat în fața sediului Curții de Apel Chișinău pe toată durata ședinței. După pronunțarea deciziei, deputata cercetată penal pentru fraude financiare, a fost întâmpinată cu aplauze și ovații. Unii chiar s-au crucit și i-au „mulțumit lui Dumnezeu”. Întrebată despre condițiile din penitenciar, Tauber a fost rezervată. „Nu doresc nimănui să le cunoască…”, a menționat ea.

Reamintim că Marina Tauber a fost reținută în luna iulie. Ea este cercetată penal pentru falsificarea raportului de gestiune financiară a formațiunii pe care o reprezintă. Cauza a fost conexată la un alt dosar penal ce vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”. Timp de aproape două luni de zile, Tauber a stat în arest preventiv la Penitenciarul nr. 13 din capitală.

Șeful de partid al Marinei Tauber, fugarul penal, Ilan Șor, convoacă proteste la Chișinău

În timp ce decizia magistraților de la Curtea de Apel Chișinău i-a lăsat pe unii cu „gura căscată”, șeful de partid al Marinei Tauber – Ilan Șor, care a fugit din țară încă în vara lui 2019, anunță despre organizarea unui protest de amploare la sfârșitul săptămânii, pe care-l numește „protest național”. În îndemnul său video, Șor pedalează pe una dintre cele mai sensibile provocări ale momentului – criza energetică.

Republica Moldova are nevoie de o guvernare capabilă să negocieze și să rezolve cea mai importantă problemă a momentului – asigurarea țării cu gaze naturale. Iată de ce este nevoie ca actuala putere politică să fie înlocuită urgent cu una competentă și responsabilă, care să ajungă la o înțelegere cu Moscova și să facă în așa fel încât să garanteze livrările de gaz, la prețuri rezonabile”, spune Șor într-un clip video postat pe una din paginile sale de socializare.

Reamintim că Ilan Șor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Se știe că Șor se află în Israel, iar organele de drept din Republica Moldova încearcă să obțină extrădarea acestuia.

Disperarea profundă a fugarilor”

Protestul anunțat de 18 septembrie de către fugari este un semn de disperare profundă a acestora”, a comentat deputatul PAS, Radu Marian. Legislatorul se arată convins că scopul organizatorilor este de a destabiliza situația în țară și, în același timp, este convins că nu le va reuși acest lucru.

Acești penali fricoși știu că în curând vor fi aduși în fața justiției și încearcă să destabilizeze situația din țară. Nu le reușește și nu le va reuși!”, menționează Marian.

Cercetat și el penal, ex-președintele Dodon îl susține pe fugarul Șor

Tot miercuri, 14 septembrie, fostul președinte al Republicii Moldova, cercetat și el penal pe mai multe capete de acuzare, a declarat că se alătură acțiunilor de protest anunțate de condamnatul Ilan Șor. „Protestele sunt unica modalitate democratică de a exprima dezacordul față de ceea ce face această guvernare. Cred că toată lumea ar trebui să participe la ele, indiferent cine le organizează – Dodon, Șor, Usatîi, cine mai este acolo, Voronin, nu contează. Este important să ne exprimăm cu toții opinia, iar dacă noi toți vom tăcea, se va crea impresia că suntem de acord cu aceste fărădelegi. Dar este important ca aceste proteste să fie pașnice. Eu sunt categoric împotriva scenariilor din 2009, când a ars Președinția”, a declarat ex-președintele Dodon.

Aflat în arest la domiciliu, Dodon a fost citat la Procuratură pentru audieri. De această dată, Dodon a renunțat la automobilele personale și paza de corp și s-a deplasat prin oraș cu… troleibuzul. Imaginile din troleibuz, în timp ce Dodon discută cu alți pasageri, ca și cum ar fi fost surprinse „întâmplător” au fost postate în scurt timp în spațiul mediatic. „Clounadă…”, „O face pe victima, trădătorul”, „De râs și de plâns…”, „Pentru PR, este gata să meargă și călare pe măgar…”, au comentat unii internauți, deși susținători ai fostului socialist au aclamat „bravo!”.

Precizăm că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este cercetat penal în dosarul numit generic „kuliok”. La baza dosarului stau înregistrările video din 2019 în care fostul lider al democraților, fugarul Vlad Plahotniuc, îi transmite lui Dodon o pungă de plastic, în care se presupune că erau bani. Fostul șef al statului este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțare ilegală a partidului și înaltă trădare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT