Diana Decuseară: „Reuniunea înseamnă forfotă, elan și poftă de a face teatru”

246
0
Diana Decuseară în „Capcana” de M. Bulgakov, în regia lui P. Hadârcă, TNME

Vorbește-mi te rog, dragă Diana Decuseară, despre personajul tău din „Capcana” de Mihail Bulgakov, spectacol cu care a fost inaugurată ediția actuală a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești (RTNR).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În „Capcana” joc un rol mult prea complicat pentru mine – Elena Sergheievna Bulgakova, soția lui Mihail Bulgakov. A trebuit să sondez mult în materialele documentare, a trebuit să-mi construiesc un pazzle fizic şi emoțional al acestui personaj examinând minuțios poze din arhivă, analizându-i biografia şi culegând fraze despre ea ale altor personalități care au cunoscut-o. Şi pentru că nu era de ajuns… regizorul Petru Hadârcă mi-a mai dat o provocare. În viziunea lui, Elena Sergheievna trebuie să cânte la pian. Așa că eu a trebuit să studiez „Nocturnele” lui Chopin și alte lucrări pe care le cânt în timpul spectacolului. A trebuit să-mi amintesc de anii de liceu (Diana Decuseară a studiat la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” – n.n.), când exersam câteva ore pe zi la instrument.

În acest spectacol joci cu fiul tău, Mircea, de 5 ani. Ce rol face el?

Mircea-Gabriel joacă rolul unui băiețel, fiul vecinilor lui Bulgakov, la fel şi rolul lui Krapilin, în copilărie. Aveam mari îndoieli că se va descurca, la vârsta fragedă pe care o are… Am zis doar să încercăm. Dar el a îndeplinit întocmai cerințele regizorului, chiar de la prima repetiție, şi aşa a rămas în spectacol.

În ce spectacole mai participi, din cadrul Reuniunii?

Mai particip în trei spectacole radiofonice, unul dintre ele îmi este extrem de scump și drag, „Grădina de Sticlă” de Tatiana Țîbuleac, acolo unde dau voce personajului central – Lastocika. Mai amintesc că pe 25 septembrie jucăm „Requiem pentru Bucea” la Sala Mare, un spectacol la fel de important, în special în contextul războiului din Ucraina.

Prin ce e importantă pentru tine Reuniunea?

Reuniunea este un festin teatral și o mare bucurie pentru mine. Reuniunea înseamnă revedere cu actorii dragi de peste Prut cu care, în timp, am reușit să ne împrietenim, înseamnă comunicare, schimb de experiențe, discuții aprinse despre meserie, înseamnă forfotă, aplauze, mult elan şi poftă de a face şi în continuare TEATRU.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT