Pledoarii pentru pace la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

310
0
Petru Hadârcă: „Ne preocupă statutul artistului în capcana politică”

Cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești (RTNR) se desfășoară la Chișinău în perioada 15-28 septembrie 2022, sub înaltul patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis. Având genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”, Reuniunea este organizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu sprijinul Ministerelor Culturii din România și din Republica Moldova, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La Reuniune participă 18 teatre de pe ambele maluri ale Prutului

La ediția curentă a RTNR participă, alături de teatrul gazdă, – Teatrul Național „Mihai Eminescu”, 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului: Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional Cluj-Napoca „Lucian Blaga”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat Constanța, precum și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău.

În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa și Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev.

Publicul va putea urmări 24 de spectacole în diverse săli de teatru și nouă audiții ale spectacolelor radiofonice incluse în programul dens, variat al Reuniunii.

În contextul războiului din Ucraina și al amenințărilor la adresa democrației și libertății, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Noi, oamenii de artă, simțim mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate”, se menționează în comunicatul TNME.

Petru Hadârcă: „Am ales o piesă de Bulgakov pentru a vorbi despre statutul artistului în capcana politică”

Reuniunea a fost inaugurată joi cu premiera spectacolului „Capcana” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă. „Acest spectacol e despre statutul artistului în capcana politică. În prima săptămână a invaziei Rusiei asupra Ucrainei, am trecut printr-o stare de șoc și de stupoare. Atrocitățile de la Bucea, Irpin, Mariupol ne-au lăsat pe mulți dezarmați – era ca o paralizie mintală. Ne întrebam, cum a fost posibilă declanșarea unui măcel în secolul al XXI-lea?! Iar agresorii s-au dovedit a fi cei care s-ar fi părut că au promovat cultul păcii. Cred că rădăcinile unei gândiri pro-imperiale, de adulație a „liderului puternic cu mână de fier”, neîncrederea în valorile democrației, frica față de gândirea liberă ar putea fi explicate, dacă vom încerca să citim, să recitim, să analizăm la rece texte, opere importante din cultura rusă, inclusiv cele care ne-au marcat și pe care le-am iubit. Trebuie să punem degetul pe rană și să spunem lucrurilor pe nume. Poate aceasta ne-ar ajuta să înțelegem de ce s-a ajuns din nou la confruntarea între două lumi, între două modele atât de diferite de organizare a vieții și societății. Pentru un exercițiu de acest fel am ales soarta și opera lui Mihail Bulgakov”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” regizorul Petru Hadârcă, director al TNME.

Invitați de onoare – artiști din Kiev

Invitat de onoare al Reuniunii este Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev, care aduce un spectacol premiat la festivaluri internaționale, „Coriolanus” de Shakespeare, în regia lui Dmytro Bogomazov.

Teatrul Național București va prezenta „Casa de la țară” de Donald Margulies în regia lui Claudiu Goga și „Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist, regie – Matei Lucaci-Grünberg. Cunoscutul actor, om de teatru Emil Boroghină vine cu un recital de texte din opera lui Shakespeare, Eminescu, Geo Bogza.

Pe parcursul Reuniunii vor mai avea loc lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, masterclass-uri, evenimente on-line, discuții etc. Detalii privind programul Reuniunii găsiți aici: www.tnme.md/programul-reuniunii .

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT