„La Bookfest oamenii au găsit cărți care le pot face bine”

207
0

Interviu cu Vasile Gribincea, redactor la Muzeul Național al Literaturii Române din București

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Spune-mi, te rog, Vasile Gribincea, care sunt cele mai noi titluri aduse de editura Muzeul Literaturii Române (București) la Târgul Bookfest Chișinău 2022?

Dintre noutățile editoriale care au atras cititorii la standul Editurii Muzeul Literaturii Române din cadrul celei mai recente ediții a Târgului Bookfest Chișinău, putem aminti Harta și legenda. Mircea Cărtărescu în 22 de lecturi un volum de studii coordonat de Oana Fotache și Cosmin Ciotloș, reunind contribuții inedite realizate de 22 de autori din diverse domenii; Un roman epistolar, de I. Negoițescu – Radu Stanca în prima ediție integrală, îngrijită de Ioan Cristescu și Ion Vartic, precum și Opera poetică a lui Ioan Flora. De fapt, dincolo de anul apariției, o mare parte a titlurilor din oferta Editurii Muzeul Literaturii Române au reprezentat o noutate, o descoperire pentru publicul de la Chișinău o spun din experiența celor cinci zile de Târg, încântat de faptul că mulți oameni au valorificat oportunitatea de a găsi și de a procura volumele respective.

– Cum au mers vânzările?

Vânzările au mers bine. Am avut cumpărători de toate vârstele. Pe lângă titlurile la care m-am referit în răspunsul precedent, un puternic pol de atracție l-au constituit volumele din eleganta serie bibliofilă de Opere fundamentale. Scrierile lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nichita Stănescu, Dimitrie Cantemir, Tudor Arghezi, Octavian Goga, E. Lovinescu, G. Călinescu, Immanuel Kant (și nu doar) s-au regăsit în opțiunile cumpărătorilor. În afara acestei colecții, aș mai menționa volumul Identitate românească – Identitate europeană coordonat de Mircea Martin, Testamentul unui eminescolog de Petru Creția, Ideologiile literaturii în postcomunismul românesc de Mihai Iovănel, Manual de restaurare a cărții vechi și a documentelor grafice de Florea Oprea și, nu în ultimul rând, colecția Revistei Caietele Avangardei.

Ce impresie ți-a lăsat ediția curentă a Bookfest-ului?  

Ediția din 2022 a Târgului Bookfest Chișinău a fost animată de bucuria întâlnirii după doi ani în care pandemia a blocat posibilitatea unor asemenea evenimente. Dincolo de firescul regăsirii, găsesc inspirată noutatea adusă de organizarea Târgului la centrul Mediacor al Universității de Stat din Moldova. Târgul Bookfest merită poziția centrală pe care actuala ediție a concretizat-o deopotrivă în plan instituțional și geografic. În acest context, este meritorie și promițătoare implicarea Universității de Stat din Moldova, pornind chiar de la prezența domnului rector Igor Șarov. Gratitudinea mea se îndreaptă și spre domnul Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România, precum și spre ceilalți oameni cu care am avut un dialog luminos, trăind bucuria revederii ori a întâlnirii în premieră.

Concluzia mea favorabilă se bazează și pe alte aspecte care cred că ar fi bine să fie cunoscute publicului. Muzeul Național al Literaturii Române din București a participat la Târgul Bookfest Chișinău 2022 și cu o valoroasă donație de carte pentru Biblioteca Centrală a Universității de Stat din Moldova: volumele din Dicționarul General al Literaturii Române în ediția a doua, revizuită, adăugită și adusă la zi, lucrarea Tricolorul în istoria românilor de Adina Berciu Drăghicescu, Corneliu M. Andonie și Luminița Iordache, precum și scrieri de Mihai Eminescu și Nicolae Iorga din selecta serie de Opere fundamentale. De asemenea, conducerea Bibliotecii Centrale a Universității de Stat din Moldova a făcut achiziții de carte în cadrul Târgului, această deschidere directă în sensul înnoirii fondului de carte fiind semnificativă în actualitate și în perspectivă. Să rămânem în fine cu imaginea oamenilor găsind cărți care le pot face bine, regăsindu-se și în acest fel pe ei înșiși.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT