200 de lei ca „să o dea jos pe Maia Sandu”

1936
0
Protest organizat de Partidul Șor, 4 septembrie

Partidul „Șor” anunță pentru 18 septembrie un protest de amploare împotriva guvernării

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Simpatizanții și membrii Partidului „Șor” adună lumea din satele raionului Orhei, mai ales de unde primarii sunt membri ai Partidului „Șor”, pentru a merge la protestul antiguvernamental de duminică, 18 septembrie. Organizatorii îndeamnă oamenii să meargă la protest pentru a „o da jos pe Maia Sandu”. Protestatarilor li se promite suma de 200 sau 400 de lei, pe care-i vor primi a doua zi. Lumea bună din sate susține că la protestul de duminică „se adună plebea”.

Încă de săptămâna trecută întocmesc liste mergând pe la case pentru adunarea lui Șor de duminică, 18 septembrie”, îmi spune o femeie din Cihoreni, Orhei.

Nu se apropie de oricine

Plebea, plebea o adună din sate, care nu știu unde trăiesc și nu-și pun nicio întrebare. În satele Biești și Cihoreni vor fi trei microbuze”, mărturisește sursa noastră cele auzite la magazinul-bar din sat, unde de obicei stă cel care adună și îndeamnă oamenii să se înscrie în listă pentru a merge la protest.

Dar știu de cine să se apropie, că nu se apropie de oricine. Ei deja se cunosc între ei, că au mai fost la adunările organizate de Partidul „Șor”. Cei care adună lumea au câte 1000 de lei, dar cei care merg la protest – câte 200 de lei. Toți se adună la barul din sat. De acolo îi iau și tot acolo îi aduc”, povestește ea, fără a-și divulga identitatea pentru că nu vrea să aibă neplăceri în sat.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Grigore Sveclă, primarul comunei Biești (în componența căreia intră satele Biești, Cihoreni și Slobozia-Hodorogea), a declarat că nu cunoaște despre protestele organizate de către Partidul „Șor” și nu a auzit să se vorbească sau să se adune la acestea locuitori din comună pentru bani. De menționat că Grigore Sveclă este membru al Partidului „Șor”.

Pe de altă parte, o sursă de încredere din cadrul unei formațiuni politice de la Orhei ne-a spus că, din informațiile lor, sumele care se achită pentru participare la protest variază între 200 și 500 de lei.

Se propun bani și celor sub 18 ani

Angajații instituțiilor preșcolare, aflate în gestiunea primăriilor administrate de primari ai Partidului „Șor”, sunt chemați la protest și amenințați că vor fi concediați, în cazul în care refuză să participe. La fel, cunoaștem că se propun bani și persoanelor sub 18 ani, pentru a participa la protest”, a menționat sursa noastră, care a insistat să-și păstreze anonimatul.

Cui încurcă azi 200 de lei?”

La fel, o profesoară de la una din instituțiile de învățământ din Orhei susține că este la curent cu faptul că se adună și elevii Școlii profesionale din Orhei, și studenții celor două colegii, de medicină și de pedagogie, din urbe.

În sate li se promit la participanții la protest câte 200, iar la centru, adică celor din Orhei, câte 400 de lei. Elevii de la Școala profesională din Orhei, care nu au vârsta majoratului, sunt cu părinții. Părinții se duc și ei, zicând: „Cui încurcă azi 200 de lei?”, susține profesoara.

Potrivit ei, circa 22 de primării din raionul Orhei sunt conduse de primari de la Partidul „Șor”, care sunt obligați să adune lumea pentru protest.

I-am prevenit pe elevi să nu participe la proteste organizate”

Directorul unei instituții de învățământ din Orhei ne-a mărturisit că încă de la începutul anului școlar i-a prevenit pe elevi să nu participe la proteste și manifestații politice.

Elevii trebuie să fie apolitici. Mai cu seamă, nu trebuie să intervină în politică pentru bani. În cadrul instituției noastre nu se face agitație și nici nu se cheamă la proteste. Probabil, elevii sunt ademeniți prin alte modalități, undeva în afara școlii. Eu i-am prevenit pe elevi încă de la începutul anului școlar că este interzisă participarea la astfel de manifestații și să nu accepte propuneri de acest gen”, a spus directorul.

Lumea se adună „s-o dea afară pe Maia Sandu”

De asemenea, o vânzătoare dintr-un magazin din Orhei ne-a spus că se adună lume care vrea „s-o dea afară pe Maia Sandu”. Potrivit ei, se dau de la 200 la 400 de lei, depinde cât stai la protest și banii îi primesc a doua zi după protest.

De la ora 12.00 până la ora 15.00 li se dau câte 200 de lei. Dacă stai mai mult, câte 400 de lei. Mie mi s-a propus să merg cu 400 de lei. Am refuzat. Dar prin orașul Orhei sună chiar de la Partidul „Șor” din Orhei și cheamă lumea la protestul de duminică, 18 septembrie”, ne-a spus ea.

Pe 15 septembrie, liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, s-a adresat către cetățeni îndemnându-i să se alăture la protestul din 18 septembrie. „Guvernarea PAS i-a lipsit pe agricultorii moldoveni de piața de desfacere, iar duminică, 18 septembrie, venim în fața Președinției, pentru a da jos această guvernare și pentru a le oferi fermierilor dreptul de a exporta fără impedimente producția agricolă în Rusia”, a spus Șor într-un apel video pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Ilan Șor, condamnat în prima instanță la 7,6 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani, în dosarul fraudei bancare, a părăsit Republica Moldova în 2019, după ce democrații au predat puterea. În prezent, el este dat în urmărire internațională. Potrivit declarațiilor sale recente, momentan se află în Israel, țara în care s-a născut.

Autoare: Victoria Popa

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE