Investițiile în anul crizelor multiple

539
0

Moldova Business Week 2022 la ediția a opta

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oferta investițională a Republicii Moldova este prezentată în aceste zile la „Moldova Business Week 2022”, cel mai important forum economic al republicii. Cu genericul „Moldova – destinație de relocare și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”, evenimentul reunește pe aceeași platformă oficiali guvernamentali, reprezentanți ai asociațiilor de business și ai misiunilor diplomatice, eurodeputați, experți din țară și de peste hotare, investitori, precum și antreprenori locali.

La cea de-a VIII-a ediție a forumului, oficialii moldoveni au reiterat deschiderea pentru investiții și angajamentul de a crea condiții pentru ca Republica Moldova să devină o destinație favorabilă relocării afacerilor și o soluție viabilă pentru lanțul de aprovizionare regională.

Anul trecut, companii din 19 țări și-au arătat interesul de a investi peste 1 miliard de euro în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Peste 83% din volumul investițiilor vine din Uniunea Europeană, tendință care s-a menținut în ultimii patru ani. Stimulentele fiscale, costurile operaționale eficiente, serviciile publice digitalizate, platformele de investiții, numeroasele acorduri de liber schimb, precum și statutul de țară candidată UE – toate creează premisele necesare pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor. 

Autoritățile promit cele mai bune condiții din regiune

Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, există o serie de argumente pentru ca investitorii să aleagă Republica Moldova ca destinație de afaceri.

În ultimii doi ani, am reușit să atragem mai multe proiecte investiționale din țări precum Belgia, Olanda, Turcia, SUA, Germania, Lituania și Marea Britanie. Domenii ca tehnologiile informaționale și comunicațiile, serviciile externalizate pentru business, cercetare și dezvoltare, producția de electronice și de energie regenerabilă devin foarte atractive pentru investitori”, a menționat ea.

Pentru ca Republica Moldova să fie atractivă, autoritățile urmează să depună eforturi pentru a simplifica activitatea investitorilor, pentru a reduce la maximum costurile afacerilor și accesul la infrastructura necesară.

Conștientizăm că, pentru a fi atractivi din punct de vedere investițional, un factor-cheie este cadrul de reglementare și fiscal, facil și predictibil. Vă promit că vom tinde să oferim condiții mai competitive pentru business și mai puțin împovărătoare decât alte țări din regiune”, a subliniat Gavrilița.

Directorul general al Agenției de Investiții, Marin Ciobanu, a enumerat oportunitățile oferite investitorilor, menționând în special capitalul uman.

Acestea sunt centrate pe politici și strategii concrete de formare a capitalului uman, un factor important pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea afacerilor. În următorii ani, inclusiv pe platforma Agenției de Investiții, ne dorim crearea unui centru de cercetare și formare profesională, care va contribui la promovarea societății bazate pe cunoștințe, inclusiv prin fortificarea activităților de cercetare şi de dezvoltare, inovare și transfer tehnologic orientate spre eficiență şi competitivitate. Aceste măsuri vor asigura predictibilitatea și stabilitatea afacerilor în țara noastră – acel mediu propice pentru atragerea capitalului extern și protejarea investițiilor”, a menționat Marin Ciobanu.

O nouă etapă în dezvoltarea economică și socială”

În ultimii doi ani de crize continue, în Republica Moldova au fost inițiate 20 de proiecte investiționale importante care nu ar fi fost posibile fără susținerea partenerilor externi de dezvoltare. 

Potrivit lui Janis Mazeiks, șeful Delegației UE, Uniunea Europeană rămâne un partener-cheie în acest proces, iar toate dificultățile din acest an ar putea fi o oportunitate de a ieși din dependența păguboasă față de Federația Rusă.

Acordul de Asociere, inclusiv DCFTA, rămâne baza stabilă pentru parteneriatul nostru și în vremuri dificile pentru noi toți. Oportunitățile oferite de Uniunea Europeană sunt în mod clar cea mai bună cale pentru ca afacerile să iasă din criza generată de pandemie, de război și de creșterea prețurilor la energie. Poate că este și modalitatea de a scăpa de piețele mai puțin previzibile”, a punctat el.

Totodată, Janis Mazeiks a specificat cât de importante sunt climatul de afaceri, predictibilitatea și stabilitatea, precum și statul de drept pentru atragerea investițiilor. „Salutăm faptul că guvernul lucrează la reforme care urmăresc să aducă Moldova mai aproape de UE și, în cele din urmă, să devină membră a UE”, a menționat ambasadorul.

Și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Doyle Logsdon, a promis că țara sa va continua susținerea Republicii Moldova în actualul context regional și internațional dificil. „Guvernul a dus Moldova și mai departe pe drumul său european; primirea statutului de țară candidată UE este un rezultat direct al angajamentului de a lupta împotriva corupției și de a consolida statul de drept. Statele Unite ale Americii sunt un partener dedicat al Republicii Moldova – la fel cum am făcut-o în ultimii 30 de ani, susținem Moldova în procesul de îmbunătățire a climatului investițional, dar și încurajăm creșterea comerțului bilateral între SUA și Moldova, pentru un viitor mai prosper pentru toți moldovenii”, a spus ambasadorul.

La rândul său, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European în Parlamentul UE, a atras atenția că în acest an, în ciuda circumstanțelor dificile, Republica Moldova s-a mișcat la o următoare etapă în dezvoltarea economică, în dezvoltarea sa ca societate. „Exprimarea intenției de a adera la UE este un semn clar că se dorește modernizare, dezvoltare și creșterea standardelor. Grație inițiativelor din ultimul an, Moldova este astăzi mai credibilă în ochii partenerilor internaționali, iar credibilitatea înseamnă beneficii”, a spus Mureșan.

Potrivit acestuia, asta înseamnă că, la nivelul instituțiilor, UE are încredere în Republica Moldova astăzi mai mult ca niciodată, că ceea ce se convine de comun acord va fi implementat, că va veni mai mult suport din UE, că va fi mai multă stabilitate, un climat mai prietenos, mai stabil, mai predictibil pentru investiții.

Predicții geopolitice regionale și globale de la invitatul special al evenimentului

Renumitul sociolog și politolog american, Francis Fukuyama (foto), invitatul special al evenimentului, s-a referit la contextul regional și global în condițiile în care Federația Rusă folosește dependența energetică față de R. Moldova în scopuri geopolitice.

Utilizarea armei energetice de către Rusia a pus toate țările noastre într-un mare pericol, dar, mai ales, țara voastră. Majoritatea politologilor consideră că politica determină rezultatul evenimentelor militare, însă pe timp de război este exact invers. De fapt, rezultatul conflictului militar va determina politica noastră. Tocmai de aceea este atât de important ca acest avânt al Ucrainei să fie continuat și susținut”, a declarat Fukuyama.

Potrivit lui, ucrainenii luptă în numele nostru, al tuturor, în multe privințe, iar sprijinul primit din partea Occidentului este esențial. „Rezultatul la care sperăm este să demonstrăm că un guvern autoritar nu este calea viitorului, că societățile democratice le pot oferi oamenilor lucrurile bune: pace, prosperitate și securitate, pe care și le doresc cetățenii. Speranța mea este să putem recupera ceva din spiritul anului 1989, să se răspândească democrația ca urmare a acestui conflict și să existe oportunitatea de reconstruire a tuturor societăților din această regiune, dacă conflictul se va încheia cu succes”, a punctat Francis Fukuyama.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE