Mâna dreaptă a lui Plahotniuc, decorat cu Ordinul „Steaua României”

698
0
Sursa foto: zgd.md.

România ar trebui să decoreze oameni care, cel puțin, nu critică românismul”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu, a fost decorat pe 9 septembrie curent cu Ordinul „Steaua României”. Potrivit decretului semnat de către Klaus Iohannis, fostul șef al Partidului Democrat a primit distincția „pentru integritatea și profesionalismul de care a dat dovadă în exercitarea actului de control”. Acest fapt însă a provocat indignare şi critici dure pe ambele maluri ale Prutului.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia unor comentatori politici referitor la decorarea lui Marian Lupu.

Analistul politic Ion Tăbârță consideră că este o decizie controversată.

Fostul spicher al parlamentului, Marian Lupu, a devenit celebru prin expunerile sale publice referitoare la aspectele «științifice și istorice» ale limbii române, pe care o consideră moldovenească. Trecând peste aspectele că sunt foarte mulți adepți ai unirii în Republica Moldova, care o fac sincer, nu pentru decorații, marea noastră nedumerire e: pe ce s-a bazat Bucureștiul când a luat această decizie? Or aceasta ridică mari semne de întrebare referitor la expertiza pe care o are România privind Republica Moldova”, a menționat Ion Tăbârță pentru „Gazeta de Chișinău”.

Dosarul nu a fost analizat suficient de bine”

De asemenea, expertul în politică Anatol Țăranu a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că orice decret de omagiere a unei persoane ar trebui analizat în concordanță cu opinia publică.

Consider că dacă reacțiile în România și în Republica Moldova au fost atât de violente, înseamnă că s-a comis o greșeală sau, cel puțin, dosarul domnului Lupu nu a fost analizat suficient de bine.

După toate probabilitățile, consilierii lui Klaus Iohannis poartă o anumită doză de responsabilitate pentru faptul că acest decret a nimerit pe masa Președintelui pentru semnare”, a declarat Anatol Țăranu.

Totodată, analistul politic Laurențiu Pleșca a comentat pentru „Gazeta de Chișinău” de ce decorarea lui Marian Lupu a provocat atâtea reacții negative.

Societatea de pe ambele maluri ale Prutului este consternată de decizia autorităților române de a-i conferi această distincție unei persoane atât de controversate precum e Marian Lupu.

Dacă în România numele Marian Lupu nu este atât de cunoscut, atunci în Republica Moldova acțiunile și declarațiile fostului deputat al Partidului Comuniștilor (2005-2009), fost președinte al Partidului Democrat (2009-2016), fost președinte al Parlamentului Republicii Moldova (2005-2009, 2010-2013) și fost președinte interimar al Republicii Moldova (2010-2012), au stârnit revoltă pe mai multe subiecte cruciale: în relațiile România – Republica Moldova, limba de stat a Republicii Moldova, viitorul pro-european al Republicii Moldova și nu numai”, amintește Laurențiu Pleșca.

Promotorul limbii moldovenești

Potrivit analistului, Marian Lupu a fost promotorul limbii moldovenești și națiunii civice moldovenești – „invenții ale laboratoarelor sovietice”.

Una dintre cele mai impardonabile și mai anti-românești declarații a fost cea referitoare la limba de stat a Republicii Moldova prin care noul deținător al ordinului statului român promova moldovenismul prin existența națiunii moldovenești și teoria potrivit căreia cetățenii României și Republicii Moldova nu vorbesc aceeași limbă română: «Nu sunt de acord cu modificarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română. M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească».

De asemenea, expertul subliniază că Marian Lupu a fost un susținător al tezei potrivit căreia protestele anti-comuniste din 7 aprilie 2009 au fost o lovitură de stat.

Marian Lupu, fiind președintele Parlamentului Republicii Moldova în perioada protestelor, a fost audiat în 2010 la Procuratura Generală despre revoluția din 7 aprilie și a calificat aceste proteste ca fiind o lovitură de stat (amintim că arborarea tricolorului românesc pe clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova i-a oferit atunci fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin motiv de a acuza România că a organizat o lovitură de stat); «Asta și este întrebarea, dragii mei. E sarcina Procuraturii și a Comisiei parlamentare speciale pentru a elucida acele lucruri care nu au fost vizibile în acea zi, or, repet convins că asemenea lucruri care nu au fost vizibile – au fost prezente. Există anchetă, pentru care venim aici ca să depunem mărturiile de rigoare, ca să ajungem la cuvântul adevărului. Ce a fost? Cine a arborat?» – a răspuns atunci Marian Lupu”.

În plus, analistul politic spune că, în aceeași perioadă, Marian Lupu a susținut decizia fostului președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, de a-l declara persona non-grata pe ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, precum introducerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români.

Mâna dreaptă a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc

Laurențiu Pleșca amintește că actualul președinte al CCRM (pus în funcție de asemenea de regimul Plahotniuc) a contribuit la intrarea în politică a lui Vlad Plahotniuc prin funcția sa de președinte a Partidului Democrat în perioada anilor 2009-2016, care a capturat toate instituțiile statului Republica Moldova.

Mai mult decât atât, Marian Lupu a fost un susținător fervent al lui Plahotniuc, ajutând la spălarea imaginii fostului „stăpân” al Moldovei, propunându-l chiar premier pe liderul din umbră al Partidului Democrat. Nu în ultimul rând, acesta a mimat aportul său pentru orientarea pro-europeană a țării când, de fapt, nu făcea altceva decât să promoveze interesele unui grup criminal organizat – Plahotniuc care a capturat și izolat statul Republica Moldova în perioada anilor 2015-2019”, a subliniat comentatorul politic.

Având în vedere cele enumerate, Laurențiu Pleșca a punctat necesitatea lansării unei petiții prin care cei care s-au simțit revoltați, fie de la Chișinău, fie de la București, să îi solicite Președintelui României, Klaus Iohannis, revocarea ordinului „Steaua României” în grad de Comandor oferit controversatului președinte al CCRM, Marian Lupu.

Un moldovenist și un antiromân cunoscut”

De aceeași părere este și istoricul Anatol Petrencu. El spune că a și semnat o petiție împotriva acestui act.

România ar trebui să decoreze oameni care, cel puțin, nu critică românismul, nu mai spunem că ei ar trebui să contribuie la promovarea culturii românești și a României. Dar Marian Lupu prin ce s-a manifestat? Prin nimic. El a fost un moldovenist cunoscut și un antiromân”, a conchis istoricul, într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE