În toate culorile Soarelui

1497
0
Legenda la tabloul lui Ion Vatamanu Pictură de Elena Bontea – 1981. Arte plastice, nr. de inventar 2138, MNLMK

Într-un cocon format din toate culorile Soarelui, în el a preferat măiastra pictoriță Elena Bontea să Vă arate, să Vă prezinte lumii întregi. Să rămâneți în el și peste ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Așa V-a văzut Ea. Ca pe un soare. Ca pe o stea ce luminează puternic și nu pălește lângă alți aștri mai luminoși. Constat peste ani că Elena Bontea a fost profetică mizând pe aceste nuanțe luminoase. Vă prind culorile. Vă simțiți bine cu ele, deși culoarea magică urma să devină cea a măslinului. Verdele copt prezicea o maturitate a poetului în viitor.

Mai vorbea stimata pictoriță că i-a plăcut să vă asculte, să vă privească cum vorbiți. Vă admira și V-a asemănat cu un oracol. Erați. Erați un adevărat oracol. Și asta ni se arată și nouă când contemplăm acest portret în față.

S-a ferit, s-a speriat, a evitat să Vă privească în ochi? O fi fost cutremurată, probabil, de adâncimea lor? N-a îndrăznit să picteze profunzimea săpată de rădăcinile măslinului oglindit în piatra bucovineană? Sau poate s-a speriat de profunzimea abisală ascunsă într-un ochi de poet? Sau?… ceea ce ascundea și vedea un ochi de cercetător. De chimist. De mare chimist.

Elena Bontea a pictat ochii unui mare visător, a unui potențial cuceritor al noilor tărâmuri. Nici gând pe atunci de politică, nu-i așa, maestre Ion Vatamanu?

Un nas ușor acvilin, ascuțit, o bărbie masivă care trădează o personalitate cu fire bătăioasă. Toate astea urmau a se întâmpla. Urma să ne cuceriți de la tribuna Parlamentului, sau în Piața Marii Adunări Naționale. Era nevoie de un oracol pe atunci… Era mare nevoie. Și ați fost! Și cineva a mai văzut cu Inima lucrurile ce trebuia să se întâmple…? De ce? Pentru că Nimic nu-i zero, maestre!? Pentru că ați fost, și ați rămas Atât de mult al pământului, în toate culorile Soarelui.

Mihaela Perciun,

Scriitoare, muzeograf, MNLMK

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE