Noua șefă de la Procuratura Anticorupție, Veronica Drăgălin, a vorbit, la prima sa conferință de presă de la învestire, despre concluziile primare și obiectivele imediat următoare. Noua șefă de la Anticorupție a mărturisit că, după 15 zile de lucru, are impresia că s-a pomenit pe „un câmp de luptă”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Din punctul meu de vedere, simt că am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți, care chiar acum riscă să moară dacă nu luăm măsuri urgente. Fiecare soldat reprezintă o cauză penală, iar noi, ca procurori și ofițeri în această instituție, suntem responsabili să-i salvăm pe toți. Noi în PA avem 9 acuzatori de stat, care reprezintă Procuratura în toate cauzele penale pe corupție în toată țară și 400 de cauze penale pe rol în judecată. Deci 9 procurori și 400 de cauze penale”, a subliniat Drăgălin.
Șefa PA a menționat că în cadrul sutelor de dosare penale, procurorii investighează de la corupția mare până la cazuri de mită de „20 de euro pentru un certificat COVID fals”. Ea a lăsat să se înțeleagă că fenomenul corupției a pătruns în toate sferele și aspectele vieții moldovenilor, astfel că atunci când cineva ia mită, analizează cât va trebui să plătească altora pentru a scăpa de pedeapsa pentru luare de mită. Iar în timp, lupta împotriva corupției nu a fost decât mimată.
„În opinia mea, în Republica Moldova, până în prezent nu s-a dus niciodată o luptă veritabilă de eradicare a corupției prin tragerea la răspundere penală. În Moldova a existat atât de multă corupție încât, vă spun absolut sincer, nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate aceste cauze. Nici măcar dacă toți procurorii și judecătorii din țară s-ar ocupa numai de aceasta. Și nici locuri în închisori nu ar ajunge”, a spus noua șefă de la Procuratura Anticorupție.
În această ordine de idei, Drăgălin a menționat că instituția pe care o reprezintă are nevoie de autonomie financiară, mai mulți angajați și control asupra spațiului de muncă, iar prioritatea numărul unu este combaterea corupției mari.
„Trebuie să ne concentrăm pe domenii care aduc cele mai mari prejudicii bugetului public, chiar securității statului și libertăților economice. Trebuie să avem destul curaj să investigăm cazurile care vizează demnitari cu cea mai înaltă funcție în stat, foști, dar și mai important – actuali. Aceștia sunt chiar și procurori, judecători, politicieni din opoziție sau de la putere. Peștele de la cap se strică, trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice, dar și în cadrul consiliilor municipale și locale”, a comunicat Drăgălin.
Fiind întrebată de ce a optat pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție de la Chișinău în detrimentul unei cariere de succes în America, Veronica Drăgălin a declarat că a luat această decizie pentru că vrea „să ajute țara” în care s-a născut și a crescut până la vârsta de opt ani.
Amintim că Veronica Drăgălin a fost desemnată câștigătoare a concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție prin Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor din 7 iunie curent. Jurist de profesie, Veronica Drăgălin a venit la Chișinău din SUA, unde familia sa este stabilită de mai mulți ani. Studiile de specialitate le-a făcut la Universitatea din Virginia, iar până nu demult a ocupat funcția de procuror adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american al districtului central al Californiei.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE