FALS: Integrarea Europeană nu depinde de Moldova. DE FAPT, este vorba despre o investiție justificată în persoane care au expertiză în afacerile europene

606
0

Guvernul intenționează să instituie funcția de secretar general adjunct la cele 13 ministere existente, pentru care va plăti, anual, aproximativ 3,45 milioane lei sau un salariu lunar de 22 de mii de lei. Noii angajați de la Guvern vor fi responsabili de implementarea cerințelor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest lucru se arată într-un proiect publicat pe site-ul Cancelariei de Stat. După ce proiectul a fost făcut public, corespondentul instituției media „Комсомольская Правда”, Nichita Zverev, a publicat la 16 august un articol în care a criticat această inițiativă, lansând mai multe afirmații dezinformatoare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

FALS 1: În Moldova se oferă loc de muncă cu un salariu de 22 mii de lei, pentru care poți să nu faci nimic.

Această declarație este un fals. Potrivit proiectului de hotărâre, secretarul general adjunct al ministerului va exercita următoarele atribuţii: va asigura coordonarea procesului de elaborare și monitorizare a implementării cerințelor de aderare a Republicii Moldova la UE; va coordona activitatea subdiviziunilor din subordine ale aparatului central al ministerului în vederea realizării obiectivelor trasate în procesul de implementare a cerințelor de aderare a Republicii Moldova la UE; va asigura procesul de monitorizare, evaluare și raportare a executării activităților privind implementarea cerințelor de aderare a Republicii Moldova la UE; va asigura elaborarea proiectelor de acte normative aferente procesului de aderare a Republicii Moldova la UE; va asigura avizarea proiectelor de acte normative aferente procesului de aderare a Republicii Moldova la UE date în competenţa ministerului; va exercita şi alte atribuţii şi responsabilităţi în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare a ministerului ori încredinţate de către ministru.

FALS 2: Integrarea Europeană nu depinde de Moldova. Totul depinde de funcționarii de la Bruxelles.

O altă speculație lansată de către autorul articolului este că Integrarea Europeană a Republicii Moldova nu depinde de statul nostru, ci de funcționarii de la Bruxelles.

În acest context, analistul politic Laurențiu Pleșca a precizat următoarele: „Desigur, cel mai mare cuvânt de spus referitor la integrarea europeană a Republicii Moldova o au decidenții europeni prin Comisia Europeană, iar mai apoi un vot final în Consiliul European, dar până să ajungem la o finalitate este vorba de un proces continuu de negociere. Ce înseamnă această negociere? În primul rând, că la masa negocierilor deciziile sunt luate de două părți – pe de o parte, Uniunea Europeană înaintează niște recomandări și măsuri care trebuie adoptate, iar pe de altă parte, Moldova acceptă aceste puncte ori propune o variantă proprie care poate fi acceptată de partea europeană. Este vorba despre acele nouă măsuri generale pe care Comisia Europeană le-a formulat și pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească după ce a obținut statutul de țară candidată la UE”, a declarat Laurențiu Pleșca, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Cum motivează proiectul Cancelaria de Stat

Potrivit notei informative emise de către Cancelaria de Stat, proiectul a fost elaborat în scopul consolidării capacităților autorităților publice pe segmentul de realizare a activităților privind implementarea cerințelor de aderare la Uniunea Europeană. Un alt obiectiv al proiectului îl constituie fortificarea raporturilor dintre Guvern și Parlament.

Ce cred experții

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia unor experți în domeniul politic în raport cu proiectul de lege respectiv.

Analistul politic Nicolae Negru spune că aceasta este o chestiune administrativă.

De exemplu, în Polonia, în România au fost constituite ministere aparte care coordonau procesul de integrare europeană. Din punctul meu de vedere, e logic ca în cadrul celorlalte ministere să existe funcționari responsabili de integrarea cu UE, funcționari care să lucreze în strânsă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, care efectuează coordonarea generală a planului de acțiuni ce decurg din angajamentele pe care ni le asumăm în procesul negocierii cu UE”, a menționat Nicolae Negru, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Cu o explicație în acest sens a venit și expertul Laurențiu Pleșca.

Integrarea europeană este un proces complex, iar odată cu obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, se deschid mai multe programe și finanțări. Avem o necesitate continuă de birocrați care să facă față acestor noi fonduri de pre-aderare, dar și de specialiști care să se concentreze exclusiv pe subiectul euro-integrării pentru că reformele structurale țin de fiecare minister, ating fiecare domeniu (de notat că Republica Moldova trebuie să implementeze acquis-ul comunitar al Uniunii Europene în toate cele 35 de domenii).

Desigur că orice direcție mai concretă spre atingerea dezideratului integrării europene depline aduce critici din partea presei pro-ruse din Moldova. Când se atrag noi fonduri europene în bugetul statului, această parte a presei nu transmite informația, iar când este vorba despre cheltuieli sunt primii la criticat. Sunt sigur că vor mai urma supliniri de cadre, acestea fac parte și din angajamentele pe care Republica Moldova și le-a asumat atunci când a decis ferm că parcursul european este unul ireversibil. Vor mai exista astfel de opinii care pun în lumină cheltuielile pe care le aduce procesul integrării europene, dar totuși aici este vorba despre o investiție justificată în persoane care au expertiză în afacerile europene.

Țara noastră stă prost la capitolul resurse umane, iar o remunerație mai bună deja înseamnă că avem o mai mare competitivitate pentru a-i atrage pe specialiștii moldoveni care lucrează în străinătate”, a precizat Laurențiu Pleșca pentru „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE