Mihail Latîșev, campion mondial la judo printre juniori

907
0
Campionul mondial Mihail Latîșev (al doilea din stânga)

Judocanul Mihail Latîșev (18 ani) a cucerit medalia de aur în cadrul Campionatului Mondial pentru juniori, ce s-a desfășurat în perioada 11-14 august curent la Guayaquil (Ecuador). Această realizare de excepție reprezintă o premieră absolută pentru R. Moldova în categoria respectivă de vârstă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Traseu competițional fără cusur

Sportivul nostru a evoluat în categoria de greutate de 81 kg, impunându-se în cinci partide. În lupta sa inaugurală la acest turneu, disputată în compania judocanului din Ungaria, Marcell Demeter, compatriotul nostru a impresionat numerosul public spectator prezent în tribune printr-o prestație ce excela în maturitate și măiestrie tehnică. Mai întâi el a reușit, în minutul 3, o răsturnare peste umăr din genunchi, cu priză la ambele mâini, procedeu punctat cu waza-ari. Apoi, trecând lupta în ne-waza (la sol), realizează o strangulare (clasică) prin încrucișarea brațelor și învinge prin ippon.

A doua partidă se dovedi cu mai multe emoții pentru sportivul originar din Bălți; adversarul său din Tadjikistan, Sunatullo Loiqov, a deschis scorul, reușind chiar din debut un procedeu de waza-ari: aruncare peste piept prin întoarcere. Revanșa însă se dovedi zdrobitoare și imediată: peste un minut judocanul nostru efectuă secerarea la gambă din exterior, cu proiectarea pe spate a rivalului, prin împingerea concomitentă cu brațele în față – ippon indiscutabil, meciul încheindu-se înainte de expirarea timpului regulamentar.

După care veni a treia confruntare, în care Mihail Latîșev a dat piept cu italianul Bright Maddaloni Nosa. În debutul partidei, discipolul școlii bălțene de judo (gestionată în prezent de Valeri Meleașchevici) punctează un waza-ari, prin spectaculosul procedeu ouchi gari (secerare din interior la gambă, cu proiectarea pe spate a adversarului prin împingere în față cu brațele). Până la sunetul final, scorul a rămas neschimbat, atletul nostru calificându-se astfel în penultima etapă a concursului.

Lupta pentru medalia Mondialelor

În semifinale, sportivul din Moldova s-a duelat cu elvețianul Aurelien Bonferroni, care s-a dovedit a fi o piatră de încercare, servindu-ne niște emoții greu de suportat: Cu un minut și jumătate înainte de finalul partidei, acesta din urmă avea în cont un waza-ari, obținut prin răsturnare peste umăr, fără amplitudine, din poziția de la sol. Încă puțin și „ostilitățile” s-ar fi încheiat în defavoarea judocanului nostru, dacă el nu s-ar fi concentrat exemplar și, cu 35 de secunde înainte de soneria de finalizare, nu ar fi valorificat un procedeu de toată frumusețea, unul cu adevărat grozav: mai întâi și-a dezechilibrat oponentul, trăgându-l înspre sine de reverul kimono-ului, după care într-o fracțiune de secundă a înfăptuit o aruncare prin sprijinirea cu talpa piciorului în talia rivalului, cu o ulterioară rostogolire pe spate, în lateral (tomoe nage) – iarăși o victorie prin ippon.

Finala mare, disputată contra francezului Arnaud Aregba, a fost și mai dificilă decât meciul precedent. Chiar dacă inițiativa în debut a aparținut sportivului nostru, după un minut și jumătate, atletul din Hexagon reușește procedeul seoi nage (aruncare peste umăr cu priză la un braț), apreciat cu waza-ari. Acest lucru nu l-a derutat câtuși de puțin pe Mihail, el continuând să se afle la cârma „jocului” și căutând cu insistență revanșarea. Ceea ce-i reuși chiar la ecuatorul meciului: a câștigat prin ippon, proiectându-și oponentul cu spatele pe tatami, prin ouchi gari. Astfel, trofeul mondial suprem din depărtatul Ecuador a luat drumul Moldovei.

Mondialele de juniori, dotate cu premii totale de 100 mii dolari SUA, au întrunit 373 de sportivi (208 la masculin şi 165 la feminin) din 63 de state. Este de menționat că judoka Mihail Latîșev s-a remarcat recent și la seniori, intrând în posesia titlului suprem al Cupei Europene, ce a avut loc la Cluj-Napoca (România).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE