Rusia restricționează exporturile noastre, Europa promite să le dubleze volumul

800
0

În 2021, schimburile comerciale cu UE au fost de peste 5 miliarde de dolari americani, sau 49,1% din volumul total al comerțului Republicii Moldova

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Începând cu 15 august, Federația Rusă interzice importul de produse vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova. Serviciul federal de stat de supraveghere fitosanitară din Rusia, Rosselhoznadzor, invocă încălcarea repetată de către producătorii moldoveni a cerințelor de carantină. Unii oficiali de la guvernare susțin că decizia Rusiei este de ordin politic, premierul a cerut intensificarea controalelor și acțiuni prompte din partea ANSA. Ministrul Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu ambasadorul FR, Oleg Vasnețov, la care a subliniat că e deschis de a forma un grup de lucru pentru efectuarea unei anchete concludente. Pe de altă parte, expertul Viorel Chivriga a reamintit că, în ultimii 15 ani, exporturile către FR au scăzut, fiind impuse embargouri la diferite produse moldovenești, astfel că oficialii noștri trebuia să țină cont de faptul că Federația Rusă este o piață nesigură și că avem nevoie și de alte piețe.

Începând cu 15 august, Federația Rusă a interzis importul de produse vegetale din 29 de raioane ale Republicii Moldova, excepție făcând regiunea separatistă. Vestea a stârnit un val de reacții în rândul agricultorilor, dar și al politicienilor. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, consideră că decizia Rusiei de a interzice importul de produse agricole din Moldova are caracter politic, fapt negat de Federația Rusă.

Am văzut acest anunț. Știm că de multe ori au fost impuse restricții anterioare asupra exporturilor noastre pe piața rusă din motive politice. Anterior, acest lucru se făcea în mod regulat, inclusiv pentru vinuri, fructe și legume”, a declarat Popescu la postul național Moldova 1. Ministrul a mai menționat că piața UE este foarte pretențioasă la calitatea produselor, dar până acum nu au existat plângeri cu privire la fructele și legumele din R. Moldova.


Premierul a cerut să fie intensificate controalele, iar Bolea s-a întâlnit cu Vasnețov

Directorul ANSA, Radu Mustață, a anunțat Guvernul despre decizia Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse – Rosselhoznadzor. La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a cerut în cadrul ședinței Guvernului de săptămâna trecută să fie intensificate controalele sau chiar să fie angajate companii care să ajute autoritatea națională să certifice produsele spre export.

Luni, 15 august, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu oficiali ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Ministrul Vladimir Bolea a menționat că, pentru elucidarea tuturor cauzelor și circumstanțelor, responsabilii moldoveni sunt deschiși de a forma un grup de lucru cu implicarea experților naționali și ai Federației Ruse, astfel încât să se efectueze o anchetă concludentă. Nu se cunoaște deocamdată dacă Oleg Vasnețov a acceptat propunerea de a efectua o anchetă comună. Un răspuns oficial în acest sens nu există.

Piața din Federația Rusă este nesigură de mai bine de 15 ani

Expertul în politici economice, Viorel Chivriga, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că autoritățile de la Chișinău au căzut în capcana rușilor de mai multe ori.

În 2005, au fost interzise importurile de carne, în 2006, au fost interzise importurile de vinuri, apoi și produsele vegetale. Au început de la produsele mai mici și au trecut la produsele vegetale și la vinuri, care au o valoare mult mai mare. Oficialii noștri trebuia să țină cont de faptul că Federația Rusă este o piață nesigură și avem nevoie și de alte piețe”, menționează expertul.

Viorel Chivriga susține că autoritățile din R. Moldova se fac vinovate de presupusa calitate „proastă” a produselor vegetale.

Dacă există învinuiri în ceea ce privește calitatea produselor, calitatea loturilor, inofensivitatea acestora, aici trebuia să fie create niște premise ca în R. Moldova să fie construite niște laboratoare și niște instrumente foarte puternice de control al producătorilor agricoli.

Ceea ce s-a întâmplat acum simultan cu decizia Rosselhoznadzorului și reținerea unor angajați ANSA, care de câțiva ani eliberau actele fără vreun control, este și un atu în mâna rușilor, dat pe gratis. Acest fapt le spune rușilor că în R. Moldova nu funcționează instituțiile statului, există corupție, și ei eliberează acte fără a verifica loturile de marfă”, explică Chivriga.

Referitor la loturile neconforme depistate de către ruși, expertul susține că este absurd ca cinci loturi adunate din 29 de raioane să fie infestate.

Este imposibil ca cinci loturi să fie adunate din 29 de raioane. Un lot de marfă, un camion este încărcat din câteva localități, dar să fie loturi din 29 de raioane este absurd. Pe lângă asta rușii au fost foarte activi în ultimii 10 ani în R. Moldova, trimiteau delegații, echipe pentru verificări de loturi, cine le-a interzis ca aceștia să vină cu niște sugestii ca să le arate niște nereguli? Aici este practic și o lipsă de cooperare”, punctează expertul Viorel Chivriga.

Exporturile către Federația Rusă au scăzut drastic

În anul 2006, a fost înregistrat cel mai mic export spre Rusia din ultimii 25 de ani. De altfel, a fost anul când, chiar din 1 ianuarie, gigantul Gazprom a sistat livrările de gaze spre Republica Moldova, iar de la sfârşitul lunii martie, Federația Rusă a pus, pentru prima dată, embargo pe vinurile moldovenești. 

Un raport al Expert-Grup arată că economia Moldovei a suferit puternic în urma embargoului vinicol care a durat aproape doi ani. Exporturile spre Rusia s-au înjumătățit în acel an, iar ponderea lor în totalul exporturilor moldovenești a atins cel mai jos nivel – de 17,3%.

Din 2007 și până în 2010, cifra exporturilor a oscilat de la an la an, înregistrând o mică creștere în comparație cu fiecare an precedent. În 2014, exporturile către Rusia au scăzut considerabil ca urmare a doi factori importanți: sancțiunile din partea Rusiei, și anume introducerea tarifelor de import și interdicțiilor de import pentru câteva produse moldovenești ce au urmat după semnarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Moldova și instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu aceasta, și scăderea cererii din partea Rusiei din cauza situației economice mai dificile și a crizei economice care se abătuse asupra sa. Începând cu anul 2015, până în 2021, exporturile spre Rusia nu au depășit suma de 254,5 milioane de dolari, formând pe grafic o linie frântă cu oscilații mici. 

Într-una din analizele sale, expertul economic Veaceslav Ioniță a menționat că Rusia este a treia țară din TOP-10, care a asigurat în 2021 creșterea exporturilor moldovenești cu 59,2 milioane de dolari. Potrivit expertului, în primele trei luni ale anului 2022, exporturile spre Federația Rusă au atins cota istorică minimă de doar 5,4%, sau de șase ori mai puțin decât exporturile spre România.

Șefa statului își dorește ca produsele noastre să ajungă pe piețele unde sunt apreciate

Președinta Maia Sandu spune că există suspiciuni că interdicția de import al produselor agricole din Republica Moldova, aplicată de partea rusă, are justificare politică.

Noi trebuie să ne străduim să avem produse de calitate, producție competitivă ca preț și calitate, dar vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu acordat TV Nord Moldova, marți, 16 august.

Tot pe 16 august, șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, a anunțat pe pagina sa de Facebook că prune, struguri, mere, cireșe și alte produse vor ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în Uniunea Europeană.

UE sprijină antreprenorii moldoveni chiar şi în cele mai dificile momente și a amintit că Uniunea Europeană a majorat recent cotele de export pentru şapte categorii de produse agricole pentru a ajuta exportatorii din Republica Moldova care au pierdut accesul la piețele tradiționale. Măsura vine să susțină fermierii și exportatorii locali care au pierdut accesul la piețele tradiționale. Liberalizarea comerțului pentru cele șapte categorii de produse va fi valabilă un an.

Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al Republicii Moldova. În 2021, schimburile comerciale cu UE au fost de peste 5 miliarde de dolari americani, ceea ce reprezintă 49,1% din volumul total al comerțului Republicii Moldova.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE