Despre tariful la gazele naturale, cererea Moldovagaz și formula de calcul

781
0

Moldovagaz anticipează în continuare probleme mari din cauza că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu a majorat suficient de mult tariful pentru gazele naturale, anunțând deconectări ale consumatorilor și chiar o posibilă sistare a livrărilor din partea Gazprom. La rândul său, ANRE spune că majorările solicitate de Moldovagaz nu au fost regulamentare. Între timp, se apropie luna octombrie, când se va schimba formula de calcul a prețului de achiziție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 12 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a intrat în vigoare Hotărârea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din 4 august privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către societatea pe acțiuni Moldovagaz.

Potrivit deciziei, ANRE a majorat tariful la gaze cu 24% de la 18,62 lei la 23 de lei pe metru cub deși Moldovagaz ceruse majorarea tarifului la 29,48 lei pentru un metru cub.

ANRE a explicat că a calculat noul tarif pe baza prețului mediu de achiziție a gazelor de 899 de dolari pentru mia de metri cubi și a cursului de schimb al dolarului american de 18,58 lei pentru un dolar. 

Moldovagaz, nemulțumită de majorare

Decizia a nemulțumit însă conducerea Moldovagaz, care la începutul lui iulie a cerut majorarea tarifului până la 26,52 lei pe metru cub, revizuind ulterior suma până la aproape 30 de lei.

Compania își bazase cererea pe faptul că în august prețurile gazelor naturale pe bursele internaționale urmează să ajungă la 1.460 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar și pe devierile tarifare de sute de milioane de dolari, care ar fi fost provocate de faptul că tarifele nu au fost ajustate la timp. Este de remarcat că acum cotațiile gazelor ajung și la 2000 de dolari pentru mia de metri cubi.

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că, în perioada ianuarie-iulie 2022, abaterile de tarif s-au ridicat la 954 de milioane de lei, în august vor ajunge la circa 409 milioane de lei, iar în septembrie – la circa 623 de milioane de lei.

Aceste abateri de circa două miliarde de lei trebuie, inevitabil, incluse în tariful la gaze pentru utilizatorii finali”, a menționat Ceban.

Vadim Ceban susține că cererea Moldovagaz de creștere a prețului pentru consumatori a fost efectuată „în conformitate cu standardele naționale” în baza unor calcule stricte.

Tariful solicitat de Moldovagaz nu conține elemente ascunse și acoperă strict costurile reglementate. Nimic mai mult”, a menționat el.

Potrivit directorului, tarifele aprobate de ANRE trebuie să asigure funcționarea eficientă și viabilitatea financiară a furnizorului, dar decizia ANRE din 4 august nu permite Moldovagaz să-și îndeplinească obligațiile contractuale, afectând direct și negativ activitatea financiară a întreprinderii. Ceban chiar a sugerat că tariful insuficient de mare, în opinia sa, aplicat de ANRE ar putea pune sub semnul întrebării furnizarea neîntreruptă de gaze naturale.

Ulterior, Moldovagaz chiar a anunțat că va cere ajutor de la stat pentru a putea efectua la timp plățile către Gazprom.

ANRE recomandă Moldovagaz să ceară modificarea legislației

ANRE a reacționat joi cu un comunicat propriu de presă, subliniind că tariful a fost adoptat strict în corespundere cu legislația în vigoare. Potrivit agenției, o majorare mai mare nu era posibilă deoarece legislația nu presupune luarea în calcul la întocmirea tarifului devierile tarifare curente.

Metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale”, explică ANRE.

Reflectarea în prețul reglementat pentru furnizarea de ultimă opțiune și pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public a prețului mediu ponderat anual la gazele naturale permite nivelarea variațiilor semnificative de preț și totodată reflectă costul total anual al resurselor energetice procurate de furnizor, asigurând viabilitatea financiară a acestuia”, se spune în comunicat.

Totuși, având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiile majore ale prețului pe procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale), ANRE conștientizează că Moldovagaz se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazului natural, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt.

În acest context, agenția recomandă Moldovagaz să înainteze demersurile de rigoare pentru modificarea cadrului legislativ, în cazul în care consideră judicioasă aprobarea prețurilor reglementate în baza fluctuațiilor pe termen scurt ale prețurilor de procurare a gazelor naturale.

S-a scumpit de 5,4 ori

Este de remarcat că tariful la gaz a fost pe parcursul anului curent principalul catalizator al scumpirilor.

În noiembrie 2021, tariful la gaz a fost majorat de 2,4 ori, de la 4,3 lei la 11 lei pentru un metru cub după ce guvernarea PAS semnase un nou contract cu Gazprom, în baza formulei propuse de partea moldovenească.

Pe 31 mai, tariful la gaz a fost majorat încă o dată, de la 11 la 18,62 lei, iar din 12 august a urcat la 23 de lei. Avem, astfel, o scumpire de 5,4 ori în doar opt luni.

Se anunță deconectări

Scumpirile nu puteau să nu conducă la dificultăți pentru populație și agenții economici. Tot miercuri Moldovagaz a anunțat că circa două mii de consumatori noncasnici îi datorează suma de peste 75 de milioane de lei.

Această circumstanță condiționează imposibilitatea executării de către SA „Moldovagaz” a obligației sale de plată față de furnizorul extern, realizată, în mod direct, prin achitarea la timp de către consumatorii finali a volumelor de gaze naturale utilizate”, se menționează în comunicat.

Furnizorul a solicitat să fie stinsă restanța, în caz contrar consumatorii vor fi deconectați „în scopul asigurării funcționării continue a sistemului de gaze naturale al țării și, totodată, a neadmiterii majorării soldului datoriei.

În octombrie prețul de achiziție de la Gazprom ar putea fi mult mai mic

Deși cererea Moldovagaz de a majora tariful și mai mult pare justificată, autoritățile ar putea tergiversa aprobarea deciziei până în octombrie, când formula de calcul a prețului gazelor procurate de la Gazprom urmează să se inverseze.

Aceasta presupune că, din aprilie până în septembrie, prețul este stabilit în proporție de 70% în baza cotațiilor de piață ale gazelor naturale și de 30% în baza cotațiilor Platts (de piață) ale unui mix de produse petroliere, în special al benzinei și motorinei. Și dacă gazele naturale se scumpesc, iar Rusia atenționează că se vor scumpi și mai mult, atunci produsele petroliere se ieftinesc, odată cu reducerea cotațiilor la petrol pe bursele internaționale. Și, dată fiind apropierea sezonului de iarnă, când cererea de carburanți e mai mică, dar și faptul că economiile mondiale își scad turațiile, prețurile ar urma să scadă în continuare. Prin urmare, în octombrie am putea avea un preț mai mic de achiziție de la Gazprom, chiar mai mic decât cel inclus în tariful actual pentru consumatorii finali. În acest caz, Moldovagaz ar putea avea deja devieri pozitive de tarif, adică surplus de venituri, care să acopere devierile negative, acumulate până acum.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE