Katarina Fried: „Mulțumesc că ați arătat lumii ce înseamnă să ai o inimă mare”

987
0
Excelența Sa, Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried

Interviu cu Excelența Sa, Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

– Doamnă Ambasador, apreciem oportunitatea de a realiza un interviu cu Excelența Voastră. Dorim să vă mulțumim pentru sprijinul oferit Moldovei de către Suedia. În acest context, ce schimbări efectuate în R. Moldova cu sprijinul Suediei le considerați cele mai relevante și ce vă place în mod deosebit în relația de colaborare cu Republica Moldova?

– Sunt foarte bucuroasă și mândră de relațiile excelente dintre R. Moldova și Suedia. Suedia este un prieten dedicat poporului Republicii Moldova și, ca unul dintre principalii parteneri de dezvoltare de aici, Suedia are relații diplomatice cu Republica Moldova din 1992.

Suntem implicați în proiecte în care Suedia are competență și în care credem că putem adăuga valoare. De exemplu, în domeniul drepturilor omului, al egalității de gen, reformei sectorului justiției, poliției comunitare, reformei fiscale, dezvoltării afacerilor, practicilor durabile de mediu și al mass-mediei independente. De asemenea, apreciem foarte mult creativitatea și impulsul pentru inovație care marchează cooperarea noastră cu mulți interlocutori moldoveni.

Suedia cooperează cu Moldova în patru domenii principale: 1) Drepturile omului, democrație, statul de drept și egalitatea de gen, 2) Societăți pașnice și inclusive, 3) Dezvoltare durabilă rezistentă la mediu și climă și utilizare durabilă a resurselor naturale și 4) Dezvoltare economică incluzivă, capitol în care susținem dezvoltarea economică durabilă și oportunitățile îmbunătățite de trai pentru grupurile care sunt excluse sau discriminate.

– În această perioadă, mulți dintre concetățenii noștri aleg să emigreze și să caute un loc de muncă în străinătate. Ce ar trebui să știe moldovenii care ar dori să lucreze în Suedia? Există facilități de care pot beneficia, la ce instituții pot apela dacă au nevoie de sprijin?

– Cât privește plecarea în Suedia pentru a munci, regulile sunt destul de simple.

Cetățenii moldoveni vor trebui să solicite un permis de muncă prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Migrație. Acest lucru se poate face odată ce aveți o ofertă sigură de muncă sau dacă aveți documentația necesară ca liber profesionist. Solicitarea unui permis de muncă este, de obicei, un proces mai lung, pe care trebuie să îl inițiați înainte de a pleca spre Suedia. Dacă aveți nevoie de sprijinul Ambasadei în acest proces, vă recomandăm să apelați la Ambasada noastră din București, deoarece ei sunt responsabili de acest subiect.

Dacă sunteți cetățean al unei țări membre UE sau SEE, aveți automat dreptul de a lucra, de a studia, de a începe o afacere și de a locui în Suedia. Ceea ce trebuie să faceți este să vă înregistrați la Agenția Fiscală Suedeză, care vă poate ghida prin procesul relevant. Acest lucru se poate face și online pe portalul „Mutați-vă în Suedia”, disponibil pe pagina web a Agenției Fiscale Suedeze.

– Revista CEOWORLD a publicat recent un clasament în care Suedia ocupă locul trei în ceea ce privește drepturile femeilor. Cum vedeți situația femeilor în Republica Moldova și ce acțiuni credeți că ar trebui întreprinse pentru a o îmbunătăți?

Egalitatea de gen înseamnă că femeile și bărbații au aceleași oportunități de a modela societatea și propria lor viață. Acestea includ aspecte precum puterea, influența, finanțele, educația, munca, integritatea fizică, precum și sănătatea și drepturile sexuale și reproductive. Cred că egalitatea de gen este o situație de câștig-câștig atât pentru indivizi, cât și pentru societate.

Guvernul suedez și-a luat angajamentul să construiască o societate în care fetele și băieții, femeile și bărbații au aceeași putere de a modela societatea și propria lor viață și de a-și trăi viața la potențialul maxim. Suedia a parcurs un drum lung în această direcție, dar mai are multe de făcut.

Aici, în Republica Moldova, Suedia lucrează împreună cu organizațiile partenere pentru promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor, pentru a crește participarea și reprezentarea politică a femeilor, pentru a spori abilitarea economică a femeilor cu accentul pe întreprinderile mici și mijlocii și pe sectorul TIC (tehnologiilor informaționale), precum și pentru a asigura o viață fără violență pentru femei și fete.

– Corupția este o problemă serioasă în Republica Moldova. Care este părerea Dumneavoastră despre acest fenomen și ce impact are acesta asupra relațiilor de cooperare moldo-suedeze?

Corupția este devastatoare pentru orice societate. Când suferim de corupție, este greu să obținem dezvoltare economică și un nivel îmbunătățit de trai pentru toți. Acest lucru este valabil în Moldova și peste tot în lume.

În afară de dauna evidentă, cauzată de folosirea resurselor guvernamentale pentru câștiguri personale, corupția afectează încrederea de care au nevoie societățile pentru a deveni mai puternice și mai prospere. Lipsa instituțiilor de încredere va duce la mai puține investiții străine care creează locuri de muncă și cresc economia.

Acordul de Asociere dintre Moldova și UE este un instrument important în lupta împotriva corupției, având în vedere că angajamentele față de principiile democratice și statul de drept stau la baza documentului.

Noi, ca partener de dezvoltare, ținem piept corupției în diferite moduri. În primul rând, pentru noi este important să ne asigurăm că banii contribuabililor suedezi, pe care îi investim aici, în R. Moldova, sunt folosiți în conformitate cu regulile și reglementările în vigoare și să eliminăm riscurile de corupție. În al doilea rând, abordăm fenomenul corupției pentru a sprijini creșterea capacității partenerilor noștri, în scopul promovării reformelor necesare în sectorul justiției, și a asista mass-media independentă care contribuie la combaterea corupției.

Mi se pare încurajator faptul că în topul priorităților guvernului Republicii Moldova este combaterea corupției. Atunci când R. Moldova va reuși să facă față eficient corupției, inevitabil va aduce beneficii climatului investițional din R. Moldova, inclusiv facilitând dezvoltarea companiilor suedeze aici.

– Ce ne puteți spune despre companiile suedeze care activează în Republica Moldova? În ce măsură sunt interesați suedezii să investească în țara noastră?

– Există cu siguranță potențial pentru un parteneriat economic sporit între Suedia și R. Moldova. Astăzi există o mână de companii prezente aici precum Ericsson, Oriflame, Synevo, Volvo Trucks și Samres.

Cu înaintarea reformelor și o mai strânsă integrare în UE, cred că numărul companiilor suedeze care operează în R. Moldova va crește. Companiile suedeze caută mereu parteneriate moderne și dinamice și există mult potențial pentru aceasta în companiile moldovenești.

– Ce produse moldovenești credeți că ar fi binevenite pe piața suedeză? Ce acțiuni sunt necesare pentru a susține aceste exporturi și pentru a consolida parteneriatele economice dintre R. Moldova și Suedia?

Astăzi, aproape două treimi din toate exporturile moldovenești merg către UE. Acest lucru se datorează în mare parte acordului de liber schimb dintre R. Moldova și UE. R. Moldova are multe produse bune care ar fi binevenite pe piața suedeză. Astăzi, principalele mărfuri moldovenești care ajung pe piața suedeză sunt cele din industria textilă, urmate de produse agricole precum legume, fructe și nuci.

De asemenea, se pot cumpăra vinuri moldovenești de la compania suedeză non-profit de stat, care deține drepturi exclusive de vânzare cu amănuntul a băuturilor alcoolice în Suedia. Cred că este doar o chestiune de timp până când mai mulți suedezi vor descoperi vinurile moldovenești și vor cere o selecție mai largă de produse. De asemenea, văd un mare potențial în sectorul IT din R. Moldova. Suedia este bucuroasă să colaboreze cu USAID, UE și alții în sprijinul digitalizării și inovației. Inițiativele au fost și sunt benefice pentru dezvoltarea sectorului turistic din R. Moldova, a industriilor creative, modei și a sectorului IT. De asemenea, lucrăm cu întreprinderi mici și mijlocii de pe ambele maluri ale râului Nistru pentru a le spori capacitatea de a ajunge pe piața UE. Eforturile continue privind integrarea europeană și adaptarea la standardele UE vor crește oportunitățile Moldovei pentru export și pentru dezvoltarea relațiilor de afaceri.

– În ce alte domenii credeți că ar fi benefică o colaborare între Suedia și Republica Moldova?

– Colaborarea culturală este un domeniu în care văd că se întâmplă multe lucruri interesante. Suedia continuă să fie implicată în evenimente culturale care au loc în R. Moldova. Festivalul de Film Moldox și atelierele găzduite de realizatorii suedezi de documentare, în care tinerii cineaști moldoveni își pot materializa creativitatea și talentul sunt câteva exemple ale modului în care arta și cultura ne oferă posibilități de întâlnire și colaborare. De asemenea, Ambasada Suediei la Chișinău susține de câțiva ani Festivalul Etno Jazz. Acest festival reunește pe scenele din R. Moldova muzicieni și trupe de jazz din întreaga lume, inclusiv din Suedia. Am încredere că vor fi realizate mai multe proiecte interesante în domeniul cultural.

– De ce valori avem mare nevoie astăzi în societatea în care trăim și ce putem învăța de la suedezi?

– Observăm o creștere a polarizării și a neîncrederii între oameni în multe societăți. Cred că trebuie să privim dincolo de diferențele noastre și să îmbrățișăm diversitatea. Cu toții ne dorim să trăim în pace și prosperitate. Singura modalitate de a ajunge acolo este să lucrăm împreună – ca țări, ca lideri și ca oameni. Cred că putem învăța unii de la alții. O lecție pe care am învățat-o în Suedia este importanța investiției în democrația noastră, drepturile omului și egalitatea de gen nu numai pentru că este ceea ce trebuie făcut, ci și pentru că este inteligent și aduce beneficii dezvoltării. În timp ce facem aceste lucruri, trebuie să fim transparenți și să ne tragem reciproc la răspundere pentru a construi încrederea în instituțiile care au un impact atât de mare asupra vieții noastre de zi cu zi. Societățile noastre prosperă atunci când cetățenii își cunosc drepturile, dar și responsabilitățile de a contribui la acest scop.

Demonstrarea solidarității și compasiunii unul față de celălalt și participarea activă la construirea societăților noastre face ca societățile noastre să evolueze. Aici cred că toți putem învăța din răspunsul remarcabil al Republicii Moldova la toți refugiații care fug din calea războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. Mulțumesc că ați arătat lumii ce înseamnă să ai o inimă mare.

– Excelență, vă mulțumim pentru timpul acordat, pentru gândurile împărtășite și vă dorim mult succes în misiunea Dumneavoastră.

Versiunea în engleză:

– Madam Ambassador, we appreciate this opportunity for an interview with your Excellency. We would like to thank you for the support offered by Sweden to Moldova. What changes made in the Republic of Moldova, with the support of Sweden, do you consider more relevant, what do you enjoy in the collaborative relationship with the Republic of Moldova?

– I am very happy and proud of the excellent relations between the Republic of Moldova and Sweden. Sweden is a committed friend to the people of the Republic of Moldova and as one of the major development partners here, Sweden has had diplomatic relations with Moldova since 1992.

We are involved in projects where Sweden has competence and where we believe we can add value. For example, in the fields of human rights, gender equality, justice sector reform, community policing, tax reform, business development, sustainable environmental practices and independent media. We also very much appreciate the creativity and drive for innovation that marks our cooperation with many Moldovan interlocutors.

Sweden has cooperation with Moldova within four main areas: 1) Human rights, democracy, the rule of law and gender equality 2) Peaceful and inclusive societies 3) Environmentally and climate-resilient sustainable development and sustainable use of natural resources and 4) Inclusive economic development, where we support sustainable economic development and improved livelihood opportunities for groups that are excluded or discriminated against.

– During this period, many of our fellow citizens choose to immigrate and look for a job abroad. What should Moldovans who would like to work in Sweden know? Are there facilities they can benefit from, which institutions can turn to if they need support?

– When it comes to moving to Sweden to work, the rules are fairly simple.

Moldovan citizens will need to apply for a work permit through the Swedish Migration Agency. This can be done once you have a firm job offer in hand, or, if you have the necessary documentation as self-employed. Applying for a work permit is usually a longer process, that you must initiate before going to Sweden. If you need Embassy support in this process, we would refer you to our Embassy in Bucharest, as they are responsible for this type of topics.

If you are a citizen of an EU or EEA member country, you automatically have the right to work, study, start a business and live in Sweden. What you need to do is to register with the Swedish Tax Agency, who can guide your through the relevant process. This can also be done online through the portal “Move to Sweden” available at the Swedish Tax Agency’s webpage.

– CEOWORLD magazine recently published a ranking in which Sweden ranks third in terms of women’s rights. How do you see the situation of women in the Republic of Moldova and what actions do you think should be taken to improve it?

– Gender equality means that women and men have the same opportunities to shape society and their own lives. This includes issues such as power, influence, finances, education, work, physical integrity as well as sexual and reproductive health and rights. I believe this is a win-win, both for individuals and society.

The Swedish government is committed to building a society in which girls and boys, women and men have the same power to shape society and their own lives and live their lives to their full potential. Sweden has come a long way but there is still a lot of work to be done.

Here in the Republic of Moldova, Sweden is working for gender equality and women’s rights together with partner organisations, in order to increase women’s political participation and representation, enhance women’s economic empowerment with a focus on small and medium-sized enterprises and in the ICT-sector, and ensuring a life free of violence for women and girls.

– Corruption is a serious problem in the Republic of Moldova, we would like to know your opinion on this phenomenon and on what impact it has on our cooperation relations with Sweden?

– Corruption is devastating for any society. When we suffer from corruption, it is hard to achieve economic development and an improved standard of living for all. This is true in Moldova and everywhere else in the world.

Apart from the obvious harm that is caused when government resources are used for personal gain, corruption harms the very trust that societies need to grow stronger and more prosperous. Lack of trustworthy institutions will lead to less foreign investments that create jobs and grow the economy.

The Association Agreement between Moldova and the EU is an important tool in the fight against corruption, with commitment to democratic principles and the rule of law at the core of agreement.

For us as a development partner we relate to the phenomenon of corruption in various ways. First it is of course important for us to do our outmost to ensure that our taxpayers’ money that we invest here in Moldova are used in accordance with rules and regulations and that we eliminate the risks for corruption. Secondly, we aim at addressing the phenomenon as such, for example through capacity raising support to our partners, necessary reforms of the justice sector and support to independent media that can expose corruption.

I find it encouraging that fighting corruption is a top priority for the Moldovan government. When Moldova manages to effectively address corruption it will inevitably benefit the investment climate in Moldova, including making it easier for Swedish companies to develop their businesses here.

– What can you tell us about the Swedish companies operating in the Republic of Moldova, to what extent are the Swedes interested in investing in our country?

– There is definitely a potential for increased economic partnership between Sweden and Moldova. Today there are a handful of companies present here, such as Ericsson, Oriflame, Synevo, Volvo Trucks and Samres.

With further reforms and closer EU-integration, I believe the number of Swedish companies operating in Moldova will increase. Swedish companies are always looking for modern and dynamic partnerships and there are a lot of potential for that in Moldovan companies.

– What Moldovan products do you think would be welcome on the Swedish market? What actions are needed to support these exports and strengthen economic partnerships between Moldova and Sweden?

– Today close to two thirds of all Moldovan exports go to the EU. This is in part thanks to the free trade agreement the Moldova and the EU. Moldova has many great products that I am sure would be most welcome on the Swedish market. Today the main goods that reach the Swedish market from Moldova are from the textile industry, followed by agricultural products like vegetables, fruits and nuts. It is also possible to buy Moldovan wine at the Swedish non-profit state-owned company that holds exclusive rights to retail alcoholic beverages in Sweden. I believe it is only a matter of time until more Swedes discover Moldovan wine and start asking for an even broader collection. I also see great potential in the Moldovan IT-sector. Sweden is proud to be partnering with USAID, EU and others in support of digitalisation and innovation. Initiatives have been, and are, beneficial for the development of the Moldovan tourism sector, the fashion and creative industries and the IT sector. We also work with small and medium size enterprises on both sides of the river Nistru to boost their capacity to reach the EU market. Further work on EU integration and adaption to EU standards will increase Moldova’s opportunities for export and business relations.

– In what other areas do you think a collaboration between Sweden and the Republic of Moldova would be beneficial?

– Cultural collaboration is a field where I see many interesting things happening. Sweden continues to be engaged in cultural events taking place in Moldova. The Moldox Film Festival as well as events where young Moldovan filmmakers can materialize their creativity and talent within workshops hosted by Swedish documentary filmmakers are some examples of how arts and culture give us possibilities to meet and collaborate. Also, the Embassy of Sweden in Chisinau has been supporting the Ethno Jazz Festival for several years, a festival that brings together jazz musicians and bands from all over the world, including Sweden, on Moldovan stages. I am confident that more interesting projects in the cultural field will be carried out.

– What do you think are the values ​​we need most, today, in the society we live in, and what can we learn from the Swedes?

– In many societies, we see an increase in polarisation and mistrust between people. I think we need to look beyond our differences and embrace diversity. We all want to live in peace and prosperity. The only way to get there is by working together – as countries, as leaders, and as people. I think we can all learn from each other. A lesson we have learned in Sweden is the importance of investing in our democracy, human rights, and gender equality not only because it is the right thing to do, but also because it is smart and benefits development. While doing so we need to be transparent and hold each other to account to also build trust for the institutions that has such a great impact on our daily lives. Our societies thrive when citizens know their rights but also their responsibility to contribute to this end. Showing solidarity and compassion with each other and take an active part in building our societies makes our societies evolve. Here I think we all can learn from the remarkable Moldovan response to all the refugees flying Russia’s aggression war in Ukraine. Thank you for showing the world what it means to have a big heart.

– Your Excellency, we would like to thank you for your time, for your shared thoughts and we wish you continued success in your mission.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE