Furt tacit de peste 300.000 de lei cu acordul primăriei?

1407
0

O stație de pompare nefuncțională din satul Cuhnești, raionul Glodeni, a devenit subiect de investigații după ce câteva persoane au tăiat fier în valoare de circa 300.000 de lei. Cei trei bărbați au fost surprinși la stație în noaptea de 29 iunie de către un consilier local, aceștia i-au comunicat că lucrează la indicația primarului de Cuhnești pentru o recompensă de 10.000 de lei. Mai mulți consilieri locali susțin că furturile au loc frecvent și că primarul satului știe despre ele și nu întreprinde nimic pentru a le stopa. Cea din urmă, Angela Ciobanu (de la Partidul „Șor”), respinge toate acuzațiile, menționând că totul a fost furat până a veni ea în funcție. Inspectoratul de Poliție Glodeni a deschis o anchetă privind acest caz.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În noaptea de 29 iunie, trei bărbați au fost surprinși la stația de pompare din satul Cuhnești, raionul Glodeni, așteptând să fie remunerați pentru fierul tăiat pe parcursul zilei. Bărbații au fost surprinși întâmplător de către consilierul Victor Schin.

Pe 29 iunie, pe la ora 22:00, veneam din direcția Bălți și am mers pe drumul de la Ciuciulea care leagă Cuhneștiul pe de-a dreptul. Am văzut o mașină care se deplasa înaintea mea, după care a dispărut. Atunci mi-au apărut dubii că ceva nu este curat. Am luat un lucrător de la primărie și ne-am întors la stația de pompare. Acolo am depistat trei bărbați care se odihneau în mașină. La întrebarea ce caută acolo, au răspuns că păzesc metalul tăiat ziua, să nu se fure noaptea. Când i-am întrebat cine le-a permis, au răspuns că doamna Primar. Am anunțat poliția și pe consilierul Bețișor și pe primară”, ne spune Victor Schin, consilier la primăria Cuhnești.

Acesta ne asigură că furturi de acest gen s-au mai întâmplat și înainte și că primarul localității cunoștea despre ele, dar nu a întreprins nimic. Mai mult, Angela Ciobanu ar fi coordonatoarea acestora, fapt confirmat și de alt consilier.

Chiar în acea zi de 29 iunie, când se tăia metalul de la stație, am avut ședința consiliului. Doamna primar a inițiat un proiect de a casa tot metalul de la acea stație de pompare. Dorea să facem un fel de „inventariere”, precum că noi, consilierii, recunoaștem că acel metal deja nu mai este. Noi nu am aprobat, deoarece am înțeles cum stă treaba. În acea seară când au fost depistați muncitorii la stația de pompare, aceștia așteptau recompensa de la primariță pentru serviciile făcute. De cel puțin 10 ori la ședința consiliului s-a discutat despre furtul de la stația de pompare. Mai mult, doamna primar a fost înștiințată despre furturi chiar în flagrant, dar nu a luat nicio măsură. Din păcate, nu putem dovedi acele furturi”, susține Sergiu Bețișor, un alt consilier local.

Totul s-a făcut cu acordul primăriței

Unul din bărbații care au participat în ziua de 29 iunie la tăierea fierului la stația de pompare a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că totul a fost convenit cu Angela Ciobanu.

Totul s-a făcut cu acordul primăriței. Ea a zis că vrea să demonteze fierul de acolo pentru că se fură. A fost unul din muncitori și a vorbit cu ea, deoarece nu avea să mergem toți. Luni au vorbit, marți ne-am apucat de lucru. Marți și miercuri am lucrat, iar seara stăteam acolo pe loc ca să nu fure cineva fierul și așteptam să vină să le încarce și să le ducă la primărie, și desigur, să ne plătească. Primărița ne-a promis câte 10 mii de lei (sumă pronunțată și în audio). Trebuia să ne plătească, pentru că nu am venit de la 120 de kilometri să muncesc degeaba. Eu sunt din raionul Ocnița, vreau să vă spun că nici nu știam unde se află această stație de pompare și nici chiar satul, l-am găsit folosind GPS-ul”, spune Vasile, unul dintre muncitori.

Într-un audio efectuat de către consilierul Victor Schin la fața locului în seara de 29 iunie, Ciobanu neagă totul și susține că nu-i cunoaște pe acei muncitori. Aceasta se încurcă în declarații mai ales când unul din muncitori îi spune despre o butelie de gaz care îi aparține și a fost lăsată la ea în gospodărie.

 

Primărița spune că nici nu ne cunoaște, dar o butelie de gaz de a mea se află și acum la ea în ogradă, deoarece a mea era defectă și ne-a dat una de a ei pentru a lucra la stație. Ea vrea să iasă basma curată, dând vina pe noi, dar sper ca poliția să-și facă treabă. Eu am patru copii acasă, nu vreau să stau închis sau să plătesc amendă pentru jocurile ei”, menționează Vasile.

Angela Ciobanu neagă totul

Primărița satului Cuhnești, Angela Ciobanu, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că nu a știut nimic despre lucrări și că la acea stație s-a furat totul până la venirea ei în funcție.

Eu nu am știut nimic. Când am fost la fața locului atunci, în seara de 29 iunie, fiind sesizată de către consilierul Victor Schin, le-am spus să cheme poliția. Pe unul dintre ei l-am mai văzut, deoarece a fost cu câteva săptămâni în urmă la mine și mi-a zis că vrea să ia în arendă acea stație. La care i-am spus că acest lucru trebuie convenit și adoptat de către consiliul primăriei”, ne spune Ciobanu.

După câteva minute, primărița ne-a telefonat și ne-a comunicat că s-a văzut cu unul dintre cei trei muncitori cu două zile înainte de furt și că subiectul discuției ar fi fost darea în arendă a stației de pompare.

A venit cu două zile înainte unul dintre ei și mi-a zis că vrea să ia în arendă acea stație. Am refuzat deoarece acest lucru nu poate fi făcut fără acordul consiliului local. Mă gândesc că ei au văzut că nu-i nimeni prin preajmă și s-au vârât de capul lor, iar când au fost prinși au dat deja vina pe mine”, spune Ciobanu.

Fierul tăiat ar valora circa 300.000 de lei

Consilierii locali declară că, din cele trei stații de pompare, care valorează, conform actelor, aproape 7 milioane de lei, timp de mai mulți ani s-au furat țevi, pompe, dar și motoare.

Sergiu Bețișor a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că, la 29 iunie, la stația de pompare au fost tăiate opt bucăți de metal a câte 12 metri. Conform consilierului, fierul ar valora circa 300.000 de lei plus prejudiciul pentru dărâmarea unei părți din construcție.

Un astfel de material de 12 m costă în ziua de astăzi la vreo 40 de mii de lei. Acesta nu se consideră fier uzat, e fier întreg”, a adăugat consilierul local.

Angela Ciobanu susține că nu cunoaște valoarea fierului furat și nici ce se va întâmpla cu acele construcții.

Nu cunosc cât valorează acel fier. Nu știu ce o să se întâmple mai departe cu acestea, ele sunt în evidența primăriei, atât. A fost pornită o anchetă, am dat și eu declarații”, susține primărița.

Inspectoratul de Poliție și Procuratura de la Glodeni au inițiat o anchetă pe marginea acestui caz. Ion Bandalac, șef al Inspectoratului de Poliție Glodeni, a declarat pentru „Gazetă” că a fost inițiată o anchetă, se audiază cei implicați, dar deocamdată nu ne poate oferi mai multe detalii.

Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE