Măsurile antiinflaționiste ale Băncii Naționale a Moldovei, care urmărește o scumpire a creditelor pentru a reduce consumul și, în final, a opri creșterea prețurilor, are efecte colaterale, nedorite de nimeni. S-au scumpit toate creditele, nu doar cele de consum, inclusiv cele acordate anterior, iar cei mai afectați sunt debitorii cu împrumuturi pe termen lung. Printre cei mai afectați se numără beneficiarii creditelor ipotecare, care au împrumuturi pe perioade de până la 25 de ani, iar ratele plătite lunar aproape că s-au dublat.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDobânda la creditele ipotecare, oferite în cadrul programului „Prima casă”, a crescut cu 5,35%, potrivit unei informații prezentate de ministrul finanțelor Dumitru Budianschi în timpul unei audieri în plenul Parlamentului. Majorarea este discutată pe larg de beneficiarii acestor credite, în marea lor parte funcționari publici sau angajați cu salariu fix la privat sau la buget.
„Nu ne rămân bani pentru mâncare”
Potrivit postării de pe Facebook a unei beneficiare a programului, dobânda la credite a ajuns la 12,70-12.97%.
„Dacă luăm în considerație veniturile medii ale unui cuplu în Republica Moldova, ambii fiind încadrați, este un dezastru. Deci, venitul mediu constituie 12-15 000 lei per familie. Creditul s-a majorat cu 52-61%. Creditul nostru a fost 6500 și acum este 11 218, minus compensația de stat, care nu s-a majorat”, scrie aceasta.
Prin urmare, acum cuplul are de plătit lunar în medie câte nouă mii de lei pentru credit, circa trei mii de lei pentru încălzire, alte 1,5 mii pentru energia electrică și apa caldă plus gazul, școala, grădinița și restul serviciilor și, într-un final, rămâne fără bani pentru mâncare. Evident că părinții vor alege să cumpere mâncare și nu le vor rămâne bani pentru a plăti rata la credit, iar dacă nu o achiți trei luni, banca are dreptul să-ți ia locuința.
„Creditul «Prima Casă» a fost accesat practic de familiile tinere cu copii. Astfel, aceste familii sunt pur și simplu date afară din locuință. Chiar nu înțeleg de ce nu au fost separate creditele de consum de cele ipotecare?”, se întreabă femeia cu referire la politicile BNM.
Autoritățile pregătesc soluții
Ministrul Finanțelor Dumitru Budeanschi a declarat vineri, în timpul audierilor din Parlament pentru o moțiune simplă, că premierul Natalia Gavriliţa a pus în sarcina Ministerului Economiei să elaboreze cât mai curând un set de propuneri privind compensarea de către stat a ratei majorate la creditele ipotecare.
El nu a fost de acord cu propunerea unuia dintre deputaţi ca rata dobânzii la împrumuturile din cadrul programului „Prima casă” să fie plătită din profiturile băncilor comerciale.
„Nu putem acoperi majorarea dobânzilor în detrimentul profiturilor băncilor. La stabilirea modului de compensare, aceasta se va face de la bugetul de stat”, a explicat ministrul.
Și președintele Comisiei Parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba, a spus că autoritățile sunt preocupate de problemă.
„Știm că oamenii își fac griji și știm că la unii există risc de supraîndatorare. Îmi dau bine seama că pentru bugetul multor cetățeni acele 2-3 mii de lei cu care au crescut ratele ar putea să fie fatale. Știm că este complicat în aceste timpuri incerte. Curând vor fi anunțate unele măsuri de susținere. Detalii mai concrete vor fi comunicate în câteva zile”, a precizat acesta.
Un program destinat tinerilor
Potrivit datelor, prezentate de Budianschi, statul a plătit până acum băncilor garanţii ipotecare doar în două cazuri din opt mii. Altfel spus, din cele peste opt mii de credite acordate în cadrul programului, Guvernul a fost nevoit să intervină pentru a susține doar doi beneficiari, care nu au putut achita ratele la credit. Ceilalți au făcut față, deocamdată.
Programul „Prima casă” a fost lansat în martie 2018. Potrivit explicații de la acel moment al Ministerului Finanțelor, programul extinde accesul la creditul ipotecar către persoanele tinere, cu efect direct în crearea unei premise de stabilitate pentru acest segment de populație și diminuarea efectului de migrație.
Întrucât acest program este realizat prin intermediul garanției de stat, produsul a fost conceput a fi mai accesibil în comparație cu alte credite imobiliare.
La procurarea locuinței prin intermediul programului, beneficiarul trebuie să țină cont de câteva reguli. Preţul de procurare a locuinţei nu trebuie să depășească suma de un milion de lei. Beneficiarul trebuie să achite inițial cel puțin 5% din prețul de procurare a locuinței, iar termenul de rambursare a creditului ipotecar este de până la 25 de ani, dar nu trebuie să depășească vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă stabilită de legislație. Altfel spus, persoanele de 50 de ani, care cumpără locuința prin intermediul programului, urmează să ramburseze toate ratele până la ieșirea lor la pensie la 63 de ani.
Un factor important este că statul garantează 50% din valoarea locuinței. Astfel, programul ajută tinerii care nu au ce pune în gaj la contractarea unui credit.
Soluția Ministerului Economiei
Ministerul Economiei a plasat spre consultare publică un proiect de modificare a legislației referitoare la implementarea programului „Prima Casă”, „în scopul atenuării șocurilor de majorare a dobânzilor și susținerea beneficiarilor activi ai programului”.
Autoritatea propune limitarea majorării ratei dobânzii la creditele ipotecare în cadrul programului astfel încât aceasta să nu poată fi majorată cu mai mult de patru puncte procentuale în jumătate de an și cu șase puncte procentuale într-un an.
Formula prin care se calculează costul creditelor, acordate în cadrul programului, trebuie să conțină rata de referință, comisionul de garantare și marja băncii.
Rata de referință este publicată de Banca Națională a Moldovei și se calculează în funcție de rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valută națională cu termenul de la 6 la 12 luni. În luna mai aceasta a fost de 9,47%.
Comisionul de garantare este stabilit de Ministerul Finanțelor care îl revizuiește o dată la doi ani și se calculează din soldul garanției. Comisionul de garantare constituie 0,5% din valoarea garanției sau 0,25% din valoarea creditului.
Marja băncii este surplusul maxim pe care-l poate adăuga banca la rata creditului și este precizat anual de Guvern. La lansarea Programului marja a fost stabilită la nivelul de 3%.
Ținând cont de aceste trei componente, rata maximă a dobânzii anuale a creditelor noi acordate aplicată de către bănci constituie în prezent 12,72%.
8030 de beneficiari
De la lansarea Programului până în prezent, prin intermediul acestuia au fost procurate 8030 de locuințe. Este de menționat că din martie au procurat locuințe circa 280 de persoane.
Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,39 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor active constituie 2,12 miliarde de lei.
Din 8030 de beneficiari, 5511 sunt familii, iar 2519 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,5 ani.
Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,86 metri pătrați, iar valoarea medie a locuințelor procurate constituie 639,83 mii lei.
Astfel, 7494 de locuințe au fost procurate în zonele urbane, iar 536 – în zonele rurale. Dintre acestea, 7278 sunt apartamente, iar 752 – case de locuit individuale.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE