Ploaie de medalii pentru luptătorii moldoveni la Europenele U-20

579
0
Ion Demian, campion european U-20

În numărul precedent al Gazetei de Chișinău am menționat că săptămâna trecută reprezentanții Moldovei au cucerit două medalii la Campionatele Europene de lupte Under-20, ce s-au desfășurat în perioada 27 iunie – 3 iulie curent la Roma (Italia). Vă reamintesc că în stilul de greco-romane Alexandrin Guțu (cat.77 kg) a devenit campion continental, iar Ilia Cernovol (82 kg) a cucerit distincția de bronz.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Marșuri triumfale

Iată că și în această săptămână luptătorii noștri și-au continuat marșul triumfal la competițiile din capitala Italiei. Astfel, la proba de lupte libere a excelat Ion Demian (92 kg), care și-a adjudecat titlul continental suprem după o serie de partide extrem de dificile, cu mult nerv și mare suspans. În meciul său inaugural la acest turneu, el s-a confruntat cu maghiarul Krisztian Gabor Angyal, care a și preluat conducerea încă din start, după ce a reușit să-și scoată oponentul în afara perimetrului saltelei de luptă (0-1). În scurt timp, Ion a restabilit egalitatea, printr-un procedeu identic, ca să încheie repriza în avantaj, după trecerea adversarului la sol (3-1). Sportivul din Ungaria nici gând să se lase bătut, și în debutul părții a doua reduce din handicap (3-2). Până la urmă, fiind superior din punctul de vedere al pregătirii fizice, Ion reușește să se impună cu 9-2.

În sferturi, conaționalul nostru a avut de înfruntat o rezistență acerbă din partea sportivului din Germania, Kiril Kildau. Prin trei procedee consecutive (fiecare apreciat de arbitri cu câte un punct), discipolul școlii moldovenești de lupte reușește desprinderea (3-0), însă la sfârșit de repriză adversarul realizează o aruncare de 4 puncte și preia conducerea. Antrenorii noștri au contestat imediat decizia (challenge), însă reluarea video îi dă dreptate sportivului neamț, așa că pierdem încă un punct (3-5). La începutul reprizei secunde, Ion Demian egalează printr-un procedeu de aruncare, însă rivalul său restabilește repede diferența (5-7). Or, și de această dată superioritatea pregătirii fizice îl ajută pe compatriotul nostru să iasă biruitor din situație: mai întâi cu un mare supraefort el reduce din diferență (6-7), apoi egalează, ca pe final să fie de neoprit, impunându-se cu 14-8.

Semifinala s-a dovedit a fi la fel de disputată ca și lupta precedentă. Deși atletul nostru reuși din debut să acumuleze 4 puncte, reprezentantul Franței, Adlan Viskhanov (luptător de origine cecenă) a redus la minimum handicapul, însă nu i-au ajuns puteri pentru mai mult, scor 4-3. În finala mare, contra georgianului Andro Marghișvili, Ion a fost condus cu 0-1, dar, încet-încet, a preluat inițiativa, lipsindu-l de orice șansă de a învinge: 11-1 (victorie prin superioritate tehnică).

În acea zi, încă un luptător de-al nostru s-a calificat în finală. Este vorba despre Gheorghi Cara (74 kg). Mai întâi el a trecut de sportivi din Israel, Vartan Oganissian, și respectiv din Slovacia, Marek Bazso, în ambele partide impunându-se prin tuș în prima repriză. Meciul din sferturi, împotriva atletului din Ucraina, Vadim Țurkan, se dovedi a fi unul generator de intrigă și de suspans. Deși Gheorghi încheie prima parte cu un avantaj confortabil de 4-0, în repriza a doua adversarul a egalat situația (6-6), sportivul din Moldova reușind să smulgă victoria doar cu 5 secunde înainte de fluierul final (7-6).

Semifinala, disputată în compania georgianului Luka Cihitunidze, a ținut spectatorii cu sufletul la gură până în ultima secundă. Caucazianul și-a asigurat repede un avantaj de 4 puncte (prin aruncare cu mare amplitudine), pe care l-a protejat apoi cu multă abilitate. Asta până la un moment. Astfel, cu un minut înainte de sfârșitul reprizei, scorul devine 0-6 și starea de lucruri pentru sportivul nostru devine cu adevărat amenințătoare. Georgianul forțează evenimentele, însă este trecut la sol, Gh. Cara reușind să dezamorseze un pic situația (2-7). În partea secundă a meciului, el izbutește să-și scoată adversarul din perimetrul saltelei, ca să nimerească la rândul său în aceeași capcană (3-8). Iar cu un minut înainte de soneria finală, întreprinde două acțiuni consecutive de trecere la sol și tentativă de a-și fixa rivalul pe omoplați, reducând astfel semnificativ din diferență (7-8). Acum mai avea nevoie doar de un singur punct pentru a câștiga, lucru pe care îl și obținu în ultima secundă a partidei, georgianul fiind penalizat pentru evitarea luptei. În finală, Gheorghi cedă cu 1-11 în fața azerului Dzhabrail Gadzhiev, oboseala spunându-și greul cuvânt.

Succesele luptătorilor noștri nu s-au rezumat la aceste rezultate. Astfel, pe treapta a treia a podiumului de premiere au mai urcat Constantin Chirilov (65 kg) și Pavel Andrușca (70 kg). Primul a trecut de Muhamed Bektemirov (14-12, Austria), Egzon Xhoni (10-0, Kosovo) și Tigran Ghazaryan (6-5, Armenia), cedând în duelul cu viitorul campion, Mykyta Zubal (8-16, Ucraina). Al doilea i-a învins pe Ivan Stoyanov (10-6, Bulgaria), Mateusz Luszczynski (tuș, Polonia), Viljams Lutkevics (4-4, Letonia) și Marcell Nagy (6-0, Ungaria), pierzând partida cu viitorul campion Hayk Papikyan (Armenia).

Avem două vicecampioane continentale

La aceste întreceri fetele din Moldova au demonstrat că nu sunt cu nimic mai prejos decât performerii noștri de gen masculin, adjudecându-și două medalii de argint. În prima ei luptă, Mihaela Samoil (53 kg) a trecut prin clipe extrem de dificile în confruntarea cu sportiva din Turcia, Emine Çakmak, cedând la un moment dat cu 0-7. Până la urmă, discipola antrenorilor Andrei și Petru Chiperi s-a impus cu 11-7 în fața titratei adversare (în 2021 a fost medaliată cu bronz la Mondialele de juniori). Apoi ea a trecut de Carla Soler (tuș, Spania) și de Natalia Klivciuțka (2-2, Ucraina), ca în finală să fie învinsă de germana Amory Andrich, în 2019 vicecampioană europeană la cadeți.

Mihaela Samoil, vicecampioană europeană
Mihaela Samoil, vicecampioană europeană

 

Mihaela Samoil își domină adversara
Mihaela Samoil își domină adversara

La rândul ei, o altă elevă a Liceului Republican cu Profil Sportiv din Chișinău, Luciana Beda (68 kg), a câștigat luptele cu Yasmin Alonso Ez Zahir (tuș, Spania) și cu Caroline Victoria Kvist (12-8, Suedia), în finală fiind mai bună atleta din Turcia, Nesrin Bas. În clasamentul general pe echipe, lotul Moldovei s-a situat pe un prestigios loc 5.

Luciana Beda, în acțiune
Luciana Beda, în acțiune

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE