Robii de la „Colibri”

6899
0

Deși Compania „UNGAR” SRL nu plătește de șapte luni salariile la circa 160 de angajați și are 167 de conturi blocate, aceasta continuă să activeze

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Circa 160 de angajați ai companiei „UNGAR” SRL, producătoare de torturi și deserturi sub marca comercială COLIBRI, nu primesc salariile din luna noiembrie 2021. Deși li s-a promis de nenumărate ori că își vor ridica salariile, oamenii nu și-au primit lefurile nici până în prezent. Petițiile angajaților către Inspecția Teritorială de Muncă (ITM) Chișinău, Inspectoratul de Stat al Muncii, nu au schimbat situația nici după 15 luni de când au adresat petițiile. Majoritatea angajaților stau pe cont propriu acasă și nu au din ce trăi. ITM mai bine de un an de zile a întocmit procese-verbale și a emis două prescripții de remediere a situației fiecare a câte 30 de zile, prin care administrația „UNGAR” SRL se obliga să achite restanța la salarii până la 30 aprilie 2021. La 31 mai 2022, ITM a trimis dosarul către Judecătoria Buiucani. Pe parcursul unui an, Direcția administrare a Serviciului Fiscal de Stat (SFS) a aplicat întreprinderii 167 de ordine de INCASO, dar întreprinderea continuă să funcționeze.

Am fost informați de mai mulți angajați ai companiei „UNGAR” SRL, producătoare de torturi și deserturi sub marca comercială COLIBRI, că nu-și primesc salariile din luna noiembrie 2021. Aceștia susțin că s-au adresat de nenumărate ori la superiori și aceia le tot promiteau de la o zi la alta salariile. Așa au trecut șapte luni. Potrivit unei cofetărese, căreia îi păstrăm anonimatul, colectivul de circa 60 de angajați din filiala unde lucrează femeia s-a adresat cu o plângere și Inspectoratului de Stat al Muncii. „Acolo, dl Dumitru ne-a spus că nu are cu ce ne ajuta, doar să ne adresăm în judecată de sine stătător”, ne-a mărturisit femeia.

Contabilitate dublă?

Lucrez la COLIBRI de 13 ani și pe parcursul anilor au mai existat rețineri, dar perioade scurte de câteva săptămâni. În ultimii patru ani, de când s-au schimbat patronii, avem rețineri mari de salarii. Acum deja e imposibil de răbdat. Din luna noiembrie nu am primit leafa. Nu am pe ce să trăiesc. Am copii. Lucrez cofetar. Am 6400 de lei salariu oficial, dar neoficial, după mai multe ore lucrate ridic în plus de la 3 la 5 mii de lei. Sunt luni când primeam și 9.000-12.000 de lei. Avem un grafic de lucru: două zile peste două sau trei zile peste una. E individual la fiecare. Așa, avem și salarii diferite”, îmi mărturisește angajata, care acum, după ce a scris ca și alte câteva zeci de angajați cerere pe cont propriu din cauza neplății salariilor, stă acasă.

Potrivit cofetăresei, anul trecut, de sărbătorile pascale, angajații de la COLIBRI au ieșit la grevă, la fel, din cauza neplății salariilor.

Niciodată nu am primit fluturașul de salariu”

Am fost măguliți atâtea luni. Ne urcam sus la Irina Mihailovna Dimitriu, care e director executiv, și întrebam de salarii. Ea doar promitea. Au spus că la Paști vom primi salariile. A trecut Paștele și nimeni nu a primit nimic. Suntem 60 de oameni în secție. Pe 10 mai 2022 am scris cerere pe cont propriu și stau acasă. Mulți stau acasă. Au reușit să-i convingă pe 15 angajați care fac acum comenzile. Am auzit că le-au dat salariile pe luna noiembrie, dar nouă nimic”, îmi spune iritată femeia și indignată de faptul că cei 15 angajați s-au lăsat măguliți și nu au fost solidari.

Am fost la Irina Mihailovna să-mi dea fluturașul de salariu ca să știu exact suma de bani pe care trebuie s-o primesc pe lunile restante și nu vor să ne-o dea. Niciodată nu am primit fluturașul de salariu. Avem scrisă și semnată, de 58 de angajați, o plângere către șefi, către șefa care conduce – Olga Ivanovna Țepordei. Nu am lăsat o copie. Am greșit, dar plângerea e la ei în birou. O bătaie de joc de oameni. Am înțeles că au deschis o firmă în România și acolo construiesc și tot ce vând aici, banii adunați, investesc. Altă explicație nu găsesc, pentru că torturile și biscuiții se vând ca pâinea caldă.”

Eliberați de la locul de muncă fără achitarea restanțelor salariale

Femeia ne-a spus că mulți au plecat din cauza neachitării salariilor și așteaptă deja câte un an și jumătate banii, dar nu i-au primit nici azi.

Aceeași istorie ne-a povestit o altă cofetăreasă. Femeia a lucrat nouă ani la COLIBRI și primea un salariu de 9-10 mii de lei lunar, dar niciodată nu a primit fluturașul de salarizare. „Nu am idee cât se achita pentru impozite. Salariul era în funcție de cât lucram pe zi. Trebuie să primesc o restanță salarială de vreo 40 de mii de lei. Nu știu când voi vedea banii. A avut loc un proces de judecată și nu s-a rezolvat nimic. Pe 21 iunie va avea loc al doilea. Judecătorul a cerut administrației să prezinte listele cu lucrători, adresele lor de trai și sumele de bani restante”, ne-a mărturisit chișinăuianca.

O altă angajată, aflată la vârsta de pensionare, căreia, la fel, îi păstrăm anonimatul, este indignată de faptul că îi sunt încălcate drepturile, dar nicio instituție de stat nu o poate ajuta nici pe ea, dar nici pe ceilalți colegi ai săi.

Am lucrat ca robii. Am lucrat că vreau să am o pensie care să-mi permită să exist la bătrânețe. Șapte luni de zile nu am primit salariul. Suma oficială pe care trebuie s-o ridic este de circa 60 de mii de lei. Pentru că salariul oficial al unui cofetar este de 6500 de lei. Am scris cerere din cont propriu și stau acasă. Caut de lucru. Sunt îngrozită pentru că unde sun pentru a-mi căuta de lucru când mă întreabă de vârstă îmi închid telefonul sau tac, fac o pauză și-mi promit că vor telefona. La noi, după ce împlinești 50 de ani, e foarte greu să-ți găsești un loc de lucru plătit oficial, cu pachet social. La negru găsești, deoarece așa suntem văzuți noi, cei trecuți de 50”, mărturisește femeia.

Nu știu ce bani merg în fondul social. Au fost luni când 60% din salariu ni s-a dat cash și 40% pe card”

Lumea e lașă, au cedat, doar prin solidaritate am fi putut obține ceva, dacă nu mergeau colegii la lucru. Acum lucrează în secție 15 oameni în loc de 60. Să știți că niciodată nu am primit fluturașul de salarizare și nici contractul de muncă pe care ar fi trebuit să-l primească fiecare angajat. Nu știu ce bani merg în fondul social. Au fost luni când 60% din salariu ni s-a dat cash și 40% pe card. Am cerut certificatul de salarizare și contractul de muncă. Mi-au zis că responsabila e în deplasare în România și va fi peste o lună de zile. Desigur că evită să ne dea fluturașii de salarizare și contractul de muncă. O încălcare foarte gravă. O indiferență totală, dar nimeni nu ne poate apăra drepturile”, susține trist femeia, care a scris plângere ca alți zeci de angajați la Inspectoratul de Stat al Muncii pentru a li se face dreptate.

Cu 167 de conturi blocate în 2021, „UNGAR” SRL funcționează și în 2022

Am fost la Inspecția Teritorială de Muncă (ITM) Chișinău, Inspectoratul de Stat al Muncii, pentru a afla dacă sunt la curent cu cazul de la „UNGAR” SRL și ce acțiuni a întreprins instituția de stat pentru a ajuta angajații.

Șeful ITM Chișinău, Marin Marcu, ne-a comunicat că, pe parcursul anului 2021, pe adresa ITM Chișinău au parvenit 44 de petiții de la angajații „UNGAR” SRL, dintre care 14 petiții vizau neachitarea calculului final la încetarea contractului de muncă și 30 de petiții vizau nemijlocit admiterea restanțelor la plata salariilor.

În procesul-verbal de control s-a constatat că, la 25 februarie 2021, restanța salarială era circa 2. 659.134 de lei față de 160 de salariați. S-a constatat depășirea termenului de achitare a salariilor, mai mult de două luni. O altă încălcare – neefectuarea achitărilor în ziua încetării contractului individual de muncă și o ilegalitate – neachitarea compensației pentru concediul nefolosit, la fel, la încetarea contractului individual de muncă.

Astfel, după întocmirea procesului-verbal, a fost emisă o prescripție de a remedia încălcarea în termen de 30 de zile. Astfel, prin informația și nota contabilă prezentată de către administrație, agentul economic se obliga să achite restanța salariilor până la 30 aprilie 2021.

Prescripții de remediere pe hârtie

Concomitent, administrația „UNGAR” SRL a prezentat un șir de acte; confirmare de la Direcția administrare a Serviciului Fiscal de Stat (SFS) precum că asupra conturilor de decontare a întreprinderii au fost aplicate 101 ordine de Incaso, care la sfârșitul anului 2021 au ajuns la 167. E vorba de ordine de încasare a restanțelor – atât a celor legate de restanțele companiilor față de bugetul public de asigurări, cât și, de asemenea, a titlurilor executorii emise de executorii judecătorești. Restanța la bugetul public era de 3.260.000 lei, inclusiv penalități de 152 de mii de lei”, ne-a comunicat Marin Marcu.

Ulterior, ne-a spus Marin Marcu, inspectorii au monitorizat lunar situația. La parvenirea altor plângeri se solicita informația de la „UNGAR” SRL.

S-a constatat că, parțial, la un șir de salariați restanța se lichida, dar, concomitent, atunci când se verifica informația lunar se depista faptul că restanța la salarii este în creștere. Numărul de petiții era lunar în creștere. Între timp au apărut și multe persoane care nu s-au adresat la ITM, dar au mers direct în instanța de judecată. Asta s-a depistat prin ordinele de încasare emise de către executorii judecătorești. Avem ordine emise față de persoane fizice și avem ordine emise de către SFS.”

Am vorbit cu două cofetărese, ambele cu prenumele Maria, care au plecat de la „UNGAR” SRL din cauza neachitării salariilor, dar au acționat administrația în judecată pentru neachitarea salariilor pentru munca prestată. Femeile nu au fost vorbărețe, deși ne-au spus că „nu au primit salariile, dar au lucrat ca robii”.

În 2022 restanța salarială s-a majorat cu trei milioane de lei

Astfel, 167 de conturi ale „UNGAR” SRL erau blocate în decembrie 2021.

Potrivit șefului ITM, Marin Marcu, situația devenise și mai gravă. Angajații nu-și ridicau salariile, iar restanța pentru salarii creștea.

De la începutul anului 2022, ITM a examinat 19 petiții ale salariaților și ale foștilor angajați „UNGAR” SRL. Restanța pentru salarii a „UNGAR” SRL era la 1 martie de 4.827.402 lei, e vorba de o majorare a restanței cu trei milioane de lei în anul 2021.

Analiza respectivă ne arată că chiar dacă au fost blocate 167 de conturi ale întreprinderii acest lucru nu le-a stopat activitatea. Întreprinderea continuă să-și desfășoare activitatea de antreprenoriat.

S-a făcut un control repetat la 23 martie 2022. Tot atunci le-am prezentat și un plan de remediere a situației, pe care trebuia să-l îndeplinească în 30 de zile.

Lichidarea restanțelor la plata salariilor era primordială, deoarece restanța pentru salarii a crescut de la 4.827.402 lei la 5.876.000 lei în luna martie 2022”, ne-a informat Marin Marcu.

Potrivit lui Marcu, conform procedurii, la expirarea termenului minim de remediere a situației, 30 de zile, dosarul administrativ a fost semnat și a fost transmis spre examinare Judecătoriei Buiucani pe 31 mai, atunci când am mers la ITM.

În prezent, am înaintat materialele pentru a sancționa contravențional „UNGAR” SRL pentru admiterea restanțelor la plata salariilor.”

Deși salariile nu au fost ridicate de către angajați nici până la 31 mai curent, „UNGAR” SRL nu a fost sancționat contravențional.

Nu a fost sancționat, deoarece a fost înaintat un plan de remediere”, ne-a explicat șeful ITM, accentuând că întreprinderea nu este în stare de insolvabilitate.

Ce drepturi li s-au încălcat angajaților de către „UNGAR” SRL?

Li s-a încălcat dreptul de achitare a salariilor, mai ales pentru cei care au demisionat și nu li s-au achitat restanțele salariale. Impozitele la Casa Națională de Asigurări Sociale sunt plătite. Asta demonstrează actele pe care le avem. În acte, în decembrie 2021, SFS ne informează că la bugetul de asigurări sociale s-a încasat suma de 1 mil. 267 de mii de lei”, ne-a informat Marcu.

Reprezentanții ITM Chișinău nu erau la curent că angajații „UNGAR” SRL, care nu și-au ridicat salariile timp de șapte luni, nu au primit niciodată contractul individual de muncă și fluturașii de salariu.

Vadim Crudu, inspectorul ITM Chișinău prezent la discuție, susține că sunt angajați ai „UNGAR” SRL cărora li se achită salariile treptat.

Sunt foști salariați cărora li s-au făcut achitările, după încheierea proceselor de judecată”, ne-a informat Crudu, inspectorul ITM Chișinău.

Inspectorul Crudu le-a sugerat angajaților nedreptățiți să se adreseze în instanța de judecată. El cunoaște cazurile a trei dintre angajați care s-au adresat direct în instanță pentru a li se face dreptate.

Am solicitat informație de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru a afla dacă se achită impozitele în fondul social, pentru câți angajați se plătesc impozitele, care este cea mai mare sumă și care este cea mai mică taxă achitată lunar în fondul social din salariile angajaților, ce penalități se aplică unui agent economic în cazul când nu achită lunar taxele în fondul social pentru angajați și despre cazurile când în firmă sunt persoane care se află în prag de pensionare. Unii chiar au jumătate de an până la pensie. În cazul când pentru ei nu se achită taxele în fondul social, ce riscă persoanele respective? Cum va fi calculată pensia acestor angajați dacă pentru ei nu este achitată taxa în fondul social?

CNAS ne-a informat că „numărul mediu al persoanelor asigurate, angajați ai întreprinderii pentru care „UNGAR” SRL calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii în anul 2021 constituie 168 de persoane. În lunile ianuarie – aprilie ale anului 2022 „UNGAR” SRL a calculat și declarat contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii după cum urmează: ianuarie – 149 de persoane, februarie – 146 de persoane, martie – 122 de persoane și aprilie – 110 persoane, în medie – 132 de persoane”.

Cât privește cea mai mare sumă şi cea mai mică sumă achitată lunar în Bugetul asigurărilor sociale de stat obligatorii, comunicăm că „pentru luna ianuarie 2022 salariul minimum pe entitate este de 1798,21 lei şi respectiv contribuțiile de asigurări sociale de stat (24%) 431,57 lei, salariu max pe entitate este de 50.000 de lei, respectiv contribuțiile de asigurări sociale de stat (24%) 12000 lei.

Pentru luna februarie 2022 salariul minim pe entitate este de 2500 lei şi, respectiv,

contribuțiile de asigurări sociale de stat (24%) 600 de lei, salariu maximum pe entitate este de 50.000 de lei, respectiv contribuțiile de asigurări sociale de stat (24%) 12.000 de lei.

Pentru luna martie 2022 salariul minim pe entitate este de 1479,13 lei şi, respectiv, contribuțiile de asigurări sociale de stat (24%) 354.99 lei, salaril maxim pe entitate este de 50000 de lei, respectiv contribuțiile de asigurări sociale de stat (24%) – 12.000 lei. Pentru luna aprilie 2022 salariul minim pe entitate este de 386,74 lei şi, respectiv, contribuțiile de asigurări sociale de stat (24%) 92,82 lei, salariul maxim – 50000 de lei, respectiv contribuțiile de asigurări sociale de stat (24%) – 12.000 de lei.

Restanțe la CNAS pentru luna aprilie 2022

În prezent „UNGAR” SRL înregistrează restanțe la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în valoare de 156247,86 lei, ceea ce reprezintă obligațiile pentru luna aprilie 2022, al căror termen de plată este data de 25 mai 2022.

Totodată, întreprinderea înregistrează un surplus de plată la majorări de întârziere în valoare de 23930,8 lei, care, la cererea „Ungar” SRL, pot fi trecute pentru achitarea parțială a restanțelor la plata contribuțiilor.

CNAS ne-a informat că neplata contribuţiei de asigurări sociale în termenul stabilit atrage după sine plata unei majorări de întârziere (penalităţi), în mărime de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere până la data plăţii efective a sumei datorate.

La întrebarea privind modalitatea de calculare a pensiilor angajaților „Ungar” SRL, în situaţia în care entitatea nu achită contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, şi care sunt riscurile pentru persoanele menţionate, CNAS ne-a informat că „pensia pentru limita de vârstă se determină prin cumularea stagiului de cotizare realizat pentru perioada până la 01.01.1999 şi după 01.01.1999.

Baza de calcul a pensiei o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat după 1 ianuarie 1999, valorizat la momentul stabilirii pensiei.

Venitul mediu lunar asigurat se determină din suma contribuţiilor plătite în perioadele contributive, cotele de contribuţii stabilite prin lege pentru aceste perioade şi numărul total de luni de cotizare şi se confirmă prin datele contului personal de asigurări sociale din Registrul evidenţei individuale de stat gestionat de CNAS.

Cofetarii care produc torturi nu sunt membri de sindicat de trei ani

Conform normelor legale, în cazul în care angajatorul nu achită pentru salariat contribuţiile de asigurări sociale obligatorii prevăzute de legislaţie, pentru perioadele de angajare în câmpul muncii, aceste perioade nu sunt contributive şi nu se vor include la determinarea cuantumului pensiei.

Dat fiind faptul că, potrivit art. 7 al Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, dovada stagiului de cotizare se face pe baza datelor din contul personal, gestionat în conformitate cu Legea privind sistemul public al asigurărilor sociale nr. 489/1999, confirmarea venitului asigurat şi a stagiului de cotizare realizat după 01.01.1999 se efectuează în baza datelor din Registrul de stat al evidenței individuale, fără acceptarea certificatelor cu privire la salariu.

Evident că lipsa informaţiilor sus-numite în Registru, precum şi neachitarea contribuţiilor de asigurări sociale pentru o anumită perioadă este în defavoarea viitorului pensionar deoarece atrage după sine excluderea perioadei respective din stagiul de cotizare, micşorarea venitului asigurat şi, respectiv, va influenţa negativ mărimea viitoarei pensii a angajatului entităţii.

Am încercat să aflăm ce a făcut Federația Sindicală a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din R. Moldova „SindLUCAS”. Vicepreședintele „SindLUCAS”, Valentina Chiriac, ne-a răspuns că „angajații care lucrează la producerea de torturi nu sunt membri de sindicat de trei ani. Au refuzat să se înscrie în sindicat”.

Compania UNGAR SRL, producătoare de torturi și deserturi sub marca comercială COLIBRI, a fost fondată în anul 1997.

Gazeta de Chisinau Raspuns….

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE