Ploaie de medalii pentru Moldova la Campionatul de atletism al țărilor mici din Europa

821
0
Athletics Malta (autor Domenic Aquilina)

Componenții delegației Republicii Moldova au cucerit medalii de toate cele trei probe metalice la Campionatul de atletism al țărilor mici din Europa, ce s-a desfășurat pe 11 iunie curent în orașul Marsa (Malta). Astfel, la aruncarea ciocanului a excelat Zalina Marghiev (face parte din echipa Poliției de Frontieră), care s-a învrednicit de distincția de aur, cu rezultatul de 66,06 metri. În același stil magistral a evoluat și un alt reprezentant al dinastiei atletice Marghiev, Serghei (fratele Zalinei, angajat al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”), care s-a impus la aceeași probă, aruncând ciocanul la o depărtare de 74,17 m. Ambii sportivi sunt pregătiți de tatăl lor, Soslan Marghiev, Antrenor Emerit al Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru a face performanță, trebuie să ai multă răbdare și tărie de caracter. În primul rând însă este necesar să ai o capacitate mare de muncă; fără asta nu faci nimic. Dar e nevoie să ai parte și de condiții, de o infrastructură viabilă. Țara noastră cred că se clasează pe ultimul loc în Europa la acest capitol”, este de părere Zalina Marghiev, participantă la patru ediții ale Jocurilor Olimpice.

Zalina Marghiev

Cornul abundenței

Munca plină de sacrificii se vede că poate face minuni. Așa că pe parcursul zilei trofeele supreme au continuat să „curgă” ca din cornul abundenței peste echipa tricoloră. Mai întâi medalia de aur și-a adjudecat-o sportiva naturalizată Anghelina Juk-Krasnova, care participă pentru întâia oară în componența selecționatei țării noastre.

Anghelina Juk-Krasnova

Ea a fost cea mai bună la săritura cu prăjina, stabilind un nou record al Moldovei: 3,80 m. De asemenea, atleta originară din Rusia (orașul Irkutsk) a participat și la proba de săritură în lungime, clasându-se pe locul 9 și aducând puncte prețioase în palmaresul naționalei la aceste competiții.

La alergări, maratonista Lilia Fisikovici, originară din Tiraspol, a concurat pe distanța de 5 mii de metri, sosind pirma la finiș în 16 minute și 42 de secunde. Pe aceeași distanță de cursă lungă la bărbați, Maxim Răileanu s-a învrednicit de medalia de argint (14.24,72 min.). De remarcat că pe treapta de vârf a podiumului de premiere a urcat și reprezentativa masculină a Moldovei la ștafeta suedeză (Alexandru Zatic, Daniel Mititelu, Ian-Gheorghe Vieru și Ivan Galușco), cu rezultatul de 1.53,84 min. La aceeași probă, echipa noastră feminină, alcătuită din Iuliana Dovganici, Diana Podoleanu, Anna Berghii și Tatiana Contrebuț, a câștigat medaliile de argint, fiind cronometrată cu 2.14,05 min. (în cadrul ştafetei suedeze primul atlet aleargă 100 m, al doilea 200 m, al treilea 300 m și al patrulea 400 m, lungimea totală a cursei fiind de 1 km).

Echipa feminină a Moldovei de ștafetă suedeză

Luciu de bronz

În plus, pe treapta a treia a podiumului de premiere au urcat atletele noastre Iuliana Dovganici, la proba de sprint 100 m garduri (14,43 secunde), Dimitriana Bezede, la aruncarea discului (49,31 m), și Anna Berghii, la alergări pe distanță de 400 m (56,57 sec.), ultimele două făcând parte din lotul Poliției de Frontieră, instituție care recent a sărbătorit 30 de ani de la fondare.

De la stânga la dreapta: Dimitriana Bezede, Zalina Marghiev și Anna Berghii

Grație acestei evoluții de excepție, precum și rezultatelor demonstrate de ceilalți membri ai delegației noastre de atletism (locul 4: Ivan Galușco, 400 m, 47,83 sec.; locul 5: Adrian Iordan, 800 m, 1.51,89 min., Ian-Gheorghe Vieru, 200 m, 21,82 sec.; locul 6: Diana Podoleanu, 100 m, 12,13 sec.; locul 7: Tatiana Contrebuț, 200 m, 25,50 sec.; locul 8: Alexandru Zatic, 200 m, 22,12 sec., Daniel Mititelu, 100 m, 10,87 sec., Vadim Doscalov, săritura în lungime, 7,15 m, Victor Neagra, aruncarea discului, 48,50 m; locul 9: Alexandru Zatic, 100 m, 10,88 sec.), în concursul pe echipe Moldova s-a situat pe un prestigios loc 3 din 17 țări participante, cu 99 de puncte acumulate. Campionatul a fost câștigat de echipa Ciprului (118 p.), podiumul fiind completat de lotul țării gazdă (110 p).

Următoarele întreceri de atletism, la care va evolua lotul național al Moldovei, vor fi Campionatele balcanice (Balcaniada) pentru seniori, ce vor avea loc la Craiova (România), în zilele de 18 și 19 iunie 2022.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE