Alegeri locale 2022. Ce se întâmplă cu ratingul PAS

833
0
Sursa foto: www.facebook.com/promolex.md/photos/5738182819529245

Pe data de 29 mai curent, în zece localități din Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale noi. În cazul a opt localități a fost ales primarul, iar în două comune – componența consiliilor locale. Rezultatele alegerilor au declanșat discuții în spațiul public referitor la încrederea și ratingul partidului de guvernare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în satul Moara de Piatră, raionul Drochia, a câștigat candidata Valentina Bejenaru, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), acumulând 63,84% din voturi. În comuna Horodiște, raionul Rezina, a învins reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dorel Iurcu, cu un rezultat de 89,23%. În satul Tătărești, raionul Strășeni, cel mai mare punctaj a acumulat Vladimir Celeev, Partidul „Puterea Oamenilor” – 64,53%.

O altă localitate în care au avut loc alegeri locale este Hagimus, raionul Căușeni. Astfel, primar al satului devenit Veaceslav Cucerovschi, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu 59,02% din voturi. Pe de altă parte, reprezentantul BECS, Victor Tăbîrța, a câștigat alegerile în satul Zăicani, raionul Râșcani, cu un rezultat de 91,02%.

Totodată, în două localități s-a ales componența consiliilor locale. Astfel, în comuna Bobeica, raionul Hâncești, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PDA) a obținut 8 mandate, iar PAS – 5 mandate. În comuna Lozova, raionul Strășeni, PLDM a câștigat 9 mandate, PAS – 4 mandate, iar BECS și candidatul independent Nicolae Lozovanu – câte un mandat.

În trei localități, candidații la funcția de primar nu au întrunit în primul tur mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la vot. Respectiv, CEC a stabilit pentru data de 12 iunie 2022 turul doi al alegerilor locale noi pentru alegerea primarului în comuna Ghetlova, raionul Orhei, satul Glinjeni, raionul Fălești, și satul Zastânca, raionul Soroca.

Potrivit informațiilor prezentate de CEC, în turul doi, reprezentanta Partidului Politic „Șor”, Anastasia Svetlicinîi, a obținut un număr majoritar de voturi în comuna Ghetlova – 50,98%. Primar în satul Glinjeni a devenit Viorel Zarija, Partidul Politic „Partidul Nostru”, cu rezultatul de 57,57 %. În localitatea Zastânca, cele mai multe voturi a primit Valeriu Covalciuc, membru al BECS.

​„Este un semnal pentru PAS”

După desfășurarea alegerilor locale, în spațiul public au apărut mai multe comentarii referitor la rezultatele acestora, în special s-a accentuat faptul că reprezentanții „partidului de guvernare au câștigat funcția de primar doar într-o singură localitate”.

Au fost alegeri locale anticipate în zece localități. Partidul de la guvernare a câștigat doar într-un singur sat. O singură primărie din cele zece. Având toată puterea în țară. Eu cred că e un semnal pentru PAS. Această realitate este mai bună decât orice sondaj sau analiză a unor pseudoexperți de pe la emisiunile tendențioase. Simpatia și votul oamenilor în teren e diferită de cea de pe Facebook”, a scris Ruslan Codreanu, liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, pe rețelele de socializare.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia unor analiști politici, pentru a afla ce înseamnă acest scor pentru PAS.

Discuții exagerate, promovate intenționat de opozanții politici

Faptul că partidul de guvernare a câștigat doar o primărie din cele zece, și acest lucru ar vorbi despre o scădere de rating, cred că sunt niște discuții exagerate și intenționat promovate de opozanții politici ai partidului de guvernare. Aceasta nu înseamnă că partidul nu este într-o scădere de popularitate, trendul și așa este văzut în preferințele electoratului. Nu cred că exercițiul electoral în cele zece localități este clar legat de această scădere în popularitate, mai degrabă ține de specificul acestor alegeri. Geografia este diferită, nu cred că partidele s-au concentrat atât de mult pe acest exercițiu electoral. Și aici principalul este că la noi mereu scrutinele locale au fost într-o anumită diferențiere de cele la nivel parlamentar. În localitate tot timpul a contat persoana, omul, și chiar avem multe cazuri când un anumit primar a fost reales în mai multe mandate și chiar de la partide diferite, fie că a fost de la PCRM, PL, PLDM ș.a. Apropo, au fost alese persoane ale căror partide practic nu există, au încetat să existe. Avem primari de la Partidul Puterea Oamenilor, care la nivel național nu este în preferințe. Putem să vedem aceasta după sondaje. La fel și Partidul Nostru, care, după alegerile parlamentare, nici nu mai știu dacă mai activează sau mai degrabă activează formal”, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” expertul în politică Ion Tăbârță.

Am cerut și părerea comentatorului politic Nicolae Negru.

Sunt prea puține date ca să putem trage concluzii. În alegerile locale, contează în primul rând calitățile personale ale candidatului, de apartenența politică se face de multe ori abstracție. De aceea, în alegerile locale se întâmplă să câștige uneori și reprezentanți ai unor partide mici, care nu reușesc să treacă în Parlament”, a menționat Nicolae Negru, pentru „Gazeta de Chișinău”.

În sate oamenii aleg pe cine cunosc”

Totodată, analistul Valeriu Pașa, președintele comunității WatchDog Moldova, a scris pe pagina sa de Facebook că „rezultatele partidului de guvernare în cadrul alegerilor locale curente nu spun multe despre popularitatea PAS”.

Atunci când timpul de emisie costă mai scump decât analizele participanților, veți fi informați că rezultatele alegerilor primarilor în unele sate înseamnă că un partid e în creștere sau scădere. Vorbesc despre asta de obicei oameni care nu au participat în viața lor la un scrutin local. Dacă ar fi observat de aproape ce înseamnă alegerea unui primar într-un sat, ar fi știut că partidul din partea căruia candidează viitorul primar este ultimul lucru care îi interesează pe alegători. Alegerile primarilor sunt politice în Chișinău și Bălți, într-o oarecare măsură în centrele raionale mai mari. În sate oamenii aleg pe cine cunosc. De aici și migrația lejeră a primarilor dintr-un partid în altul, ei practic nu plătesc preț politic pentru asta. Faptul că partidul de guvernare a câștigat un singur mandat de primar din 10 spune multe nu despre popularitatea PAS, dar despre capacitatea partidului de a atrage oameni capabili să câștige primării. Evident că scăderea ratingului și numeroasele erori fac și mai grea misiunea de a atrage oameni de calitate în regiuni, dar un partid de 55% trebuia demult să aibă candidați foarte bine pregătiți în orice sat, dacă avea organizare serioasă. Însă PAS nu a avut, nu are și deja nu va avea niciodată un secretariat care să funcționeze ca la carte”, a spus Valeriu Pașa.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE