PAS introduce cenzura?

903
0
Sursa foto: multimedia.parlament.md

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) introduce cenzura în Republica Moldova. Narațiunea a fost lansată și amplificată de presa socialistă și de cea rusă. În realitate, este vorba despre un proiect de lege votat în lectură finală pe 2 iunie, care are drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

ȘTIRE:

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) introduce cenzura ocolind legea: în curând chiar și lăudarea partidului de guvernământ al Republicii Moldova va trebui făcută atent – dacă o vor înțelege greșit?

Deputații PAS nu au respectat normele legale prin includerea «legii cenzurii» pe ordinea de zi a Parlamentului din 2 iunie 2022, a spus Adela Răileanu.

Deputații blocului comuniștilor și socialiștilor au cerut ca proiectul de lege privind protecția spațiului informațional, cunoscut sub numele de «legea cenzurii», să fie exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Potrivit deputatului socialist Adela Răileanu, autorii documentului au încălcat procedura”, scrie în știrea publicată de „Комсомольская правда”.

NARAȚIUNI CARE DEZINFORMEAZĂ:

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) introduce cenzura. În curând chiar și lăudarea partidului de guvernământ al Republicii Moldova va trebui făcută atent – dacă o vor înțelege greșit?

CONTEXT:

În cadrul ședinței plenare din 2 iunie curent, deputații din Parlament au examinat, în a doua lectură, proiectul care are drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, documentul prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova și urmărește prevenirea și combaterea tentativelor de dezinformare, care afectează securitatea națională. Proiectul a fost susținut cu votul a 54 de deputați.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:

După aprobarea proiectului, Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost completat cu noțiunea de „dezinformare” și cu sancțiunile aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația, scrie într-un comunicat al Parlamentului.

De asemenea, Codul a fost completat cu prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.

De asemenea, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

Astfel, nu este vorba despre o cenzură a presei, ci mai exact – securitatea acesteia.

Se elimină din emisie doar conținutul toxic

Contactată de reporterul „Gazetei de Chișinău”, președinta Consiliului de Presă din Republica Moldova, Viorica Zaharia, a menționat că măsurile legislative de prevenire și combatere a dezinformării votate pe 2 mai sunt binevenite.

Bineînțeles că Federația Rusă are în continuare interesul să-și exporte conținutul media elaborat în totalitate sub controlul statului și în țările foste comuniste, pentru a-și menține influența asupra lor, de aceea va invoca orice, inclusiv cenzura, atunci când răspândirea acestui conținut va fi limitată în vreun fel. Nu putem vorbi despre cenzură dacă se elimină din emisie doar conținutul toxic, care reprezintă minciună și mai și conține discurs de ură la adresa unor națiuni. Astfel de conținuturi mediatice influențează publicul prin înrăirea lui, îi cultivă ura și agresivitatea și, pe lângă asta, subminează securitatea unui stat. Deci, așa conținuturi nu pot fi atribuite la opinii liber exprimate. De aceea în acest sens Legea adoptată pe 2 iunie este absolut binevenită. Dacă cineva încalcă regulile de trai în comun – trai mediatic în cazul dat – cărora ne supunem cu toții, acest cineva trebuie scos din joc. Asta s-a făcut. S-a văzut și după reacțiile ulterioare că populația a așteptat o astfel de măsură, întrucât înțelege și ea că oamenii sunt prostiți și instigați la ură și agresivitate prin programele informative care vin din Rusia. Nu înseamnă că problema e total rezolvată, întrucât este destulă propagandă și export de mentalitate rusească și în divertisment, dar e un început, cel puțin”, a declarat Viorica Zaharia pentru „Gazeta de Chișinău”.

PUBLICAȚIE / MEDIA:

Комсомольская правда”.

DATA PUBLICĂRII:

02/06/2022

AMPLIFICARE:

Aif.md, Telegraph.md

AFILIERE POLITICĂ:

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE