Proiectul „Artiști români pentru artiști ucraineni”, la Chișinău

1418
0

Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău s-a alăturat campaniei „Artiști români pentru artiști ucraineni”, proiect propus de Raluca Rădulescu și Worldwide Reading Project, CITD (The Center of International Theatre Development) din Baltimore, la care UNITER a devenit partener.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În cadrul campaniei, Teatrul „Alexei Mateevici” va prezenta un spectacol realizat în baza mărturiilor elitei ucrainene despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia. Reproducem un scurt fragment din monologul uneia dintre protagoniste: „Războiu e atunci când trăiești patru săptămâni la subsol, când poți face diferența între rachetele „Grad” și bombe, și când nu știi dacă și casa ta a supraviețuit. Iar rudele tale din Rusia susțin că totul e fals, că toate sunt fake-uri”.

Un alt personaj afirmă: „Războiul își pune amprenta pe fețele oamenilor. Aceeași amprentă. Ne puteți număra după cearcănele de sub ochi. Cearcănele de sub ochii noștri sunt amprenta războiului”. Mai cităm dintr-un monolog: „Mariupol. Bucea. Gostomel. Irpen. Vasilkiv. Sumî. Ohtîrka. Cernihiv. Izium. Popasna. Volnovaha. Harkiv. Herson. Nikolaev… Sunt orașe-cuvânt, în ele trăiesc toți oamenii care au murit, care au dispărut, care au rămas fără adăpost. Asta e acum geografia mea”.

Titlul spectacolului este „Să le spunem pe nume”, participă Elena Frunze-Hatman, Nina Lefter, Victor Untilă, Olesea Sveclă, actori ai Teatrului „Alexei Mateevici”.

Artiști români pentru artiști ucraineni” este o campanie umanitară organizată de UNITER împreună cu instituții culturale de stat și independente din România și Republica Moldova, în scopul strângerii de fonduri pentru artiștii ucraineni. 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT