Proiectul „Artiști români pentru artiști ucraineni”, la Chișinău

1659
0

Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău s-a alăturat campaniei „Artiști români pentru artiști ucraineni”, proiect propus de Raluca Rădulescu și Worldwide Reading Project, CITD (The Center of International Theatre Development) din Baltimore, la care UNITER a devenit partener.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul campaniei, Teatrul „Alexei Mateevici” va prezenta un spectacol realizat în baza mărturiilor elitei ucrainene despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia. Reproducem un scurt fragment din monologul uneia dintre protagoniste: „Războiu e atunci când trăiești patru săptămâni la subsol, când poți face diferența între rachetele „Grad” și bombe, și când nu știi dacă și casa ta a supraviețuit. Iar rudele tale din Rusia susțin că totul e fals, că toate sunt fake-uri”.

Un alt personaj afirmă: „Războiul își pune amprenta pe fețele oamenilor. Aceeași amprentă. Ne puteți număra după cearcănele de sub ochi. Cearcănele de sub ochii noștri sunt amprenta războiului”. Mai cităm dintr-un monolog: „Mariupol. Bucea. Gostomel. Irpen. Vasilkiv. Sumî. Ohtîrka. Cernihiv. Izium. Popasna. Volnovaha. Harkiv. Herson. Nikolaev… Sunt orașe-cuvânt, în ele trăiesc toți oamenii care au murit, care au dispărut, care au rămas fără adăpost. Asta e acum geografia mea”.

Titlul spectacolului este „Să le spunem pe nume”, participă Elena Frunze-Hatman, Nina Lefter, Victor Untilă, Olesea Sveclă, actori ai Teatrului „Alexei Mateevici”.

Artiști români pentru artiști ucraineni” este o campanie umanitară organizată de UNITER împreună cu instituții culturale de stat și independente din România și Republica Moldova, în scopul strângerii de fonduri pentru artiștii ucraineni. 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE