Vlaicu Hadei: „Mă bucur că mi-a ajuns inspirație să scriu o carte”

1074
0

Dragă Vlaicu Hadei (11 ani – n.n.), de ce-ți place să scrii?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mie îmi place să scriu deoarece așa îmi pot împărtăși gândurile cu alții. Adică, dacă mă gândesc la ceva, scriu și desenez, pentru ca cineva să poată descoperi la ce m-am gândit.

Când ți-a apărut prima carte, „Super Dorito”?

În ziua în care am împlinit 10 ani, pe 22 martie 2021. Era un cadou din partea părinților, nu știam că ceea ce am scris în carnetul meu verde va ajunge într-o carte. Atunci nu era gata ultimul capitol, pe urmă l-am scris.

Cum ai găsit titlul?

Când eram mic, visam să gust „Doritos”, un fel de chipsuri pe care le-am văzut pe YouTube. Dar îmi doream să am și putere magică, așa că am combinat dorințele.

Am ținut ideea asta până când am crescut mai mare și mi-a apărut inspirația de a scrie o carte.

Despre ce e cartea?

Cartea „Super Dorito” este despre un dorito abandonat care folosește telechinezia. Scopul lui este să ajungă la Mantia Legendară, care te face atotputernic. În călătoria lui găsește mulți oameni care îl ajută, dar și un trădător.

Am observat că scrii cu mâna stângă. Cât de greu sau ușor e să scrii cu stânga?

Pentru mine e ușor. Copiii din clasa mea se miră cum scriu eu cu mâna stângă. Eu le arăt că nici nu pot să țin pixul cu dreapta. Îmi place că sunt stângaci. Și sora mea, Crina, scrie cu mâna stângă.

Ești mulțumit de debutul tău?

Da, sunt foarte mulțumit și mă bucur că mi-a ajuns inspirație să scriu o carte.

Cum au reacționat colegii?

Au fost încântați, dar unii au citit și manuscrisul, înainte de a fi publicată cartea. Un coleg de-al meu, Vicu, a fost chiar trist că nu am mai scris un capitol.

Care sunt cărțile tale preferate?

Cărțile mele preferate sunt toate cele 16 din seria „Jurnalul unui Puști” de Jeff Kinney. Sunt niște cărți amuzante care atrag copiii și am regretat de fiecare dată că se termină prea repede cartea. Pe câteva dintre ele le-am citit încă o dată.

Prin ce te atrag cărțile?

Mă atrag prin conținut, prin ce scrie în carte. Mai puțin prin copertă, pentru că în zilele noastre majoritatea copiilor sunt atrași doar de copertă.

La ce te gândești când te pornești dimineața la școală?

De multe ori mă gândesc dacă vom învăța ceva nou, pentru că de obicei exersăm aceeași temă.

Ce crezi despre evenimentele actuale din R. Moldova și din lume?

Nu îmi prea plac evenimentele actuale, pentru că Putin a declarat că R. Moldova va fi următoarea țintă după Ucraina, chiar dacă eu cred că Ucraina va câștiga. Nu îmi place războiul ruso-ucrainean.

Scrii o nouă carte?

Nu cred că o să scriu o nouă carte deoarece nu-mi vine inspirația și nu mai am idei.

Eu sunt convinsă că într-o bună zi inspirația va veni și o să scrii o nouă poveste. Felicitări și succes la scris!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE