Răsplătiți pentru generozitatea lor

971
0

În perioada 25 martie – 24 mai, peste 10 mii de familii care găzduiesc refugiați au primit un ajutor de 3500 de lei

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE


Pe data de 20 mai, curent, instituția media „Комсомольская правда (KП)” a publicat un articol cu titlul: „Граждан Молдовы, приютивших украинских беженцев у себя дома, правительство обмануло: Оказывается, получить 3500 леев из иностранной помощи почти невозможно, – деньги уплывают” („Cetățenii moldoveni care adăposteau acasă refugiați ucraineni au fost înșelați de guvern. Se adeverește că e aproape imposibil să obții 3500 de lei din ajutorul extern, pentru că banii au dispărut”). Articolul respectiv se bazează pe o singură sursă, mai exact pe afirmațiile moderatorului de evenimente Pavel Duganov. „Gazeta de Chișinău” a investigat acest caz și a acumulat informații care demonstrează că articolul publicat de „Комсомольская правда” conține informații false. În realitate, în perioada 25 martie – 24 mai 2022, peste 10 mii de familii au primit deja ajutorul în numerar.

Precizăm că este vorba de un suport financiar unic pentru familiile care găzduiesc refugiați, în valoare de 3500 de lei, oferit de Programul Alimentar Mondial (PAM). Despre acest ajutor s-a anunțat încă din 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Guvern. PAM a conlucrat în acest sens cu structurile de asistență teritorială, autoritățile locale și organizațiile societății civile.

Pentru a afla detalii despre ajutor, dar și despre modul în care s-a desfășurat campania, reporterul „Gazetei de Chișinău” a contactat reprezentanții PAM, dar și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

Programul Alimentar Mondial s-a oferit să acorde din surse financiare proprii o indemnizație unică familiilor din Moldova care găzduiesc refugiați. Informațiile despre programul de suport, criteriile și condițiile de acordare a ajutorului financiar, stabilite de către organizația internațională, au fost publicate pe pagina web https://help.unhcr.org/moldova/ro/cash-assistance-for-host-communities-in-moldova/, iar link-urile pentru accesarea informației respective au fost publicate și pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la rubrica „Informații utile refugiați Ucraina”.

Pentru a beneficia de acest suport, familiile eligibile urmau să se adreseze după 25 martie la primăriile locale pentru a se înregistra oficial ca familie care găzduiește refugiați. Ulterior, procesul de înregistrare a fost facilitat, fiind inclusă și posibilitatea de înregistrare online (opțiune disponibilă din 15 aprilie), prin intermediul platformei uahelp.md, administrată de Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Toate informațiile colectate pe platforma uahelp.md au fost transferate către PAM, care a perfectat în continuare lista familiilor-gazdă eligibile/validate pentru ajutorul financiar”, ne-a comunicat Diana Blănaru, purtătoarea de cuvânt a MMPS.

Perioada în care a activat platforma de înregistrare online

Комсомольская правда” spunea că: „Publicitatea despre compensație era difuzată peste tot, dar site-ul pe care te puteai înregistra a fost activ din 15 aprilie și a încetat să activeze pe 7 mai”.

De fapt, procesul de înregistrare și termenele limită au fost clar stabilite și comunicate publicului. Conform planificării inițiale, procesul de înregistrare pentru asistența financiară urma să se finalizeze la sfârșitul lunii aprilie. Termenul a fost prelungit până pe 7 mai pentru a permite gospodăriilor eligibile să finalizeze înregistrarea.

Organizarea, implementarea și monitorizarea acordării asistenței în numerar s-a efectuat de către donator.

Conform PAM, pentru a asigura transparența și responsabilitatea programelor, au fost utilizate diferite mecanisme, cum ar fi monitori terți la nivel comunitar (comitet comunitar), utilizarea liniei fierbinți și colaborarea cu alți parteneri, cum ar fi ONG-uri și alte părți. În acest caz, familiile moldovenești care s-au înregistrat cu succes, au primit un SMS pentru a-și ridica numerarul direct de la Western Union, cu prezentarea unui act de identitate valabil.

Conform ultimelor date actualizate la 24 mai 2022, 11.177 de familii au fost confirmate ca eligibile/calificate pentru a primi asistență în numerar și au fost invitate să se înregistreze, 10.973 de gospodării au fost înregistrate și 10.471 de familii au primit deja numerar“, au precizat reprezentanții MMPS, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Cetățenii înregistrați online au rămas fără răspuns?

Reporterul nostru a luat legătura cu mai multe familii care au primit ajutorul din partea PAM.

M-am înregistrat online pentru a primi ajutor financiar destinat familiilor care găzduiesc refugiați, pe data de 15 aprilie. Ulterior, pe data de 3 mai, a venit mesaj la numărul de telefon menționat în dosar, iar în următoarea zi am primit banii la bancă”, a menționat Victoria, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Totodată, dumneaei ne-a arătat și capturi de ecran cu mesajele primite.

KП menționa că, „după ce se înregistrau, oamenii nu primeau un semnal de confirmare”.

Totuși, imaginile de mai sus demonstrează că, persoanele au primit mesaje din partea organizațiilor responsabile, după înregistrare. Acestea conțineau instrucțiuni pentru ridicarea numerarului.

O altă cetățeană cu care am discutat este Doina Sîrbu, al cărei tată a găzduit două refugiate din Ucraina, în perioada 7 martie – 28 aprilie.

Tatăl meu a primit banii acum două săptămâni. În perioada Paștelui ne-am înregistrat online, iar apoi, pe numărul de telefon al tatălui, au venit două mesaje cu instrucțiuni, pe care le-a urmat. Ulterior, i-a venit și un mesaj despre cum și unde să ridice banii”, a menționat Doina.

De asemenea, „Gazeta de Chișinău” a vorbit cu Irina Petric.

Am depus o cerere pentru ajutor financiar pe 16 aprilie, două săptămâni mai târziu am primit un SMS informativ. Peste două săptămâni am mai primit un mesaj pentru a merge la bancă să retrag banii”, a subliniat Irina.

Natalia Ciubotaru, din Anenii Noi, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că tot procesul de înregistrare și primire a ajutorului a fost monitorizat de către asistenții sociali și primăria din localitate.

Înregistrarea persoanelor a fost coordonată de asistenții sociali și autoritățile locale. Pe 19 aprilie, împreună cu asistentul social, am făcut lista familiilor din sat care au găzduit refugiați, s-au strâns semnături din primărie. Ulterior, această listă a fost trimisă către PAM. Iar persoanele înregistrate au primit câte un SMS cu instrucțiuni. Eu pe 20 mai am primit banii”, a spus Natalia Ciubotaru, din Anenii Noi, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Menționăm că despre numărul de persoane care s-au înregistrat și au primit asistența în numerar, puteți găsi detaliile actualizate în fiecare zi pe acest tablou de bord online care este accesibil oricui: Caiet de lucru: Workbook: WFP Moldova CBT Programme for Moldovan Host Community.

 

Nota redacției.

Prin acest articol, „Gazeta de Chișinău” lansează rubrica anti-fake CU CIOARA VOPSITĂ. Pentru a combate noianul de minciună în care suntem afundați de propaganda rusească, vom pune pe două coloane informațiile false, manipulatorii, desprinse din presa kremlineză angajată, și realitățile ce pot fi verificate din surse credibile, verificabile, oficiale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE