Cine va răspunde pentru decesul copilului din parcul Alunelul?

863
0

Procuratura a pornit un dosar penal, Primăria Chișinău a efectuat o anchetă internă, dar fără rezultate, dând vina pe Ministerul Mediului, cel din urmă susține că este învinuit pe nedrept. Între timp, autoritățile verifică toți copacii de pe teritoriul municipiului Chișinău, în special din spațiile instituțiilor de învățământ. Toate acestea se întâmplă după ce, pe 14 mai, un copil a decedat fiind lovit de un copac căzut peste el în Parcul Alunelul din capitală. În ultimii opt ani în municipiul Chișinău au fost înregistrate opt cazuri de deces din cauza căderii copacilor, însă fără ca cineva să fie pedepsit.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 14 mai în Parcul Alunelul din capitală părinții unui copil de nici doi ani priveau îngroziți cum se stingea acesta în brațele lor după ce un copac a căzut peste el. Minora s-a stins în aceeași seară la spital. Tragedia s-a produs în parcul care a fost renovat în 2020 și inaugurat în mai 2021.

Luni, 16 mai, primarul general Ion Ceban a declarat la ședința primăriei că va efectua o anchetă internă, dând vina pe Agenția de Mediu.

Întreprinderea municipală «Spații Verzi» din cadrul Primăriei nu are dreptul și nu poate să realizeze curățarea și defrișarea copacilor de pe teritoriul municipiului, deoarece este nevoie la fiecare caz separat, adică la fiecare copac, să fie solicitare către Agenția de Mediu. Procedura birocratică poate dura până la o lună. În ultima perioadă, solicitările transmise către Agenția de Mediu sunt examinate și durează timp de trei luni”, se arată în comunicatul instituției.

Tot în acea zi Ceban a cerut ca pe perioada anchetei conducerea Întreprinderii „Spații Verzi” să fie înlăturată de la procesul de gestiune, iar directorul instituției să fie suspendat din funcție. 

Am solicitat de la primărie informații referitor la rezultatele anchetei interne, însă nu am primit un răspuns concret.

Raportul grupului care a realizat ancheta internă a fost prezentat public de către domnul primar”, ne-a comunicat Natalia Ixari, responsabilă de presă a Primăriei Chișinău. Am insistat să ne fie prezentat acel raport, în răspuns ni s-a comunicat că primarul a făcut o conferință săptămâna trecută.

Ministerul Mediului neagă orice acuzație venită din partea Primăriei Chișinău

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Ministerul Mediului, prin intermediului serviciului său de presă, a menționat că reflexul necondiționat al Primăriei Municipiului Chișinău de a arunca orice problemă și responsabilitate pe autoritățile centrale nu demonstrează doar că toate pârghiile administrative sunt folosite politic, dar, mai grav, arată că astfel de cazuri nu au nicio șansă să fie analizate la rece și folosite pentru o reformare profundă a modului în care e administrată capitala. 

Ministerul Mediului împreună cu Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului au efectuat o anchetă urgentă pentru a elucida procesul de autorizare a lucrărilor silvo-tehnice solicitate de către Asociația de gospodărire a spațiilor verzi (AGSV) din Chișinău, în perioada 2019-2022. 

Astfel, Agenția de Mediu, de la începutul activității sale și până în prezent, a eliberat Asociației de gospodărire a spațiilor verzi trei autorizații pentru defrișarea și curățarea arborilor din Parcul ,,Alunelul” (2019, 2020 și 2022). Autorizațiile au fost eliberate în concordanță cu cererea depusă de Asociație. Ultima autorizație a fost emisă la 27 ianuarie 2022, cu mai mult de trei luni în urmă, timp suficient pentru executarea lucrărilor autorizate. De asemenea, menționăm că, conform prevederilor art. 26 alin. d) (din Legea regnului vegetal nr. 239/2007), tăierea arborilor în cazul când ar putea avea efecte negative asupra sănătății oamenilor se realizează imediat, fără coordonare cu autoritatea emitentă.

Pentru 2021 și 2022 Agenția de Mediu a eliberat autorizații fără restricții, a punctat instituția.

Procuratura a pornit un dosar penal

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Buiucani, a pornit un dosar penal pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele, care a cauzat decesul unei persoane, infracțiune prevăzută de art. 329 alin. (2) lit. a) din Codul penal. Solicitată de „Gazeta de Chișinău”, ofițera de presă Mariana Cherpec a declarat că oamenii legii investighează cazul.

Procurorii fac urmăriri, se întreprind mai multe acțiuni, se audiază persoane, se fac demersuri. Suntem încă la faza incipientă, când o să avem detalii relevante, o să anunțăm”, susține Cherpec.

Autoritățile au început să verifice toți copacii din municipiul Chișinău 

După tragedia din Parcul Alunelul autoritățile au început să verifice toți copacii de pe teritoriul municipiului Chișinău, în special pe cei din curtea grădinițelor și școlilor.

Șeful adjunct al DGETS, Andrei Păvăloi, a menționat pentru ziarul nostru că s-a efectuat inventarierea suplimentară a arborilor de pe teritoriile instituțiilor municipale de învățământ.

Astfel DETS Buiucani a înregistrat în total 3966 de arbori, dintre care 285 de arbori sunt uscați sau au rădăcinile dezgolite, care deteriorează rețelele inginerești și necesită a fi defrișați, iar 650 de arbori necesită curățare cu coborârea coroanelor (egalaj), deoarece ramurile ating înălțimi mari și, în timpul vânturilor sporite, prezintă pericol atât pentru copiii și personalul care activează în cadrul instituțiilor, cât și pentru edificiile acestora. În perioada 23-27 mai 2022, va fi format un grup de lucru la nivelul Preturii Buiucani, AGSV și DETS sectorul Buiucani, care va remite acte de constatare și va stabili prioritatea întocmirii actelor de defrișare sau curățare a arborilor pentru obținerea autorizațiilor de efectuare a lucrărilor în modul stabilit.

La DETS Botanica s-a atestat necesitatea evaluării, defrișării și curățirii arborilor. În colaborare cu conducătorii instituțiilor, au fost identificați arborii ce sunt uscați, cei foarte înalți și care trebuie curățați/defrișați: 98 de copaci ce prezintă pericol și trebuie defrișați; 133 de arbori care trebuie curățați.

La DETS Ciocana s-a constatat: în 13 instituții e necesară defrișarea a 42 de arbori; în 12 instituții e necesară curățirea a 93 de arbori;

DETS Râșcani a efectuat repetat inventarierea copacilor de pe teritoriile administrate – număr total de arbori pentru defrișare – 135; număr arbori pentru curățare – 599.

Păvăloi menționează că defrișarea/curățirea arborilor se face, de regulă, în timpul verii, când mai puțini copii frecventează IET, elevii sunt în vacanță (în caz de urgență, se înaintează un demers suplimentar).

În opt ani, opt persoane au decedat în urma căderii copacilor

În anii 2016-2022, în municipiul Chișinău au fost înregistrate opt cazuri de deces sau traume din cauza ruperii de ramuri. Despre aceasta au comunicat reprezentanții Poliției Capitalei la solicitarea transmisă de Agora. În majoritatea cazurilor nu s-a găsit vinovatul, iar anchetele au fost încetate pe motiv că nu întrunesc componența unei infracțiunii, scrie aceeași sursă. În 2016, într-o singură zi, au avut loc trei incidente în urma precipitațiilor abundente. O femeie a fost strivită mortal de un copac în sectorul Buiucani. În Parcul „Serghei Lazo” din sectorul Botanica, doi tineri, de 19 ani și 27 de ani, au ajuns la spital, după ce un copac a căzut peste ei. Și pe strada Columna, tot din cauza ploilor, un alt copac a căzut peste două mașini. Toate cele trei incidente soldate cu moartea unei persoane au avut loc în luna iunie.

În 2017, un angajat auxiliar al Școlii primare nr.90 din capitală a decedat în timp ce curăța curtea instituției de crengile rupte după ninsoarea din aprilie.

Chiar în ziua scrierii articolului, 25 mai, un copac a căzut peste gardul unui bloc de locuit de pe strada Titulescu, sectorul Botanica, din capitală. 

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE