Igor Dodon e plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile

1055
0
Sursa foto: www.facebook.com/teleradiomoldova

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată joi, 26 mai, de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu două zile înainte, pe 24 mai, procurori anticorupție împreună cu ofițeri de la SIS și CNA au descins cu percheziții la domiciliul lui Igor Dodon, dar și în alte spații și imobile cu care are legătură.

Procuratura Anticorupție (PA) a oferit detalii despre rezultatul perchezițiilor, în cadrul unui briefing.

Au fost efectuate percheziții pe mai multe adrese în cauza penală numită generic „Kuliok”, în total fiind supuse perchezițiilor zece imobile și trei automobile. În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțare ilegală a partidului și trădare de Patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent. Subiecții anchetei sunt unul din ex-președinții Republicii Moldova și persoanele apropiate acestuia, dar și alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor. Ca rezultat al perchezițiilor, la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri, obiecte de lux, echipament tehnic, purtătoare de informații, documente, recipise, chitanțe, contracte și sume de banii”, a declarat procurorul-șef interimar al PA, Elena Cazacov.

A încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu”

De asemenea, Elena Cazacov a menționat că o persoană „a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu, prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 euro”. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37 000 de euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției.

Echipele de procurori și ofițeri au constatat în cadrul acțiunilor realizate, că persoanele investigate au ascuns mai multe documente, purtătoare de informații și obiecte relevante pentru investigația efectuată. În același timp, într-una din locațiile supuse percheziției au fost depistați peste 600 000 lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid politic se păstra suma de 17 000 de euro, și 1000 dolari SUA .

Totodată, s-a constatat că doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble rusești, ceea ce constituie circa 1 300 000 lei. Astfel, în privința a două persoane, care au comis acțiuni de ascundere a probelor, au fost aplicate măsuri de reținere pentru 72 de ore”, a declarat procurorului-șef interimar al PA.

Ulterior, Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, ne-a confirmat reținerea lui Igor Dodon.

În aceeași zi, în timp ce procurorii efectuau percheziții la domiciliul fostului președinte, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova s-au adunat în fața Parlamentului Republicii Moldova și au protestat în susținerea acestuia.

Manifestanții au venit cu pancarte pe care erau scrise mai multe lozinci: „Nu răfuielilor politice!”, „Nu capturării statului!”, „Vrem justiție corectă!”, „Jos mâinile de pe opoziție!”.

Membrii formațiunii au calificat perchezițiile la domiciliul lui Igor Dodon drept „o răzbunare politică și un show de prost gust”, scrie într-un comunicat al socialiștilor.

Am devenit ținta unei justiții regizate”

De asemenea, ex-președintele Dodon a venit în seara zilei de 24 mai cu o reacție pe Facebook.

Nu e prima dată când am devenit ținta unei justiții regizate și dirijate politic. Vă asigur că pentru fiecare element care prezintă interesul procurorilor eu am explicațiile și justificările necesare, pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupție și ilegalitate. Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă. Și sunt sigur că o judecată corectă și necontrolată politic îmi va da dreptate.”

Pe de altă parte, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a comentat cazul ex-președintelui Dodon, pe o rețea de socializate:

Atunci când am venit în fața alegătorilor să le cerem votul, principala cerință față de noi a fost să se facă în sfârșit dreptate. Am promis acest lucru și, indiferent de critici și piedici, o să ne ținem de cuvânt. Clasa politică coruptă, responsabilă pentru sărăcirea și alungarea cetățenilor din țară timp de trei decenii va trebui într-o zi să răspundă. Vor răspunde toți cei care au venit în politică nu ca să ajute oamenii, dar să-i fure. Asta a fost o remarcă generală. Referitor la subiectul de azi, precizez că, deși nu știu detaliile speței și nici cum vor evolua lucrurile, sunt ferm convins că politicul nu poate avea imunitate față de răspundere, toți fiind egali în fața legii. Ministerul Justiției va urmări atent cum se desfășoară ancheta, pentru ca totul să fie în strictă concordanță cu legea”, a declarat ministrul.

De asemenea, analistul politic Dionis Cenușă a comentat reținerea lui Dodon pe pagina sa de Telegram.

Asemenea decizie a fost luată cu înștiințarea și aprobarea politică a președintei Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate, cu scopul de a proba că Moldova luptă cu corupția mare și mai mult ca atât – cu agenții de influență ai Rusiei. Astfel, guvernarea ar putea folosi acest lucru în promovarea cauzei moldovenești pentru obținerea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană (UE). Rămâne la dispoziție o lună până la decizia UE pe aplicarea pentru statutul de candidat și, probabil, cei de la guvernare cred că reținerea și ulteriorul arest al lui Dodon (practic inevitabil) va facilita procesul de convingere a decidenților europeni”, a subliniat comentatorul politic.

Răzbunarea Moscovei pentru anchetarea lui Dodon abia urmează să vină”

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia analistului politic Nicolae Negru referitor la impactul pe care îl poate avea reținerea lui Dodon.

Moscova și-a exprimat nu o singură dată nemulțumirea față de actuala guvernare a Republicii Moldova. Reținerea lui Dodon o poate determina să intensifice acțiunile de destabilizare pe care le întreprinde deja, inclusiv majorarea tarifelor la gazele naturale. Răzbunarea Moscovei pentru anchetarea lui Dodon abia urmează să vină”, a punctat Nicolae Negru.

Protestele socialiștilor în susținerea președintelui de onoare al PSRM au continuat și miercuri, 25 mai. Protestatarii au mărșăluit prin centrul Capitalei, apoi s-au îndreptat spre izolatorul în care este deținut fostul președinte.

Următoarea zi, 26 mai, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au examinat demersul procurorilor anticorupție și au decis aplicarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă, pe un termen de 30 de zile, în privința ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Astfel, instanța a dispus plasarea fostului președinte în arest la domiciliu pentru 30 de zile, începând cu 24 mai, 07:00, ora la care a fost reținut, până pe 23 iunie, ora 07:00.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE