Denis Vieru s-a învrednicit de „bronz” la Europenele de judo

738
0
Denis Vieru, pe podiumul european (primul din dreapta); sursa foto: judoinside.com

Judocanul moldovean Denis Vieru (26 de ani) a cucerit medalia de bronz la Campionatele Europene, desfășurate în perioada 29 aprilie – 1 mai curent la Sofia (Bulgaria). El a evoluat în limitele categoriei de până la 66 de kilograme, intrând în luptă chiar în prima zi de concurs.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Partida sa inaugurală la acest turneu, ce a avut loc în incinta Arenei Armeeț, sportivul nostru a susținut-o în compania francezului Daikii Bouba (26 de ani), care are în palmaresul său distincția de argint la European Open Oberwart 2020.

Debut spinos

Adversarul începu lupta plin de hotărâre, spiritul lui de inițiativă fiind în scurt timp răsplătit prin două avertismente (shido) acordate lui Vieru de arbitrul central după doar un minut și jumătate de desfășurare a „ostilităților”. Încă o asemenea penalizare – și conturile ar fi fost încheiate pentru conaționalul nostru la aceste întreceri; o asemenea derulare a evenimentelor desigur ar fi devenit pentru el o adevărată catastrofă. Spre meritul lui, Denis își păstră sângele rece și limpezimea minții – o veritabilă demonstrație de caracter într-o situație ca pe muchie de cuțit. Astfel, el nu se avântă orbește înainte, lăsându-l pe atletul din hexagon să freamăte neliniștit și chiar nerăbdător la gândul nesperatei victorii ce a început vag să se contureze. Iar cu un minut înainte de expirarea timpului regulamentar, chișinăuianul a realizat un procedeu de waza-ari (priză cu ambele brațe la reverul adversarului, cu aruncare). Odată francezul fiind culcat pe tatami, atletul nostru și-a continuat acțiunile ofensive, „torturându-l” în ne-waza (lupta la sol) și nelăsându-i nici cea mai mică șansă de a reveni, scor final 1-0.

De la stânga la dreapta: Valeriu Duminică (antrenor), Denis Vieru și Andrei Golban (președintele FJM)

În optimi de finală, Denis Vieru a trecut fără mari dificultăți de croatul Robert Klacar (22 de ani), în 2020 vicecampion european Under-23; și-a adjudecat victoria iarăși prin waza-ari, de data aceasta printr-un procedeu de aruncare peste șold, cu priză la o mână. În sferturi compatriotul nostru dădu piept cu tânărul ucrainean de 18 ani, Yevhen Honcearko, anul precedent medaliat cu bronz la Mondialele și la Europenele de juniori, precum și la Grand Slam Baku. În timpul suplimentar (Golden Score), oponentul avea două penalizări și căuta cu înfrigurare soluții pentru a se impune, dejucate cu mult calm și măiestrie de discipolul lui Valeriu Duminică, antrenorul selecționatei Moldovei. Iar în al treilea minut adăugat, Vieru îl fixă pe ucrainean cu omoplații pe tatami, câștigând prin ippon (kami-shiho-gatame, procedeu din tehnica de imobilizare osae-waza).

Arbitraj tendențios

Însă arbitrajul cât se poate de tendențios față de prestația lui Denis Vieru, aflat în prezent pe prima poziție în ierarhia mondială, continuă și în următoarele meciuri. În semifinale, moldoveanul se confruntă cu redutabilul spaniol Alberto Gaitero Martín (25 de ani), anul trecut medaliat cu bronz la Europenele de la Lisabona (Portugalia) și câștigător al trofeului principal la Grand Slam Tel Aviv (Israel). Deja în primul minut al disputei de pe tatami, Denis a fost penalizat cu două shido supte din deget de arbitru, apoi urmă și al treilea avertisment, iar partida se încheie fără să înceapă cu adevărat, cu scorul de 0-0 în „favoarea” ibericului, înainte de expirarea timpului regulamentar.

Procedeul din finala mică ce i-a adus victoria lui D. Vieru

Urmă lupta pentru medalia de bronz, în cadrul căreia judocanul nostru a avut de înfruntat nu doar rezistența sportivului din Israel, Baruch Shmailov (27 de ani, numărul 10 al ratingului mondial), ci și al arbitrului din Austria. De remarcat că în istoria duelurilor între acești doi judoka, scorul era de 3-2 în favoarea israelianului, care recent (în februarie a.c.) a câștigat trofeul suprem la Grand Slam Tel Aviv.

Timp de 1 minut și 30 de secunde, Vieru este activ în atac, în același timp stopând cu abilitate intențiile ofensive ale concurentului la distincția europeană; după care e avertizat cu shido, iarăși pe nedrept, după o dejucare a încercării lui Shmailov de a-l arunca peste șold. Iar cu un minut înainte de expirarea timpului regulamentar, arbitrul i-a acordat cu prea mare ușurință al doilea shido (chipurile pentru eschivare de la luptă), când sportivul nostru a evitat cu abilitate o piedică (secerare) întreprinsă de rival. Un al treilea cartonaș galben devenea iminent, având drept consecință pierderea în mod automat a meciului.

Depășirea

Pelicula filmului de coșmar iată că revenea cu o implacabilitate pe cât de iritantă, pe atât de dezolantă pentru suporterii noștri; nu însă și pentru Denis, care demonstră – cum a făcut-o de nenumărate ori de-a lungul carierei sale – calități de mare performer, concentrându-și la maximum forțele și intențiile. Nici gând să se împace cu perspectiva unei înfrângeri ce venea asupra-i ca un tăvălug. Îl privi în față pe referee cu o ironie nedisimulată, fără însă să schițeze vreun gest de revoltă sau impolitețe, lucru pentru care ar fi fost taxat pe dată. După fluierul de reluare a partidei, evenimentele s-au perindat cu o repeziciune ce face din judo un sport atât de spectaculos și extrem de dinamic. Atletul din Israel realiză o priză la mijlocul lui Vieru și îl ridică în aer – cu intenția unei aruncări sau măcar a unei trageri de timp după ce s-ar fi văzut cu lupta transferată la sol. Cât ai clipi din ochi, urmă un procedeu de ippon, de o execuție tehnică impecabilă, ce îl dezechilibră pe Shmailov și-l proiectă cu spatele pe tatami: Victorie muncită și trecută prin grele încercări – semnul distinct al stilului lui Denis Vieru, care și de această dată nu a rămas fără medalie la o competiție de prim rang!

Distincția de aur în această categorie i-a revenit judocanului din Ucraina, Bogdan Iadov (25 de ani), aflat la primul lui titlu continental. Este de menționat că în acest an el și-a completat palmaresul cu două medalii de bronz cucerite la Grand Prix Portugal (28 ianuarie) și Grand Slam Tel Aviv (17 februarie). În clasamentul general la Sofia s-au impus sportivii din Franța (trei distincții de aur, două de argint și trei de bronz), podiumul european fiind completat de Țările de Jos (2-2-1) și Georgia (2-0-2). La competiții au participat 361 de judocani (207 bărbați și 154 de femei) din 40 de țări. Delegația Moldovei s-a prezentat cu 10 sportivi (opt bărbați și două femei).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE