Zilele Filmului Ucrainean la Chișinău au în acest an un scop caritabil

404
0

În perioada 3-5 mai, la Chișinău se desfășoară Zilele Filmului Ucrainean, eveniment aflat la a treia ediție având un scop caritabil, de ajutorare a refugiaților din Ucraina. În comparație cu filmele proiectate în anii trecuți, ce își propuneau promovarea culturii ucrainene, în acest an, pe fundalul războiului din Ucraina, se mizează și pe sensibilizarea publicului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Banii adunați în cadrul evenimentului vor constitui un sprijin financiar pentru ucrainenii aflați la Centrul de ajutorare a refugiaților din Ucraina, situat pe str. Drumul Viilor 38/1 din Chişinău. De asemenea, o parte din vânzările filmului de aventură „Iobagi fără glorie” vor fi redirecționate pentru susținerea industriei de film din Ucraina pe timp de război.

Noi am decis să organizăm acest eveniment cu scopul de a strânge o sumă de bani care va fi donată pentru susţinerea refugiaților din Ucraina în Moldova”, susține președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, Dmitri Lecarțev.

Într-o postare pe Facebook, Lecarțev vine cu un mesaj încurajator prin care speră că anul viitor evenimentul va fi o sărbătoare a victoriei ucrainene.

Patru documentare și un film de aventură sunt proiectate în cadrul festivalului filmului ucrainean. Toate proiecțiile au la bază tema războiului, fiind realizate în zonele de conflict din estul Ucrainei.

Directorul organizației de tineret ucrainean din Moldova, Roman Rusu, administrator al unui centru de refugiați, povestește că unul dintre autorii filmelor prezentate la festival și-a pierdut viața în războiul din Ucraina: „Filmele sunt mai mult documentare, create în zonele gri, de război. Unul dintre filme, «Mariupolis», a fost creat de un regizor lituanian, care a fost ucis în luna aprilie a acestui an de trupele ruse. A filmat când s-a început războiul în Donbas și s-a întors în Mariupol, când a început războiul actual, fiind ucis tot acolo”.

Pelicula «Pământul este albastru ca o portocală» relevă istoria unei familii pe timp de război și a unui oraș pustiu. Ana, o mamă singură cu patru copii, locuiește într-un oraș de primă linie din Donbas, în anul 2014, când regiunea a fost ocupată de separatiștii pro-ruși. Geamuri sparte, străzi pustii, militari cu tancuri – este imaginea dezolantă proiectată pe ecran. Activități cotidiene pe fundalul unui război. E un subiect ce te cutremură”, a fost aprecierea unuia dintre spectatori.

Un film foarte straniu, probabil. Pe de o parte, e foarte asemănător cu ce trăim noi, ca viață obișnuită, ca evenimente, într-o familie obișnuită, dar, pe de altă parte, contextual, fundalul este unul ce te cutremură. Nu te lasă indiferent.

Alte trei filme proiectate sunt: „Bunicii Cernobîlului, „Vatra vie și lungmetrajul de aventură „Iobagi fără glorie.

Zilele cinematografiei ucrainene în Moldova sunt organizate de Congresul național al ucrainenilor din Moldova și Asociația tineretului ucrainean din Moldova, sub egida Ambasadei Ucrainei în Moldova și cu sprijinul activ al USAID și al Ambasadei Suediei în Moldova.

Autoare: Victoria CERNEA

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT