În perioada 3-5 mai, la Chișinău se desfășoară Zilele Filmului Ucrainean, eveniment aflat la a treia ediție având un scop caritabil, de ajutorare a refugiaților din Ucraina. În comparație cu filmele proiectate în anii trecuți, ce își propuneau promovarea culturii ucrainene, în acest an, pe fundalul războiului din Ucraina, se mizează și pe sensibilizarea publicului.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEBanii adunați în cadrul evenimentului vor constitui un sprijin financiar pentru ucrainenii aflați la Centrul de ajutorare a refugiaților din Ucraina, situat pe str. Drumul Viilor 38/1 din Chişinău. De asemenea, o parte din vânzările filmului de aventură „Iobagi fără glorie” vor fi redirecționate pentru susținerea industriei de film din Ucraina pe timp de război.
„Noi am decis să organizăm acest eveniment cu scopul de a strânge o sumă de bani care va fi donată pentru susţinerea refugiaților din Ucraina în Moldova”, susține președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, Dmitri Lecarțev.
Într-o postare pe Facebook, Lecarțev vine cu un mesaj încurajator prin care speră că anul viitor evenimentul va fi o sărbătoare a victoriei ucrainene.
Patru documentare și un film de aventură sunt proiectate în cadrul festivalului filmului ucrainean. Toate proiecțiile au la bază tema războiului, fiind realizate în zonele de conflict din estul Ucrainei.
Directorul organizației de tineret ucrainean din Moldova, Roman Rusu, administrator al unui centru de refugiați, povestește că unul dintre autorii filmelor prezentate la festival și-a pierdut viața în războiul din Ucraina: „Filmele sunt mai mult documentare, create în zonele gri, de război. Unul dintre filme, «Mariupolis», a fost creat de un regizor lituanian, care a fost ucis în luna aprilie a acestui an de trupele ruse. A filmat când s-a început războiul în Donbas și s-a întors în Mariupol, când a început războiul actual, fiind ucis tot acolo”.
„Pelicula «Pământul este albastru ca o portocală» relevă istoria unei familii pe timp de război și a unui oraș pustiu. Ana, o mamă singură cu patru copii, locuiește într-un oraș de primă linie din Donbas, în anul 2014, când regiunea a fost ocupată de separatiștii pro-ruși. Geamuri sparte, străzi pustii, militari cu tancuri – este imaginea dezolantă proiectată pe ecran. Activități cotidiene pe fundalul unui război. E un subiect ce te cutremură”, a fost aprecierea unuia dintre spectatori.
„Un film foarte straniu, probabil. Pe de o parte, e foarte asemănător cu ce trăim noi, ca viață obișnuită, ca evenimente, într-o familie obișnuită, dar, pe de altă parte, contextual, fundalul este unul ce te cutremură. Nu te lasă indiferent.”
Alte trei filme proiectate sunt: „Bunicii Cernobîlului”, „Vatra vie” și lungmetrajul de aventură „Iobagi fără glorie”.
Zilele cinematografiei ucrainene în Moldova sunt organizate de Congresul național al ucrainenilor din Moldova și Asociația tineretului ucrainean din Moldova, sub egida Ambasadei Ucrainei în Moldova și cu sprijinul activ al USAID și al Ambasadei Suediei în Moldova.
Autoare: Victoria CERNEA
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE